19 Ağustos 2000 21:00

'Kaza değil, CIA işi'

Sevodnya gazetesi, Kursk nükleer denizaltısının 'çok önemli ve tehlikeli' olduğu için ABD tarafından hedef alındığını yazdı.

Paylaş
'Kaza değil, CIA işi'
Barents Denizi'nde kurtarılmayı bekleyen Rus nükleer denizaltısı Kursk'un batış nedenine ilişkin senaryolara bir yenisi eklendi. Rusya'da yayınlanan Sevodnya gazetesi, Kursk'un bir ABD denizaltısına çarparak battığını yazdı. Gazete, bunun bir kaza değil, "CIA planı" olduğunu öne sürdü.
Sevodnya'da cuma günü yayınlanan haberde, Kursk'un bir ABD denizaltısına çarparak dibe oturduğu, söz konusu denizaltının ise olayın ardından bir Norveç Limanı'na yanaştığı yazıldı. Gazete, Sovyetler Birliği dağılmadan önce ABD'nin Rus denizaltılarına yönelik çok sayıda sabotaj düzenlediğini, Kursk'un da "Rusya'nın en önemli ve tehlikeli denizaltısı" olduğu için benzer bir sabotaja kurban gittiğini yazdı.
'İkinci denizaltı' var mıydı?
Sevodnya, iddiasına dayanak olarak, cumartesi günü yaşanan kazanın hemen ardından, bölgedeki Rus gemilerinin "Barents'in derinliklerine batan ikinci bir denizaltı" saptadıklarını bildirdi. Gazete, kaza anında bölgede Kursk'un dışında bir Rus denizaltısının bulunmadığını da hatırlattı.
Rus ordu kaynakları, cumartesi günü dinledikleri telsiz iletişiminde de bu iddiayı güçlendirici verilere rastladılar. Buna göre Rus donanması, bir ABD denizaltısının, Norveç'teki bir limana girmek için izin istediğine dair bir görüşmeyi dinledi. Pazar günü ise, Orion tipi ABD keşif uçakları bölgede devriye gezdiler.
Uzmanların görüşü
Sevodnya'ya görüş bildiren uzmanlar ise, Kursk ile çarpıştıktan sonra hareket yeteneğini gitirmeyecek tek aracın, ABD'de bulunan Ohio sınıfı stratejik denizaltı olduğunu dile getirdi. Ancak uzmanlar, böylesi dev bir savaş makinesinin keşif faaliyeti yürütmeyeceğini ve bu nedenle, Rus Kuzey Filosu tatbikat yaparken orada bulunması için bir neden olmadığını kaydettiler.
Sevodnya, iddiasını güçlendirmek için çarşamba günü Rus lider Vladimir Putin ile ABD Başkanı Bill Clinton arasında gerçekleşen telefon görüşmesine dikkat çekti. Gazete, bu görüşmede, iki liderin "gerçekleri kamuoyuna duyurmama" konusunda anlaştıklarını yazdı. Ayrıca, bu telefon görüşmesinden sonra, Putin'in "nereden gelirse gelsin dış yardım kabul etme" emri verdiği hatırlatıldı.
ABD ordusu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, tatbikat bölgesinde iki denizaltısının bulunduğunu kabul etmiş, ancak bir çarpışma olasılığını kesin bir dille reddetmişti.
Rus Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Vladimir Kuroyedov da, pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Kursk'un muhtemelen bir başka tekneye, belki de bir yabancıya" çarptığını söylüyordu. Ancak Kuroyedov, daha sonra "denizaltında bir patlama meydana gelmiş olabileceği"ni ileri sürdü.
LR5 ilerliyor
Öte yandan, Kursk'ta mahsur kalan 118 denizciden sağ kalanların "son umudu" olarak görülen İngiliz denizaltısı, kaza bölgesine ilerleyişini sürdürüyor. LR5 adlı kurtarma amaçlı mini denizaltının, en fazla bir gün içinde bölgeye ulaşıp çalışmalara başlaması bekleniyor. İngiliz kurtarma ekibini, Norveç gemisi Normand Pioneer taşıyor. Ekip, Rusların yardımı kabul etmesinin ardından, perşembe günü Trondheim Limanı'ndan yola çıkmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Peynir keser gibi...

SONRAKİ HABER

Albright Ekvador'a 'tam destek' verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...