20 Ağustos 2000 21:00

Özel hastaneler sağlıksız!

Sağlık alanındaki özelleştirme politikalarına bağlı olarak özel hastanelerin sayısı hızla artıyor.

Paylaş
Özel hastaneler sağlıksız!
İstanbul'daki özel hastanelerin sayısındaki hızlı artış çeşitli olumsuzlukları da beraberinde getiriyor.
Devletin sağlık alanındaki özelleştirme politikalarına bağlı olarak büyük illerde arka arkaya özel hastaneler açılıyor. Hekim dışı kesimler bile özel hastane 'yatırım'ına yöneliyor. Devletin verdiği sağlık hizmetlerinde özelleştirmenin artacağına ilişkin beklenti, bu tip yönelimleri artırıyor. Özel Sağlık Kuruluşları Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Doğan Birgül'ün verdiği bilgiye göre, Türkiye'deki 243 özel hastaneden 140'a yakını İstanbul'da bulunuyor.
Hastane açmak isteyenlere ön izin şartı getirilmesini isteyen Birgül, şu noktalara dikkat çekiyor: "Çok yakın zamana kadar İstanbul'da 20 civarında özel hastane vardı. Sağlıkta özelleştirme olacak diye sektörle ilgisi olmayan kişiler sektöre girdi. Tekstilcisi, inşaatçısı, kârı yüksek diye yatırım yapıyor.
Kara paranın aklanması için de sektör kullanılıyor. 30-35 hastane ile dönecek olan İstanbul'da 140 hastane açılmış. Hastane sayısının gereğinden fazla olması ile kapasite kullanım oranı yüzde 15-30'lara indi. Hasta yok, o zaman hastaneler fiyat kırma yoluna gidiyor ve hizmet kalitesi düşüyor. Ondan sonra, hasta temini için insan tutmak, komisyon, promosyon gibi hekimlikle bağdaşmayan yollara sapılıyor. Sağlık hizmetinin kaliteli elemanlarla verilmesi lazım. Şu anda, İstanbul'da 70-75 tane hastane 5-6 aydan beri ne çalışanına, ne doktoruna para ödeyemez durumda."
'Zam ipimizi çeker'
Birgül, gelir dağılımındaki adaletsizliğin sağlık hizmetleri paylaşımına da yansıdığına dikkat çekiyor.
Sağlık sektörünün, ekonomik durgunluktan etkilendiğini ve özel hastaneye talebin azaldığını da kaydeden Birgül, sağlık sektöründeki fiyat artışlarının enflasyona etkisini değerlendirirken, özel sektörün İstanbul Tabip Odası'nın altı ayda bir enflasyon oranında belirlediği hekimlik asgari ücreti esas aldığını hatırlatarak, şu görüşleri dile getirdi:
"İstanbul'da belirli büyük 4-5 tane özel hastane var. Bunların ücreti ile diğer özel hastane ücreti arasında ise uçurum var. Vatandaşın alım gücü olmadığı için, zam yapmak kendi ipimizi kendimiz çekmek olur. İstanbul Tabip Odası yılın birinci ve ikinci yarısında tıbbi uygulama ücretlerine toplam yüzde 30 zam yaptı." src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Hücre protestolarına yine gözaltı
Kartal Meydanı'nda F tipi cezaevlerini protesto eden tutuklu yakınları, polis tarafından gözaltına alındı. Dün öğle saatlerinde Kartal ve Maltepe Demokrasi Platformları tarafından düzenlenen F tipi cezaevleriyle ilgili protesto açıklamasına yaklaşık 50 kişi katıldı. Burada, "Hücre tipi cezaevi ölümdür" yazılı pankart açarak açıklama yapmak isteyen kitleye saldıran polis, kitlenin tamamını döverek gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar, Yakacık Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Bu arada, gözaltılar yaşanırken polis bir el ateş açtı.
Öte yandan, bir grup tutuklu ve hükümlü yakını da Kadıköy Söğütlüçeşme Meydanı'ndan F tipi cezaevlerini protesto etmek için otobüsle dün Ankara'ya hareket etti.
Hareket öncesi basın açıklaması yapmak isteyen tutuklu yakınlarını yine polis engelledi. Protesto için Ankara'ya gidenler, yanlarında Adalet Bakanlığı'na vermek üzere bir tabut ile plastikten yapılmış kesik bir kol götürdüler. Polis ablukasının, Ankara'ya hareket eden otobüsün arkasından da sürdüğü gözlendi.
Bandırma'da etkinliklere izin yok
Bandırma'da Emeğin Partisi'nin çağrısıyla F tipi cezaevlerine karşı ÖDP, HADEP ve EMEP'ten oluşan "Bandırma Hücre Tipine Hayır Platformu" çalışmalarını sürdürüyor. Platform ilk olarak Bandırma Kültür Merkezi'nde çeşitli cezaevlerinden gönderilen karikatürlerden oluşan bir sergi açtı. Ancak, Bandırma Kaymakamlığı'ndan bütün izinler alınmış olmasına rağmen, Balıkesir Valiliği'nden gelen "Hücre tipi cezaevlerine karşı hiçbir etkinliğe izin verilmeyecek" yazısıyla sergi polis tarafından kapatıldı. Sergi açıldığı gün kapatılırken, önümüzdeki hafta yapılması planlanan tiyatro gösterimine de kaymakamlık tarafından izin verilmedi.
ÖNCEKİ HABER

Akdereliler de kamp coşkusuna katıldı

SONRAKİ HABER

Çelik gibi sağlam bir umudun insanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...