18 Ağustos 2000 21:00

'Grevi tecrübemizle kazanacağız'

İzmir'in iki büyük ilçesi olan Konak ve Karşıyaka belediyeleri işçilerinin grevleri dördüncü gününe girdi.

Paylaş
'Grevi tecrübemizle kazanacağız'
Erol Teslim
İzmir'in iki büyük ilçesi olan Konak ve Karşıyaka belediyeleri işçilerinin grevleri dördüncü gününe girdi. Bu iki belediyede salı günü grev başlarken Buca Belediyesi'nde de dün greve çıkıldı. İzmir'deki belediye işçileri toplusözleşmelerde Karşıyaka, Konak, Balçova, Bornova, Gaziemir ve Güzelbahçe belediyelerinde 350, Buca ve Çiğli belediyelerinde de 440 milyon lira ücret talep ediyor. Sendikanın bu talebine karşı Karşıyaka ve Çiğli belediye başkanları 240, Konak, Buca, Gaziemir belediye başkanları 220, Balçova belediye başkanı 285, Bornova belediye başkanı ise 250 milyon lira öneriyor.
Gürçeşme'de bulunan Konak Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü önünde görüştüğümüz belediye işçileri, "Sosyal haklarımız gasp edilmek isteniyor, haklarımızı alana kadar direneceğiz" diyor. Ahmet Eden adlı işçi, belediye işçisinin iki yılda bir yüzde 10 zam aldığını söylüyor. Eden, "İşçi ekmek bekliyor, çocuk ekmek bekliyor" diyen Eden, 200 milyon lira ikramiye alacaklarının bulunduğunu söylüyor. "Grev güzel gidiyor" diyerek sözlerine başlayan Uğur Kurumaz da, "Dirençliyiz, tecrübeliyiz, tecrübemizden biliyoruz ki onurlu olan her şey çok güzeldir" diyor. Belediye yönetiminin katı tutumuyla karşı karşıya olduklarını söyleyen Kurumaz, "Bu bizi üzüyor. Kitle örgütlerinin tam desteğini aldık. Bütün dernek başkanları bizi destekledi. Halkımızı ve belediyeyi zor durumda bırakacak bir ücret istemediğimiz sendikanın açıklamalarıyla defalarca belirtildi" diyor.
'Hangi işçi geçinebilir?'
Belediye-İş 4 No'lu Şube Sekreteri Recep Çetin Konak Belediyesi'yle çalışan taşeron şirketin grev kırıcılığı yapmaya çalıştığını söyleyerek, "Çöpler bizim ekmeğimiz, terimiz, her şeyimiz. Onu toplattığımızda grevin bir anlamı kalmıyor. Belediye yıllar evvel kiraya vermiş temizlik işlerini. Özellikle zenginlerin oturduğu yerler kiraya verilerek taşeronlaştırılarak örgütlü toplum çökertildi "diyor "Biz emekçiler olarak bu grevi sonuna kadar götürerek başarıya ulaşacağız. Gecekondu bölgelerinde ilaçlama ve torba dağıtımı yapıyoruz. Grevin halk sağlığını tehdit etmemesi, olumsuzlukların asgari düzeye indirilmesi için. Bizim İzmir halkıyla bir sorunumuz yok, grevin tek sorumlusu belediye başkanlarıdır" diyen Çetin, sendika olarak 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde yaşamını yitiren depremzedeler için bütün grevci işçilerin kollarına siyah bant taktığını da sözlerine ekliyor. İşçilerden Kaya Bayrak da grevin tüm hakların kazanılmasıyla son bulmasını istiyor: "190 milyon maaş alıyorum. Bununla ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum. Bende altı nüfus, dört çocuk var. Ev kira, hangi işçi geçinebilir bu hayat şartlarında. Biz hakkımızı istiyoruz. Narlıdere'de sözleşme nasıl bittiyse bizde de öyle bitsin istiyoruz" diyor.
ÖNCEKİ HABER

Buca'da grev eylemle başladı

SONRAKİ HABER

Peynir keser gibi...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...