16 Ağustos 2000 21:00

Devlet enkaz oldu, üstümüze çöktü

Devletin depremden sonra kendilerine yardımda bulunmadığını söyleyen depremzedeler, bir yıl sonra, anma töreninde, "Devlet enkaz oldu, çöktü üzerimize" yazılı dövizler taşıdılar.

Paylaş
Devlet enkaz oldu, üstümüze çöktü
17 Ağustos depreminde Avcılar'da yaşamlarını yitirenler dün yapılan tören ve yürüyüşle anıldı. Devletin depremden sonra kendilerine yardımda bulunmadığını söyleyen depremzedeler, bir yıl sonra, anma töreninde, "Devlet enkaz oldu, çöktü üzerimize" yazılı dövizler taşıdılar.
Depremden hemen sonra, "devletin duyarsızlığına" tepki gösteren depremzedeler, o zaman da olanakları depremzedeye yardım için kullanmayan yetkilileri suçlamıştı. Anma dün saat 11.00'de Atatürk Anıtı'nın önünde depremde ölenler için 1 dakikalık saygı duruşu yapılmasıyla başlayıp Istiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.
Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, Avcılar Kaymakam Yardımcısı Mustafa Dirik, Avcılar Belediye Başkan Yardımcıları ve AKUT ekibinin katıldığı anma toreninde Avcılar'daki depremzedeler, "Geleceğimizi istiyorum" yazılı siyah tişortler giydiler.
Depremzedeler isyan etti
Istiklal Marşı'nın okunmasının ardından anmaya katılan kurumlar Atatürk Anıtı önüne çelenk bırakmaya başladılar. Bu sırada anmaya katılan depremzedeler "Bizim onların konuşmalarına ihtiyacımız yok", "Burada kaymakam da yok, devlet de yok", "Eski belediye başkanı nerede, asıl o gelmeliydi" diye bağırdılar. 17 Ağustost'a evleri yıkılan depremzedeler, evleri için verilen projelerin hiçbirinin birbirine uymadığını, enkazların altında kaldıklarını anlattılar ve depremin ardından devletin kendilerine yardımda bulunmadığını söylediler. Depremzedeler açıklamalarını yaptıktan sonra törene katılanlar 17 Ağustos'ta yıkılan Gümüşpala Mahallesi'ndeki Aydoğan Apartmanı'na doğru yürüyüşe geçtiler.
Depreme bütçe ayrılsın
Ellerinde karafillerle Avcılar Yanyol'dan yürüyen yaklaşık 500 depremzede yürüyüş boyunca, "Devlet enkaz oldu, çöktü üzerimize", "Unutmadık, unutturmayacağız", "Silahlanmaya değil, depreme bütçe", "Yeniden yapılanmada söz hakkı" dövizlerini taşıdılar. Alkışlarla ve ellerinde yitirdikleri yakınlarının resimleriyle Aydoğan Apartmanı'na gelen depremzedeler, burada yakınları için ağıtlar yaktılar. Aydoğan Apartmanı'nın alt katında Ford araba satıcısının olduğunu ve daha çok araba sergileyip satabilmek uğruna apartmanın sekiz sütununu kestiği için yıkıldığını söyleyen depremzedeler, burada sorumluluların cezalandırılması taleplerini yinelediler. Bu arada fenalaşan bazı depremzedeler eski apartman alanının yanına gelen ambulansa alındılar.
ÖNCEKİ HABER

Yeni AKTAŞ'lar yolda

SONRAKİ HABER

Tabandan mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...