15 Ağustos 2000 21:00

Belediye işçisi grevde

İstanbul'da Belediye-İş Sendikası'na üye 10 bin işçi, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, Büyükşehir Belediyesi ile 6 ilçe belediyesi dün greve çıktı.

Paylaş
Belediye işçisi grevde
İstanbul, dün belediye işçilerinin greviyle uyandı. Belediye-İş Sendikası'na üye yaklaşık 10 bin işçi, toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, Büyükşehir Belediyesi ve 6 ilçe belediyesinde sabah saatlerinde greve çıktı.
Yaklaşık 6 aydır sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine, Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası üyesi işçiler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı birimler ile Gaziosmanpaşa, Güngören, Bayrampaşa, Adalar, Ümraniye ve Üsküdar ilçe belediyelerinde sabah saat 08.00'den itibaren iş bıraktı.
'Sesimize kulak vermediler'
Greve çıkan işçiler, daha sonra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde saat 11.00'de, grevle ilgili düzenlenecek törene katılmak üzere Saraçhane'de bulunan Belediye Sarayı'na doğru yola çıktılar. Saraçhane Parkı'nda toplanan işçiler, burada düzenli kortejler oluşturarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında sık sık, "Zafer direnen emekçinin olacak", "Direne, direne kazanacağız", "Gürtuna başkan, işçi perişan", "Gürtuna istifa", "Gürtuna şaşırma, sabrımızı taşırma" sloganları atan işçiler, belediye yönetimlerine karşı tepkilerini dile getirdiler.
Alkış ve sloganlarla Büyükşehir Belediyesi'ne ulaşan işçilere burada bir konuşma yapan Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul, "Bugüne kadar biz çalışan emekçiler, hiçbir zaman üslubumuzu bozmadık. Kendimizi kaybetmeden ne yaptığımızı bilerek bugüne geldik. Burada haykırıyorum. Bu ülkede, soyguncuları, vurguncuları, çeteleri, banka hırsızlarını, muteber insan diye görenler, emekçilerin işçilerin seslerine asla kulak vermediler" dedi.
'Bu işin dönüşü yok'
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'ya da seslenen Yurdakul sözlerine şöyle devam etti, "Belediye başkanısınız, çok nikâh törenlerine gittiniz. Allah aşkına çıkın söyleyin, bir işçinin nikâh törenine gidip de nikâh kıydınımız mı? Sevgili Gürtuna, sizin gittiğiniz o nikâh törenlerinde şarkıcıların başına 10 binlerce dolar atıldı. Bizim istediğimiz sadece çocuklarımızı, ailelerimizi, başkasına muhtaç etmeden yaşatmak. Eğer bunları bize çok görüyorsanız; bir ay sonra açılacak okullara bu insanların çocukları gitmesin okumasın, bunlar da hizmetçi, bunlar da köle olsun diyorsanız, onu kabul etmeyeceğiz. Buradan sayın belediye başkanına sesleniyorum; sayın başkan lütfen ve lütfen, sevgiyi yüreğinizde bir parça daha ön plana çıkarın. Bitirelim bu işi. Yoksa bu işin dönüşü yok. Tekrarlıyorum bu işin dönüşü yok."
İşçiler Yurdakul'un konuşmasından sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kapısına, "Bu işyerinde grev var" pankartı asarak grevi başlattılar. İşçilerin eylemine TÜMTİS, Deri-İş, Kristal-İş, Yol-İş İstanbul 1 No'lu Şube, Genel-İş, KESK, Tümbel-Sen, EMEP, ÖDP, HADEP, SİP ve İP destek verdi.
ÖNCEKİ HABER

Çatıda yumuşama sinyali

SONRAKİ HABER

Dünyayı değiştirmenin zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...