17 Ağustos 2000 21:00

Meral hükümet gibi

Emek Platformu'nun önceki günkü toplantısında platformun üyeleri memur KHK'sına karşı çıkarken, Türk-İş daha önce açıklamaları ile üstü kapalı desteklediği KHK'nın resmen arkasında durdu.

Paylaş
Meral hükümet gibi
Sultan Özer
Üç memur konfederasyonunun "yargısız infaz" olarak nitelendirdiği kanun hükmünde kararname, Emek Platformu'nun gündeminin birinci maddesini oluşturdu.
Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK, Memur-Sen ve Kamu-Sen ile meslek örgütlerinin de aralarında bulunduğu 15 örgütün bir araya gelmesiyle oluşturulan Emek Platformu, önceki günkü üç buçuk saatlik toplantısında KHK'yı tartıştı. Memur konfederasyonları ile meslek örgütlerinin kesin bir biçimde karşı olduğu KHK, Türk-İş'in itirazı nedeniyle tartışma yarattı. Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral'in, "Laik, demokratik cumhuriyet ile ülkenin bölünmez bütünlüğünü hedef alanlar cezasız kalmamalıdır. Bu konuda geç bile kalınmıştır" görüşünü dile getirerek, üstü kapalı biçimde platformdan ayrılma restini çekmesi, toplantıdan KHK'ye kesin bir karşı duruş kararı çıkmasına engel oldu.
Son bir saat içinde sonuç bildirgesinin üç kez değiştirildiği toplantıda, "KHK konusunda cumhurbaşkanına tam destek" verilmesi kararı yumuşatılarak çıktı. Bildirgede, "605 sayılı KHK örgütlerimizde ciddi tereddütler ve kaygılar uyandırmaktadır. Emek Platformu olarak, kanunsuz suç olmayacağı biçimindeki temel hukuk ilkesinden hareketle, bu mücadelenin TBMM tarafından gerekli görülmesi durumunda yasa çıkartılarak ve yaptırımların yargı kararına bağlanması yoluyla yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz.
Bu nedenle hükümeti, sorunu kararname yoluyla çözme konusundaki ısrarından vazgeçmeye ve evrensel hukuk normlarına uygun düşen bir tavır izlemeye davet ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'nın da bu görüşlerimizi dikkate alacağına inanıyoruz" görüşü dile getirildi. Konfederasyon başkanları ise toplantının içeriğine girmemekle birlikte, KHK'ya kesin karşı olduklarını açıkladılar.
KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, Türkiye'de Emek Platformu'nun bir demokratik kültür oluşturmaya çalıştığını, farklı örgütlerin bir arada bulunduğu böyle bir yapıda, kısa zamanda çok şeyler elde edilemeyeceğini görmek gerektiğini söyledi. KESK olarak KHK'ye kesin olarak karşı olduklarını açıklayan Erdem, buna karşı başlattıkları mücadelenin süreceği mesajını verdi.
Memur-Sen Genel Başkanı M. Fatih Uğurlu da hükümeti ikaz edip, cumhurbaşkanının dikkatini çektiklerini söyledi. Konfederasyon olarak KHK'ye "yargısız infaz" olarak baktıklarını belirten Uğurlu, "İnfaz edildikten, kapı önüne konulduktan sonra 'Yargıya gidin' deniyor. Objektif kriterler getirmiyor. 'Devletin temeline dinamit koyanlar'ın kapı önüne konması için yeterli yasa var" dedi.
TTB Merkez Konsey Üyesi Metin Bakkalcı da KHK'nın hem içerik hem de usül açısından kabul edilemez olduğunu söyledi. KHK'nın, Türkiye'de ve dünyada hukuk devletinin temel prensiplerine ilişkin her şeyi yok saydığını belirten Bakkalcı, son dönemde yoğunlaşan bu tür girişimlerin gerek bugün gerekse gelecek açısından son derece tehlikeli olduğunun altını çizdi.
ÖNCEKİ HABER

Tartışmalı film gösterimde

SONRAKİ HABER

Gürtuna pazara çıksın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...