20 Ağustos 2000 21:00

Çorlu'da direnen kadın işçiler:

   Sonuna kadar gideceğiz

Paylaş
Çorlu'da direnen kadın işçiler:
    Sonuna kadar gideceğiz
Birsen Karakurt
Çorlu'da deri işçilerinin direnişi 68'inci gününde inatla sürüyor. Direnişteki işçiler, "Bu iş ne kadar sürerse sürsün, biz devam edeceğiz" diyor. İşçilerden kimisi hayatında ilk defa bu kadar zamandır işsiz kalıyor. "Ama önemli değil" deyip ekliyorlar: "Böyle bir direniş için değer, yılmak yok. Vazgeçmeyeceğiz."
Özlem ve Şükran, Diyarbakırlı iki kız kardeş. İkisi de Baykallar Deri fabrikasından atılmış, "Direnişten önce erkek işçilerle konuşamıyorduk. Fabrikada dedikodu oluyordu. Bunların dışında işimizi iyi buluyorduk" diyor Şükran. Özlem araya giriyor, "Az ücret veriyorlar ama evde oturmaktan iyidir diye düşünüyorduk." Ama direnişten sonra her şeyin değiştiğini söylüyor Şükran, "Direnişten önce gözümüz kapalıydı. Direniş bizim ufkumuzu açtı. Daha önce buradaki hayatımız da Diyarbakır köylerindeki gibiydi. Şimdi öyle değil, artık hayatı biliyoruz."
Sohbete katılan bir başka kadın direnişçi alıyor sözü: "İş, hayatımda bir değişiklikti, hevesle gidiyordum. Ama aldığım parayı görünce hevesim kırılıyordu. Daha sonra direnişe katıldım. Hakkımı ancak bu şekilde alabileceğimi öğrendim. Kendime güvenim geldi. Haklı olduğumuz halde polis bizi gözaltına alınca her şeyi daha iyi gördüm."
Sohbet sırasında göze çarpan ilk şey onların heyecanı oluyor. Biz de söze insan ilişkilerinden bahsederek devam ediyoruz, "İnsan ilişkileriniz değişti mi yoksa eskisi gibi mi devam ediyor?" diye soruyoruz. "İnsanlar önceden bizden kaçıyor, evimize gelmiyorlardı" diyor Özlem ve ekliyor: "Direniş sürecinde biz de değiştik, ilişkilerimiz de. Artık istediğimiz gibi sohbet ediyoruz. İnsanlar bizi tanıyor."
Şükran ve Özlem'e bundan sonra tekrar çalışmaya başladıklarında patrona karşı tavırlarının nasıl olacağını soruyoruz, "Eğer sendikasız bir işyerinde çalışıyorsak oraya sendika getirmek için çalışırız." diye cevap veriyorlar. Ve direnişin sonu hakkında düşündüklerini söylüyorlar: "Yüzdük, yüzdük, kuyruğuna geldik. Biz baştan söyledik ne kadar sürerse sürsün, biz vazgeçmeyeceğiz ve başaracağız. Vazgeçen arkadaşlarımızı da aramıza çağrıyoruz. Gelsinler katılsınlar."
ÖNCEKİ HABER

Gürtuna topu sendikacılara atıyor

SONRAKİ HABER

Tarih, evlerin duvarlarında!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...