21 Ağustos 2000 21:00

Buca işçisi: Biz kazanacağız

Genel-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Buca Belediyesi'nde grev 5. gününe girdi. 500 işçinin katıldığı grev işçilerin kararlılığıyla devam ediyor.

Paylaş
Buca işçisi: Biz kazanacağız
Erol Teslim
Genel-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Buca Belediyesi'nde grev 5. gününe girdi. 500 işçinin katıldığı grev işçilerin kararlılığıyla devam ediyor. Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy "Benim şirketim var, işçiler istedikleri kadar greve çıksın" derken, işçiler taşeron şirket Tür-Tem'in çöp toplamaması için dokuz araçtan oluşan gruplar oluşturdu. Bu gruplar, sokak, cadde ve mahallelerde dolaşarak Tür-Tem'in çöp toplamasına engel oluyor. Buca'da kurulu bulunan sekiz pazar yerinde de onar kişilik işçi grupları, pazar sonrası Tür-Tem'in çöp toplamaması için bekliyor. Grevin birinci günü taşeron şirket işçileri, grevci işçilerin müdehalesi sonucu çöp toplamayı bıraktı. Bunun üzerine polis grevci işçilere, "Yol kesiyorsunuz, yaptıklarınız korsan gösteri, bunlar toplu gösteri yürüyüşlerine giriyor" diyerek tehditlerde bulundu. Altı işyerine grev kararı asılan Buca'da işyerlerinde en çok dört, en az iki nöbetçi bekliyor. Esnaf ve halkı grev hakkında aydınlatmak için de komiteler oluşturuldu. Genel-İş Sendikası İzmir 5 No'lu Şubesi imzalı on bin bildiri de pazar yerlerinde halka dağıtılıyor.
Sosyal haklarının gasp edilmesine izin vermeyerek, üretimden gelen gücünü kullanan Buca Belediyesi işçileri iki yıl önce olduğu gibi bir kez daha üreten ve yaratanların kendileri olduğunu gösterdi. Beş gün içerisinde sokak ve caddeler çöp atıklarıyla kaplandı. 210 milyon lira maaşla yaşam mücadelesi veren işçiler, işverenden vasıfsız işçiler için 356 milyon, vasıflı işçiler için 375 milyon lira ücret talep ediyorlar. İkramiye talepleri ise iki maaş sendika ikramiyesi ile 52 yevmiye tutarındaki ilave devlet ikramiyesi.
"Bizim kimsenin ekmeğinde, parasında, pulunda gözümüz yok" diyen bir grevci işçi, "Sendikalı olduğumuz için bu grev bizim en doğal hakkımız" diyor. Belediye başkanının her fırsatta 'Para yok' demesine tepki gösteren işçiler belediye başkanına soruyor: "Madem işçiye verecek paran yok gölet alanı, Forbes Caddesi, gece pazarı, hizmet binası, Şirinyer'de Akmerkez, İzkent ve Evka-1 arasında yapılan Yedi Göller inşaatlarını nasıl yapıyorsun? Buralara yatıracak trilyonları nasıl buluyorsunuz? Belediye Başkanı Cemil Şeboy her konuşmasında Türkiye'nin en fazla gelişen ilçesinin Buca olduğunu söylüyor. Ama gelişen Buca'da yeni işçiye ihtiyaç olmasına rağmen işçi almıyor, sayı yetersiz kalıyor" diyerek tepkilerini dile getiriyor.
'Bizler halkın parçasıyız'
Halkın grevi yüzde seksen oranında desteklediğini söyleyen Veysel Sözer adlı işçi, "Halktan her zaman tam destek istiyoruz. Onların desteğiyle biz varız. Burada çalışan işçiler halkı oluşturuyor. 550 tane işçi var. Her aile dört kişi olsa bu 2200 kişi yapar, yani bizler halkın birer parçasıyız" diyor. Ekonomik taleplerin dışında işgüvencesi de istediklerini kaydeden Sözer, "Bana 500 milyon lira verseler işgüvencesi olmayınca ne işe yarar? 215 milyon lira aylık alıyorum. Bunun 85 milyon lirası kira, diğerleri elektrik, su, bakkal derken eriyip gidiyor. İhtiyaçlarımızı temin edebilmek için bankadan kredi çekiyoruz. Paramız olsa bankadan kredi çeker miyiz?" diye soruyor.
Grevci işçilerden Abdullah Suyabakan da 600-700 milyon lira arasında alacakları olduğunu söylüyor. "Bu ay ikramiye alıp alamayacağımız belirsiz. Belediye başkanı seçildiğinden beri işçi düşmanlığı yapıyor. İşçinin parasında gözü var, kendi aldığı maaşı görmüyor. İşçiler arasında dağınıklık yok, birlikte üretiyoruz, hepimiz tek vücut olmuş, zincirleri birbirimize yapıştırmışız. Biz bu işi kazanacağız, ya olacak, ya olacak" diyen Suyabakan, iki yıl öncenin ikramiyelerini de alamadıklarını belirterek ekliyor, "Sosyal haklarımız, maaş farklarımız, iş sırasında verilmesi gereken yoğurtlarımız bile verilmedi."
'İşçilerle birlikteyiz'
Öte yandan EMEP Buca İlçe Başkanı Fadime Erdoğan, yaptığı açıklamada grevci işçilerle sürekli birlikte olduklarını ve parti üyelerinin işçileri ziyaret ettiğini söyledi. Erdoğan, "Grev noktalarına da ziyaret gerçekleştireceğiz, gıda maddesi alarak işçilerle birlikte olacağız" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Gürtuna grev kırıcılığından vazgeçsin

SONRAKİ HABER

Dikkatler Doğu'ya yöneldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...