19 Ağustos 2000 21:00

Albright Ekvador'a 'tam destek' verdi

Latin Amerika ülkelerini gezen ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın son durağı, ABD emperyalizmine karşı mücadelenin hızla yükseldiği Ekvador oldu.

Paylaş
Albright Ekvador'a 'tam destek' verdi
Latin Amerika ülkelerini gezen ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın son durağı, ABD emperyalizmine karşı mücadelenin hızla yükseldiği Ekvador oldu. Dışişleri Bakanı Albright, önceki gün başkent Quito'da başladığı temaslarında, Kolombiya diktatörlüğüne verilen devasa askeri yardımın bir kısmının Ekvador'a verileceğini söyledi.
Albright'ın sözleri, ABD emperyalizminin bölgede kendine bağlı rejimlerin içinde bulunduğu kritik duruma "askeri çözüm"ler getireceğinin işareti olarak görülüyor.
'Demokrasi testi' imiş
Latin Amerika turunun beşinci ve son durağı olan Ekvador'a ulaşan Albright, ülke yönetimine "tam destek" verdiklerini de belirtti. ABD Dışişleri Bakanı, Washington'un, Ekvador Devlet Başkanı Gustavo Noboa'nın ekonomik programını desteklediğini, bu ülkeyi "Latin Amerika'da demokrasi için bir test" olarak gördüğünü söyledi.
Gustavo Noboa, ocak ayında patlak veren halk ayaklanmasının ardından, ABD ve Ekvador Genelkurmayı'nca iktidara getirilmişti. Noboa'nın IMF tarafından dikte edilen ekonomik programının en önemli unsuru, Ekvador para biriminin kullanımdan kaldırılması. ABD Doları'nı resmi para birimi ilan eden olan program, uygulanmaya başlandı.
Ulusal sanayiye saldırı
Ülkede mayıs ayında yürürlüğe giren "istikrar paketi" ile, maliyenin yanı sıra tüm ekonominin de tamamen ABD denetimine verilmesi öngörülüyor. Buna göre devlet, ulusal petrol ve enerji sektörüne verdiği desteği kesecek, ayrıca gümrük vergilerini sıfırlayacak. Böylece, özellikle ABD sermayesi karşısında rekabet edemez hale gelen ulusal şirketler çökecek veya el değiştirecekler.
Madeleine Albright, programa desteğini ifade ederken, "Ekvador'un bir krizden çıktığını biliyorum. Herkes bu dönemi dikkatle izledi ve şimdi, ülkenin doğru rotada olduğuna inanıyoruz. Buraya geliş nedenim de, Başkan Noboa'nın önündeki zorlu görevlerde, ABD'nin desteğini bir kez daha ifade etmektir" diye konuştu.
Kolombiya planı
ABD Dışişleri Bakanı, ziyaretinde, "Kolombiya Planı" olarak bilinen işgal planı hakkında da bilgi verdi. Buna göre ABD, "uyuşturucu ticareti" bahanesini kullanarak, komşu ülkeler olan Ekvador ve Kolombiya sınırında bir "tampon askeri bölge" oluşturacak.
ÖNCEKİ HABER

'Kaza değil, CIA işi'

SONRAKİ HABER

Tunus halkı Hammami'nin yanında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa