22 Ağustos 2000 21:00

Gençler Akdere halkıyla buluştu

"Temiz bir dünya" şiarıyla başlanan Akdere Gençlik Buluşması, tüm coşkusuyla sürüyor. Gençler, bölgede kurulmak istenen nükleer santrale karşı mücadele eden köylülere dayanışma sözü verdiler.

Paylaş
Gençler Akdere halkıyla buluştu
Gökhan İmrek
"Bergama'dan Akdere'ye temiz bir dünya" şiarıyla başlanan Akdere Gençlik Buluşması tüm coşkusuyla sürüyor. Gençler, önceki gün köy halkından Nazmi Dayı'nın daveti üzerine köye düzenledikleri gezi ve ziyaretlerle Akdere halkıyla birlik ve dayanışmanın somut örneklerini yaşadılar. Köy gezisine katılan gençler, karşılaştıkları ilgi ve misafirperverlikten çok memnun olduklarını dile getirdiler.
Bölgede kurulmak istenen nükleer santrale karşı, son anda gelen iptal kararıyla bir başarı sağlayan Akdere halkı; ziyaret sırasında gençlerin ve duyarlı insanların kendi bölgeleri ve diğer bölgelerdeki benzer sorunlara sahip çıktıkları için mutluluk ve gurur duyduklarını, onun da ötesinde yalnız olmadıklarını hissettiklerini belirttiler. Tarım ve çiftçilikle geçinmeye çalıştıklarını, sularının olmamasından dolayı da zor durumda olduklarını söyleyen köylüler, nükleer santrallerin kirlilik ve ölümden başka hiçbir getirisi olmayacağını söylediler.
Köylüler, gençlerin bu tür etkinliklere aktif bir şekilde katılmalarının gurur verici olduğunu dile getirdiler. Akdere halkıyla buluşmak üzere köye gezi düzenleyen gençler ise, köyde kendilerine bir ilgi gösterileceğini umduklarını, ancak bu kadarını beklemediklerini itiraf ederken, "Biz köye gelirken belli bir beklenti ile geldik. Ama yine de, hep onlarla nasıl ilişki kurabiliriz diye düşünüyorduk. Gördük ki köy halkı çok cana yakın, bizlerden önce onlar yakınlaştılar, misafirperverliklerinden çok etkilendik" diyerek duygularını ifade ettiler.
Ayrıca, köy ziyaretleri sırasında gençlerin oluşturduğu sağlık ve veteriner ekipleri köy halkını ve köydeki hayvanları sağlık taramasından geçirdiler. Akdere halkı da akşama doğru kampa düzenledikleri gezi ile 'iade-i ziyaret'te bulunarak, gençlerin bu çalışmalarını çok beğendiklerini ve bu tür etkinliklerle seslerini daha iyi duyurabileceklerini belirttiler. Akdere halkı tarafından kampa yapılan ziyaret sırasında konuşan gençler ise, yaptıkları çalışmanın yalnızca bir çevre sorununa dayanmadığını, bu çalışmaların temelinde insana ve insanca yaşamaya duyulan saygının olduğunu ifade ederek, yöre halkının da kendilerine bu konuda gereken desteği vereceklerine inandıklarını belirttiler.
Çok sıcak sohbetlerin yaşandığı ziyaret boyunca sürekli olarak, sorunlara karşı duyarlı insanların bir araya gelmesindeki önem vurgulanırken, kampın belirli bir süreyi kapsadığı ve birkaç gün sonra biteceği, ama sorunları çözmeye giden yolun köy halkının kendi arasında yaratacağı birliktelikten geçtiği vurgulandı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Okullarda bağış soygunu
Okul kayıtlarının başlamasıyla kayıtlar sırasında bağış istenmesinden kaynaklanan tartışmalar da başladı.
Kızının 788 puanla Konak Anadolu Lisesi'ni kazandığını bildiren Abdülgani Günyel adlı öğrenci velisi, gazetecilere yaptığı açıklamada, önceki gün Konak Anadolu Lisesi'ne kayıt için gittiklerinde kendilerinden bağış istendiğini, bağış yapmak istemeyince tüm belgeler hazır olduğu halde kayıt yapılmadığını dile getirdi.
Günyel, şöyle devam etti: "Kayıt yapan memurlar, bağış yapmamı isteyince, bir öğretmen olduğumu, bağış yapmak istemediğimi söyledim. Bunun üzerine memurlar, okul müdürüyle görüşmem gerektiğini ifade ettiler. Okul müdürüne de bağış yapacak durumda olmadığımı söyleyince, Sayın Müdür bana kayıtların son günü olan 25 Ağustos Cuma günü saat 15.00'te kayıt yapmak için tekrar başvurmamı söyledi. Oysa aynı gün benden sonra okula gidip bağış yapan öğrencilerin kaydı yapıldı."
Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Osman Gazi Oktay, üyeleri olan bir öğretmene kayıt sırasında Konak Anadolu Lisesi müdürü tarafından gösterilen tavrın doğru olmadığını bildirdi. Oktay, Konak Anadolu Lisesi müdürü hakkında yasal girişim başlatacaklarını ifade etti.
İstanbul'da kayıtlar başladı
Bu arada, İstanbul'da da kayıtlar dün başladı. İstanbul İl Milli Eğitim Kayıt Danışma Komisyonu Müfettişi Yakup Ekleme, ilk ve orta dereceli okullarda dün başlayan kayıtlarla ilgili ciddi bir sorunun yaşanmadığını öne sürdü.
Ekleme, yaptığı açıklamada, kayıtlarla ilgili "ufak tefek sıkıntıların olduğunu", bunun da veliler ile okul müdürleri arasındaki iletişimsizlikten kaynaklandığını ifade etti. İlçelerde kurulan kayıt danışma komisyonları aracılığıyla bu tür sıkıntıların kolay bir şekilde çözüldüğünü vurgulayan Ekleme, "Bağışlardan dolayı bazı şikâyetler geliyor, ama şu ana kadar soruşturmaya yönelik bir durum olmadı. Hiçbir veli, bağış yapmadığı için çocuğunu kayıt ettiremez diye bir şey olamaz. Bağış yapan veya yapmayan her veli çocuğunu okula kayıt ettiriyor" dedi. Ekleme, kayıtların ilk günü olmasından dolayı yoğunluk yaşandığını kaydederek, "Özellikle, birinci sınıfa kayıt yaptıracak veliler çok heyecanlı olduğu için biraz yoğunluk yaşanıyor" diye konuştu.
Ancak, Ekleme'nin açıklamalarına karşın, birçok okulda velilerin bağış yapmaya zorlandıkları, bağış vermeyenlerin ise "okul kontenjanı dolu" gibi gerekçelerle geri çevrildikleri bildiriliyor. Okul müdürleri de, Milli Eğitim'in okulların asgari ihtiyaçlarını bile karşılamadığını, bu nedenle bağış toplamak zorunda olduklarını söylüyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Denktaş'tan OHAL tehdidi

SONRAKİ HABER

Coşku ile örülen sevda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...