22 Ağustos 2011 03:31

Gençlik buluşmasında işçi rüzgarı

Evrensel Kültür Merkezi’nin “İnsanlığa, Bilime ve Doğaya Özgürlük” şiarıyla İzmir Selçuk -  Pamucak sahilinde düzenlediği Gençlik Kampı 2. gününü geride bıraktı. İlk gün akşam yapılan açılış etkinliğinde fotoğraf sanatçısı Gülnaz Çolak’ın hazırladığı 2

Gençlik buluşmasında işçi rüzgarı
Paylaş
Vural Nasuhbeyoğlu / Faruk Ayyıldız

Kamp Komitesinin tanıtıldığı etkinlikte Komite adına konuşan İlyas Coşkun, Türkçe ve Kürtçe olarak gençleri selamladı. Kampa destek veren tüm sendika ve emek örgütlerine teşekkür eden Coşkun “98’den bu yana düzenlediğimiz gençlik kamplarımız Türkiye Gençliğinin Özgürlük Buluşması olmaya devam ediyor. Kamp alanını kolektif bir şekilde yaşacağımız ve var edeceğimiz bu günlerde her etkinliğimiz bizler için önemlidir. Keyifli bir 9 gün geçireceğimizi biliyoruz” diye konuştu.  

Petrol-İş Aliağa Şubesi işçilerinin halkoyunları ekibi sahne alarak Zeybek oynadı. TÜPRAŞ ve Petkim’den sendika üyesi genç, yaşlı işçilerin oluşturduğu halkoyunları ekibi gençlerin alkışını aldı. Gece etkinliği, Samsara İstanbul Müzik Grubunun konseriyle sona erdi.

DİRENİŞTEKİ İŞÇİLER GENÇLİK KAMPINDA

Deri-iş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan ve 22 gündür direnişte olan Savranoğlu Deri işçileri, Selüloz-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan Form Mukavva işçileri, Schneider Elektrik Fabrikasından sendikalaşma komitesinden işçiler, Billur Tuz İşyeri Komitesinden işçiler, Çiğli Organize Sanayi’den metal ve tekstil iş kolundan yüzlerce işçinin yanı sıra Tek Gıda-İş Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse, Ekotem işyeri baştemsilcisi Ziver Yılmaz da kampa geldi.

Savranoğlu Deri işçilerinin “Sendikal Hakkımız Engellenemez” pankartıyla, Deri-İş Sendikası önlükleriyle en önde yer aldığı ziyarette “Yaşasın Onurlu Mücadelemiz”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”, “İş Ekmek Yoksa Barışta Yok” ve “Gençlik Emeğin Saflarında” sloganları atıldı. Ziyarette konuşan Deri-İş İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, “Eskişehir ve Ankara’dan kampa katılmak için gelen gençlerin ilk olarak bizi ziyaret etmesi bizi fazlasıyla mutlu etti” diye konuştu. “Biz de Menemen’den bugün sizi ziyaret etmek için geldik” diye ekleyen Alagöz, “Çalışma koşullarımızı, ne için mücadele ettiğimizi sizlere anlatmak için buradayız. 22 gündür fabrikaya sendikayı sokmak için mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu mücadelemizde bize yapılan tüm hukuksuzlara karşı durmaya çalışıyoruz. Tüm bunlara rağmen şunu söylüyoruz ya fabrikaya sendika girecek ya da kepenkler inecek” diye konuştu.

BİRLİKTE BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ

Savranoğlu işçilerinin hemen ardından kamp alnına gelen Form Mukavva işçilerini sınıf kardeşleri ve gençler “Yaşasın Sınıf Dayanışması” ve “Sermaye Mezara, Emek İktidara” sloganlarıyla karşıladı. Sendika üyesi oldukları için işten atılan Form Mukavva işçileri adına konuşan Selüloz-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Vedat Köktürk; “En temel haklarımızı ve ihtiyaçlarımızı karşılayamaz duruma geldik. Sadece anayasal hakkımızı kullanarak sendikaya üye olduğumuz için işten atıldık. Bu haksızlığa dur demek için 62 gündür mücadele ediyoruz” dedi. Kamp Komitesi adına konuşan Ümit Kartal ise işçilerin ziyaretinin gençliğin İş, Ekmek ve Özgürlük için yürüttüğü mücadelenin önünü açacağını vurgulayarak, “İşçilerin, emekçilerin, gençlerin birlikte mücadelesiyle bu düzeni değiştirebileceğimizi biliyoruz. Bunun için tüm kamplarımızda işçilerle yan yana bir araya geliyoruz” dedi. (Selçuk/EVRENSEL)


SENDİKA BAŞKANI PATATES SOYUYOR

GENÇLİK  kampına işçilerinin kurduğu halk oyunları ekibi ve tiyatro grubuyla katılan Petrol-İş Aliağa Şubesi Başkanı İsmail Doğan, kamp katılımcıları gibi öğle yemeği hazırlığında. Yanında kamp katılımcısı oğlu Guşav Doğan ve TÜPRAŞ işçisi sendika üyesi Onur Avcı da var. Hep beraber öyle yemeği hazırlığı için bir çuval patatesi önlerine almış soymaya çalışıyorlar. Belli ki diğer kamp katılımcıları gibi çok alışkın değiller. TÜPRAŞ işçisi Onur Avcı, geçen yılda kampın tamamına katıldığını belirterek, “Halay çekmeyi geçen yıl burada öğrendim. Ben ilk kez hayatımda patates soyuyorum. Ailem bu manzarayı görse çok şaşırırdı” diyor. Buradaki ortamın çok güzel olduğunu ifade eden Avcı, izin alamadığı için iki gün kalacak olmasının üzüntüsünü yaşıyor.  Uzun zamandır gençlik kamplarını takip ettiğini ve katıldığını ifade eden Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan, “Kampa katılan gençler kolektif yaşamı ve sevgiyi öğretiyor” diye konuşuyor. Kampa sendikalarına üye işçilerin halkoyunları ekibi ve tiyatro grubunun da katıldığını belirten Doğan ekliyor: “Biz de burada diğer gençler gibi kamp katılımcısıyız. Kamptaki kollektif ruha uygun olarak yapılacak işlere elimizden geldiğince katılıyoruz.  Bugün de hep beraber yiyeceğimiz öğlen yemeği için patates soyma işi bize düştü”


KAMP PROGRAMI

Bugünün kamp programı ise şöyle:

07:00-09:00
Kahvaltı
10:00-12:00
Antik Efes Kenti,
Meryem Ana Evi ve
Şirince ziyareti
12:00-14:00
Öğle yemeği
15:00-17:00
Arap Dünyasında
Ayaklanma
18:00-09:30
Akşam Yemeği
21:00-23:00
Grup Umut
EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan’ın konuşması
Luxus Konseri

ÖNCEKİ HABER

Onların elleri hep diken yarası

SONRAKİ HABER

İlk hedef kitleselleşmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...