22 Ağustos 2000 21:00

Grev kırıcılığına polis desteği

Buca Belediyesi'nde işçilerin başlattığı grev sürerken, belediye başkanı ve taşeron şirket Tur-Tem'in başlattığı grev kırma girişimine polisten destek geldi.

Paylaş
Grev kırıcılığına polis desteği
Erol Teslim
Buca Belediyesi'nde işçilerin başlattığı grev sürerken, belediye başkanı ve taşeron şirket Tur-Tem'in başlattığı grev kırma girişimine polisten destek geldi. Buca pazar yerindeki çöpleri toplamak isteyen Tur-Tem işçilerine müdahale eden grevci işçiler, dün de karşılarında Terörle Mücadele Şube Müdürü'nü buldu. Çöplerin toplanmasında ısrar eden Şube Müdürüne sendika yöneticileri müdahale ederek haklılıklarını anlatmaya çalıştı. Buca pazar yerinde toplanan grevci işçiler, polisin tavrını sert bir dille eleştirirken, "Herkes kendi işini yapsın, polisin işi bu mu?" diyerek tepki gösterdiler. Polisin bu tavrı karşısında sendika yönetimi de bir tutanak tuttu.
Genel-İş Sendikası İzmir 5 No'lu Şube Sekreteri Ali Zamangör, taşeron şirketle yapılan sözleşmenin 23. maddesinde nihai karar verilmediğini söyleyerek, grev süresince çöplerin toplanmasının imkansız olduğunu belirtti. Zamangör, "Odalar Birliği ile belediye arasında yapılan sözleşmeye dayanılarak pazar yerindeki çöplerin toplanması, grev kırıcığına işarettir. Böyle devam ederse biz de işveren hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi. Kaymakamlık, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve Belediye'nin de aralarında olduğu bir kriz masası oluşturulduğunu söyleyen Zamangör, "İki yıl önceki grev özelleştirme ve taşeronlaştırmaya karşıydı. Bu grev de onun devamıdır" diye konuştu.
'Grev kırıcılığına izin vermedik'
Genel-İş Sendikası 5 No'lu Şube Başkanı Murat Hançer ise ihale şartnamesinde Turtem şirketi işçilerinin sadece süpürme işini yapabilecekleri, ancak belediye işçilerinin yetişemediği yerde çöp toplayabileceklerinin yazılı olduğunu belirterek, "Güvenlik güçlerine de bu şartnameyi gösterdik. Durum değerlendirmesinin ardından haklılığımızı görüp, müdahaleden vazgeçeceklerini umuyoruz. Şirket işçileri pazar yerini süpürdüler, hiçbir işçimiz müdahalede bulunmadı. Ancak çöp toplamak istediklerinde, bu grev kırıcılığına girdiği için hakkımızı kullanarak engel olduk. Yasal hakkımızı sonuna kadar kullanmaya kararlıyız" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Gürtuna halkın sağlığıyla oynuyor

SONRAKİ HABER

Türk-İş'ten EXSA grevine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa