15 Ağustos 2000 21:00

Çatıda yumuşama sinyali

Sezer'in KHK'yı iade etmesiyle başlayan hükümet-Çankaya gerginliği yumuşuyor. Geçtiğimiz hafta Ecevit'e randevu vermeyen Sezer, Ecevit'i bugün kabul edecek.

Paylaş
Çatıda yumuşama sinyali
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le, emekçilere saldırıda, Anayasa ve hukuk tanımayan Başbakan Bülent Ecevit arasındaki randevu gerginliği sona erdi.
Ecevit, Cumhurbaşkanı Sezer ile bugün saat 11.30'da bir araya geleceklerini belirterek, "Aramızdaki sorunun çözüleceğine inanıyorum" dedi. Memurlarla ilgili KHK'nın Sezer'den dönmesi üzerine iyice sertleşen ve Sezer'in istifaya zorlanmasından bile kaçınmayan Ecevit, önceki akşam KHK'yı 15 sayfalık zehir zemberek "bilgi notu" ve "İmzalamak zorundasın" dayatması ile Cumhurbaşkanı Sezer'e ikinci kez göndermişti.
Bu son gelişme, "irtica ve bölücülük" maskesiyle gündeme getirilen ve memurların işgüvencesi yok eden kanun hükmündeki kararnamenin (KHK) Çankaya Köşkü'nden salt biçimsel hukuki gerekçelerle dönmesiyle alevlenen krizin, "Ecevit lehine" çözüleceğinin işareti olarak yorumlanıyor. Böylesi bir çözüm ise, gerginliğin tırmandırılmasıyla "sistem içi güçlere çeki düzen verip, sistem karşıtı liberal ve İslamcı kesime gözdağı verme operasyonuna" dönüştürülen süreçten, MGK ve Ecevit çevresindeki kliğin amacına uluşması anlamına gelecek.
Ecevit açıkladı
Başbakan Ecevit, Hacıbektaş'a giderken Samsun Yolu'ndaki Baştaş Çimento Fabrikası önünde aracından inerek gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ecevit, Cumhurbaşkanı Sezer'in, bugün saat 11.30'da kendisiyle görüşmek istediğini bildirdiğini ifade ederek, Sezer'i ziyaret edeceğini söyledi.
Ecevit, şöyle konuştu: "Aramızdaki sorunun çözüleceğine inanıyorum. Birbirinden farklı 3 parti, 1 yılı aşkın bir süredir bütün dünyada hayranlık uyandıran bir uzlaşı örneği veriyor, sergiliyor. Ben, Sayın Cumhurbaşkanımız ile hükümet arasında da benzer bir uzlaşının gerçekleşmesinde zorluk çekilmeyeceğine inanıyorum."
Ecevit, bir soru üzerine görüşme isteğinin önceki gece bildirildiğini, görüşme saatinin ise dün sabah belli olduğunu kaydetti. Ecevit, başka bir soruyu yanıtlarken bugünkü görüşmede, Cumhurbaşkanı Sezer ile memurlarla ilgili KHK'yı da ele alacaklarını söyledi.
Sezer'e 15 sayfalık ültimatom
Memurlarla ilgili KHK, Başbakan Bülent Ecevit'in 1 sayfalık "üst yazısı" ve ekinde 15 sayfalık "bilgi notu" ile birlikte gerekçeli olarak önceki akşam Cumhurbaşkanlığı'na ikinci kez gönderildi. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı tarafından Başbakanlık'a gönderilen memurlarla ilgili KHK" konusunun 10 Ağustos 2000 Perşembe günü Bakanlar Kurulu toplantısında ele alındığı ve "daha önce gönderildiği şekilde yeniden Sayın Cumhurbaşkanı'na sunulmasının kararlaştırıldığı" hatırlatıldı.
KHK'nin tekrar Cumhurbaşkanı'na sunulmasına ilişkin Başbakan Ecevit'in yazısı ve ekindeki bilgi notu da basına dağıtıldı. Ecevit'in "Cumhurbaşkanlığı'na" hitaben yazısında şu sert ifadeler yer aldı: "Anayasa'mıza göre, cumhurbaşkanının kanun hükmünde kararnameleri geri yollama yetkisi yoktur. Buna karşın söz konusu kanun hükmünde kararname, geri gönderilmek suretiyle kanunlara ilişkin süreç başlatılmıştır. (...) 10 Ağustos 2000 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısında değişiklik yapılmaksızın Cumhurbaşkanlığı'na yeniden gönderilmesi kararlaştırılan bu kanun hükmünde kararname'in de ikinci kez iadesi söz konusu olamaz. İmzalanması Anayasal bir zorunluluktur. Ancak Cumhurbaşkanı gerek gördüğü takdirde, kanun hükmünde kararnamenin iptali amacıyla Anayasa Mahkemesi'nde dava açabilir."
MGK'nın emri!
Memur kararnamesinin ikinci kez Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmesiyle ilgili olarak Bakanlar Kurulu'nca oluşturulan komisyonun hazırladığı "bilgi notu"nda ise, "Hazırlanmış olan KHK Anayasa'ya uygundur" iddiasında bulunuldu. Bilgi notunda kararnamenin MGK toplantılarında kararlaştırıldığı vurgulanarak, bu kararların 54, 55, 56 ve 57'inci hükümetler tarafından benimsendiği ifade edildi. "Bilgi notu"nda ayrıca, "bu düzenlemelerin yapılması gerektiği" görüşünün MGK'ca hükümete bildirildiği ve Bakanlar Kurulu'nca da benimsendiği kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

Standartlaşma ve

SONRAKİ HABER

Belediye işçisi grevde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...