17 Ağustos 2000 21:00

Deprem yaraları bir an önce sarılsın

Hükümet ve medyanın 'anmaları' bir nostalji ve ağlama gününe dönüştürme çabasına karşın, halk her yerde hükümetin deprem politikasını protesto ediyor.

Paylaş
Deprem yaraları bir an önce sarılsın
Emeğin Partisi Bolu İl Başkanı Sedat Bayram şimdiye kadar gelen iktidarların deprem felaketlerinde insanların ceplerini vaatlerle doldurduğu, ancak yaraların sarılması konusunda bir şey yapmadığını belirtti. 17 Ağustos 1999'un daha çok kâr amaçlı konut ve şehircilik politikalarının çöküş günü olduğunu ifade eden Bayram, deprem felaketinin üzerinden bir yıl geçmesine karşın insanların halen çadır, baraka ve prefabriklerde sıcak ve hastalıklarla mücadele etmek zorunda kaldıklarını vurguladı. Deprem dönemi işçisi, emekçisi, memuru ile insanların birbiriyle dayanışma içerisinde olduğunu, bu dayanışmaya dünya halklarının da katıldığını belirten Bayram, depremzedeler için yapılan yardımların akibetinin ne olduğunu sorarak, tüm bilgilerin depremzedelere açıklanması gerektiğini ifade etti.
Sağlık kurulu oluşturulmalı
İstanbul Tabip Odası Basın Sözcüsü Dr. Rıfat Yüel yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın hekimlere, sağlık çalışanlarına ve halka güven verecek hiçbir çalışma yapmadığını kaydetti. İstanbul depreminin ciddiye alınması halinde sağlık kuruluşlarının hasar tespitlerinin tamamlanması, konu ile ilgili kuruluşlar arasında koordinasyon kurulması, depreme hazırlık fonu ayrılması ve topluma gerekli sağlık eğitimin verilmesi gerektiğini ifade eden Yücel, İstanbul'daki çalışmaların yetersiz olduğunu vurguladı. Yücel son olarak yardım paralarının nerelere harcandığının açıklanmasını, binaların depreme hazırlıklı hale getirilmesini, gerekli örgütlerin bir araya getirilerek İl Sağlık Üst Kurulu oluşturulmasını istedi.
Devlet göreve çağırıldı
Birleşik Metal-İş Genel Yönetim Kurulu yaptığı yazı açıklama ile depremin acılarını bir daha yaşamamak için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti. Felaketin üzerinden bir yıl geçmesine karşın yaraların halen sarılmadığına dikkat çekilen açıklamada, onbinlerce insanın evsiz olduğu ve çadırlarda yaşamak zonuda kaldığı ifade edildi. Açıklamada devlet afetlere karşı vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamaya çağrıldı.
İzmit'te bulunan Halkevleri Saraybahça Şubesi'nden yapılan açıklamada ise bir an önce kalıcı konutların yapılması, ruhsal ve bedensel tedavilerin yapılması, yeniden yapılandırmanın bilimsel gerçekler ışığında yapılması gerektiği belirtildi. Öte yandan SİP Genel Başkanı Aydemir Güler de devletin deprem sonrası uyguladığı politikalar ile insanları çaresiz bıratığını belirterek, bu politikaların unutulmaması gerektiğini ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Ambarlı tehlikede!

SONRAKİ HABER

EMEP'ten grevci işçilere destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa