20 Ağustos 2000 21:00

Denizde umutlar 'resmen' tükendi

Rus Kuzey Filosu komutanı Mikhail Motsak, batan Rus denizaltısı ile ilgili birçok bilinmeyeni ilk kez açıkladı. Motsak, denizaltındaki 118 asker için hiçbir umut olmadığını söyledi.

Paylaş
Denizde umutlar 'resmen' tükendi
Rus Deniz Kuvvetleri, denizin 110 metre altında mahsur kalan 118 askerin canlı kurtarılma olasılığının "sıfır" olduğunu itiraf etti. Barents Denizi'nde, geçtiğimiz cumartesi günü henüz bilinmeyen bir nedenle batan Kursk nükleer denizaltısındaki son durumla ilgili bir açıklama yapan Kuzey Filosu komutanı Mikhail Motsak, "En kötü olasılık gerçek oldu" dedi.
Kazanın ayrıntıları
Televizyonda halka seslenen Motsak, kazayı "Rus denizaltı filosu tarihinin en kötü faciası" olarak tanımladı. Motsak, 18 bin tonluk denizaltıyı suyun derinliklerine gönderen ilk patlama sırasında, aracın ön kısmındaki denizcilerin tümünün öldüğünü kaydetti. Rus komutan, "Büyük olasılıkla denizaltının ön kısmı tamamen suyla doldu ve buradaki mürettebat, kazanın ilk dakikalarında öldü. Ölenler arasında, denizaltının kaptanı ve hemen tüm subaylar da bulunuyor. Patlama, Kursk'un kontrol merkezini de muhtemelen yok etti" dedi.
Kuzey Filosu komutanın bu aşamadan sonraki sözleri ise, Rus ordusunun, kaza hakkında "tahmin edilenden daha çok şey" bildiğini kanıtladı. Mostak, patlamadan sağ kurtulanların ilk 48 saat boyunca denizaltının gövdesine vurarak mesaj gönderdiğini, bu denizcilerin, geminin arkasındaki hava bölmelerinde bulunduğunu belirtti. Açıklamaya göre, bu sinyallerde suyun içeri girdiği, hava basıncının arttığı ve oksijenin tükendiği dile getiriliyordu.
Üç senaryo
Milyonlarca insanın izlediği resmi açıklamada, kazanın nedenine dair senaryolar da ilk kez dile getirildi. Senaryolardan ilki, denizaltının bilinmeyen bir nesneye çarpmış olması. İkincisi, aracın ön tarafında meydana gelen büyük bir patlamanın, denizaltı gövdesini parçalaması. Üçüncü teori ise, Kursk'un 2. Dünya Savaşı'ndan kalma bir mayına çarpmış olması.
Motsak, kendisinin "son teori"yi daha olası bulduğunu belirterek, Rus donanmasının son 7 yıl içinde bölgede 6 mayın bulduğunu ilk kez açıkladı. Mikhail Motsak, "Bu ihtimali göz ardı edemem. Denizaltındaki ilk patlamaya sadece 100 kiloluk bir patlayıcının neden olduğunu keşfettik. Kursk'un torpidoları ise bundan çok daha güçlü" diye konuştu.
Mikhail Motsak'ın açıklaması, Rusya'nın kuzeyindeki şehirlerde öfkeli bir yas havasıyla karşılandı. Kursk'un mürettebatının çoğunun memleketi olan Murmansk şehrinde halk, devletin beceriksizliğine tepki yağdırdı.
Başkent Moskova'da düzenlenen dini törene de 10 binden fazla kişi katıldı.
Yabancılar olay yerinde
Öte yandan, denizcileri ölü de olsa yüzeye çıkarmak amacıyla, kurtarma çalışmaları devam ediyor. Olay yerine ulaşan Norveçli dalgıçların, dün şafak saatlerinde ilk dalışlarını gerçekleştirdiği bildirildi. Dalgıçların, denizaltının ne durumda olduğunu saptamak için video keşif ekipmanı taşıdıkları bildirildi. Elde edilecek verilerin incelenmesinden sonra kurtarma ekipleri, sağ kalan mürettebatın kurtarılmasını sağlayabilecek LR5 tipi İngiliz denizaltısının kullanılıp kullanılmamasına karar verecek.
Rus kurtarma denizaltıları, Kursk'a kilitlenmek için cuma gecesi dört girişimde bulunmuş, ancak hepsinde başarısız olmuşlardı.
ÖNCEKİ HABER

Dereden hastalık akıyor

SONRAKİ HABER

İhracat bataklığa döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...