22 Ağustos 2000 21:00

'Putin herşeyi biliyordu'

Barents Denizi'ndeki bir tatbikat sırasında dibe oturan Rus nükleer denizaltısı Kursk ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Paylaş
'Putin herşeyi biliyordu'
Barents Denizi'ndeki bir tatbikat sırasında dibe oturan Rus nükleer denizaltısı Kursk ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Denizaltında ölen 118 askerin aileleri, Rus hükümeti ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'e olan öfkelerini dile getirirken, Putin'e yönelik yeni suçlamalar gündeme geliyor.
Rus lider Putin'in, Kursk'un mürettebatının çoğunun, 12 Ağustos'ta yaşanan kazanın ilk saatlerinde öldüğünü çok önceden bildiği öne sürüldü.
Gizli bilgiler
AVN askeri haber ajansının üst düzey bir savunma kaynağına dayandırdığı habere göre, donanma komutanı Amiral Vladimir Kuroyedov, Putin'e kazayla ilgili birçok ayrıntıyı açıkladı. Kazanın birkaç saat sonrasında Putin'e giden gizli bilgiler, denizaltındaki patlamalar nedeniyle mürettebatın çoğunun öldüğünü gösteriyordu. Bu bilgiler arasında, denizaltının ilk 7 kompartmanının tamamen sular altında kaldığını gösteren video görüntüleri de bulunuyordu.
Karadeniz'in Soçi liman kentinde tatilde bulunan Putin, bu haber üzerine hiç istifini bozmadan tatiline devam ederken, denizaltı kazası, 14 Ağustos'ta kamuoyuna duyuruldu. Ardından, mürettebatın "kurtarılması" için elden gelen her şeyin yapılacağı sürekli tekrarlandı.
'Ulusal yas' günü
Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendisine yönelik tepkileri yatıştırmak için bir manevra yaparak bugünü "ulusal yas günü" ilan etti.
Kremlin'den yapılan açıklamada, 12 Ağustos'ta batan denizaltındaki 118 denizcinin ölmesinin ardından, 23 Ağustos tarihinin ulusal yas günü ilan edildiği belirtildi.
Rus medyası ve siyasi çevrelerdeki kızgınlık ise dinecek gibi görünmüyor. Dünkü Rus gazeteleri, hükümeti beceriksizlikle suçlayan yorumlarla doluydu. İzvestia gazetesi, "Bize yalan söylemeselerdi, dış yardımları kabul etmek için 5 gün beklemeselerdi, kendi teçhizatımız olsaydı ne olurdu? Şimdi artık çok geç" şeklinde ifadelere yer verdi. Gazete, buzlu sularda gece-gündüz demeden dalış üstüne dalış operasyonları yürütenlerin ellerinden geleni yaptıklarını, "süper güç" iddiasında bulunanların ise hiçbir zaman affedilmeyeceklerini belirtti.
130 kişi mi vardı?
Öte yandan, denizaltında 118 değil, 130 kişinin bulunduğu da iddia edildi. Komsomolskaya Pravda'nın haberinde, denizaltıda 12 sivil deniz kuvvetleri uzmanının da bulunduğu öne sürüldü.
Sergeyev Putin'i savundu
Suçlamalar karşısında Putin'i savunma görevi üstlenen Rusya "Savunma" Bakanı İgor Sergeyev, Kursk'taki mürettebatı kurtarma çalışmaları sırasında "küçük hatalar" yaptıklarını öne sürdü.
Sergeyev, ORT televizyonuna verdiği demeçte, kurtarma görevlilerinin mürettebatı çıkarmak için ellerinden gelen her şeyi yaptığını savunarak, "Küçük hatalar yaptığımızı göz ardı etmiyoruz, ancak sanırım temel hatalar yapılmadı" dedi.
Putin'e kaza yerine gitmemeyi kendisinin tavsiye ettiğini ve bunun doğru bir karar olduğuna inandığını söyleyen Sergeyev, "Putin'e orada bulunmasına gerek olmadığı fikrinde olduğumu söyledim" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Körfez'de yeni gerilim

SONRAKİ HABER

Ebulfeyz Elçibey öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...