20 Ağustos 2000 21:00

Malatya'da tarım politikalarına öfke

Malatya'da başvurusunu Emeğin Partisi'nin yaptığı ve üretici komitesi tarafından organize edilen üretici mitingi, yaklaşık 1500 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Paylaş
Malatya'da tarım politikalarına öfke
Malatya'da başvurusunu Emeğin Partisi'nin yaptığı ve üretici komitesi tarafından organize edilen üretici mitingi, yaklaşık 1500 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Köylerden gelen yüzlerce üretici IMF ve Dünya Bankası patentli tarımı çökertmeye yönelik politikalara izin vermeyeceğini haykırdı. Emeğin Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel'in üreticileri selamlayan mesajı üreticilerin alkışlarıyla karşılandı.
Emeksiz Üst Kavşağı'nda düzenlenen miting öncesinde polisin gerek şehir girişinde gerekse miting alanında daha önceki mitinglerde rastlanmamış oranda yığınak yapması dikkat çekti.
Davul-zurna eşliğinde halayların çekildiği miting boyunca üreticiler, "IMF'ye değil üreticiye destek", "Herkese iş, köylüye toprak, halka hürriyet", "Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye", "Kayısıda sömürüye son", "Pancarda ve tütünde kotaya hayır", "Üretici alana, izin verme talana" sloganlarını atarak tarımda uygulanan politikalara tepkisini dile getirdi.
Doğanşehirli üreticilerin şehir girişlerinde gerekçesiz olarak bir buçuk saat bekletilmesi nedeniyle yarım saat gecikmeyle saat 11.30'da başlayan mitingde, 17 Ağustos depreminde yaşamını yitiren tüm emekçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Açılış konuşmasını yapan üretici Mustafa Uluk, aşırı sıcağa rağmen tarımdaki yıkım politikalarına karşı alanlara çıkan üreticileri selamladı. Uluk, IMF ve DB'nin dayattığı politikaların ülke tarımını bitirme noktasına getirdiğini söyledi.
Köle olmamak için...
Miting öncesi oluşturulan üretici komitesinde yer alan ve kayısı üreticileri adına konuşan Ali Seydi Köroğlu, kayısı üretiminin zorluklarına değinerek, kayısı üretimi için gerekli girdilerdeki yüzde 100'lük fiyat artışına karşın Kayısıbirlik'in kredi kaynaklarını kapatan devletin üreticiyi tüccara mahkûm ettiğini dile getirdi.
Mitingde pancar üreticileri adına konuşan Molla Ali Barsan ise, bugüne kadar "milletin efendisi" denilerek uyutulan köylünün, bugün emperyalistlerin kölesi olmamak için alanlara çıktığını belirterek, ne köle ne efendi olmadan insanca yaşamak istediklerini vurguladı. Ziraat Mühendisi İbrahim Demir de, yaptığı konuşmasında, mühendisleri işsiz bırakan, üreticileri artık üretemez duruma getiren politikaların aynı merkezli olduğunu ifade ederek, her zaman üreticilerin verdikleri mücadelenin yanında olacaklarını dile getirdi.
Kadınlar kararlı
Mitingde üretici kadınlar adına konuşan Doğanşehirli üretici Zehra Çelebi de dün tütün ve pancara kota koyanların bugün aynı oyun ve uygulamayı kayısıda oynamak istediğini ve hükümetin üreticileri hepten açlığa mahkûm etmek istediğini söyledi. Tarım kesiminde büyük bir yüzdeyi oluşturan ve tarımın ücretsiz işçileri durumunda olan kadınların açlığa mahkûm olmamak için mücadele edeceklerini duyurdu.
EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel'in, "Üreticileri açlığa sürükleyen IMF politikalarına karşı çıkmak için alanlara çıkan üreticileri" selamladığı ve alkışlarla karşılanan mesajının yanı sıra HADEP, ÖDP, Eğitim-Sen, SES, Tüm Bel-Sen ile EMEP Adıyaman İl Örgütü mesajlarıyla mitingi desteklediklerini dile getirdiler. İki buçuk saat coşkulu bir havada geçen miting saat 14.00'te sona erdi.
Miting sırasında görüştüğümüz üreticilerden Mehmet Turan, halkın güvenlik güçleri tarafından sindirilmiş olduğunu buna rağmen 1000'i aşkın üreticinin alana çıkmasının önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu bir başlangıç, bununla biteceğini sanmasınlar" dedi. Ekmek davalarına sonuna kadar sahip çıkacaklarını belirtti. Battalgazili tütün üreticisi Ali Apaki ise, kotanın ve düşük fiyat politikasının kendilerini açlıkla karşı karşıya bıraktığını ve bugün bunun için miting alanında olduklarını söyledi. Akçadağlı kayısı üreticisi Mahmut Mızrak ise, artık haklarını aramak için işçiler gibi üreticilerin de örgütlenme ve alana çıkmasının zamanının geldiğini ve bugün mitingle başlattıkları mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini belirtti. Mızrak, haklarını almak için IMF politikalarından etkilenen tüm kesimlerin birliğinin artık zorunlu olduğunu da ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

İhracat bataklığa döndü

SONRAKİ HABER

Akdereliler de kamp coşkusuna katıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...