21 Ağustos 2000 21:00

Kursk'ta kurtulan yok

Dev nükleer denizaltı Kursk'un birinci çıkış kapağını açan Norveçli dalgıçlar, sadece suyla karşılaştılar. İkinci kapağın açılmasıyla birlikte, canlı çıkarma umudu kalmadı.

Paylaş
Kursk'ta kurtulan yok
Barents Denizi dibindeki Rus denizaltısı Kursk'taki 118 denizcinin öldüğü kesinleşti. Bölgede çalışmalarını sürdüren Norveçli dalgıçlar, denizaltının önce dış, ardından da iç kapaklarını açtılar. Kapakların açılması, dev denizaltının içinin tamamen su dolu olduğunu gösterdi.
Norveçliler vazgeçti
Bu gelişme üzerine, Norveçli yetkililer, kurtarma çalışmalarının "şimdilik" durduğunu açıkladı. Ruslar ise, faaliyetlerine devam edeceklerini bildirdiler.
Rus Donanması Kuzey Filosu Basın Sözcüsü Vladimir Navrotski, Norveçli dalgıçların Kursk'un 9. kompartımanının iç kapağını da dün Türkiye saati İle 12.30'da açmayı başardıklarını ve daha önce tahmin edildiği gibi, bu kompartımanın tamamen sular altında kaldığını belirtti.
Hepsi öldü
Norveç silahlı kuvvetleri sözcüsü de, "Kursk'un iç bölümünün sular altında olduğunu, operasyonu yürüten komutanın denizaltında hiç kimsenin sağ bulunmadığına inandığını" belirtti.
Rusya'nın en gelişmiş nükleer denizaltısı Kursk, 12 Ağustos'ta bir tatbikat sırasında dibe oturmuştu.
Nükleer denizaltıda yaşananlar
12 Ağustos: Denizaltı bir tatbikat sırasında Barents Denizi'nde dibe oturdu.
13 Ağustos: Rus gemileri denizaltını aramaya koyuldu. Denizaltının kaybolduğu açıklanmadı.
14 Ağustos: Rus donanması, Barents Denizi'nde bir denizaltının arıza yaptığını açıkladı, ancak geminin sadece bir gündür kayıp olduğunu bildirdi. Yetkililere göre denizaltıyla bağlantı kurulmuştu ve hemen kurtarma çalışmalarına başlanıyordu.
15 Ağustos: Donanma kurtarma ekiplerinin yolda olduğunu açıkladı. Doğrulanmayan haberlere göre, denizaltıdan sinyaller geliyordu.
16 Ağustos: Kurtarma çalışmaları sürdü. Üst düzey yetkililer çelişkili bilgiler verdiler. Batı'nın yardım teklifleri uzun süre reddedildikten sonra, Rusya, Norveç ve İngiltere'den kurtarma ekipmanı ve dalgıç istedi. Krizden bu yana tatilini kesmeyen Başkan Vladimir Putin'e tepkiler büyüyordu.
17 Ağustos: Norveç ve İngiltere'nin gemide büyük bir patlama olduğu iddialarına karşın, hükümet komisyonu Kursk'un başka bir gemiyle çarpıştığını duyurdu.
18 Ağustos: Rus kurtarma kapsülü ilk kez denizaltıya ulaştı ve acil çıkış kapısının hasar gördüğünü tespit etti.
19 Ağustos: Kapsülün denizaltıya ulaşma çabaları yine başarısız oldu. Rus donanması büyük bir ihtimalle mürettebattan sağ kalan olmadığını açıkladı. İngiliz kurtarma ekibi bölgeye geldi.
ÖNCEKİ HABER

Tarih, evlerin duvarlarında!

SONRAKİ HABER

Verizon işçileri kazanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...