15 Ağustos 2000 21:00

Fındığa 80 bin zam!

Fındık fiyatı sadece 80 bin lira artırıldı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Faruk Yücel, Fiskobirlik'in peşin ödeme yapması gerektiğini, aksi taktirde üreticinin büyük zarara uğrayacağını belirtti.

Paylaş
Fındığa 80 bin zam!
Fındık fiyatı da IMF'nin hükümete verdiği tarifeye göre belirlendi. Fındık Tarım Satış Kooparetifleri Birliği (Fiskobirlik), Hazine'nin enflasyon programına göre önerdiği en fazla 1 milyon 100 bin liralık fiyatı kabul etti. Böylece geçen yıl 1 milyon 20 bin lira olan fındığın tavan fiyatı sadece 80 bin lira artmış oldu.
Fiskobirlik Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, 2000 yılı ürünü 50 randımanlı kabuklu tombul fındık 1 milyon 100 bin liradan, sivri ve kara fındık ise 1 milyon 20 bin liradan alınacak. Fiskobirlik Genel Müdürü Cevat Aydın, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, Fiskobirlik tarafından 2000 yılı ürüne uygulanacak alım fiyatının kampanya boyunca yeniden değerlendirileceğini belirtti. Ürün bedellerinin üreticiye ödenmesinde peşin ödemenin sağlanacağını iddia eden Aydın, fındık alımlarına 21 Ağustos'ta başlanacağını belirtti.
Aydın, en azından yüzde 25'lik hedef enflasyon çerçevesinde bir fiyat açıklamayı hedeflediklerini belirterek, "Fakat Hazine, diğer birliklere herhangi bir destek olmadığı için, bu yılki finansman programı çerçevesinde bu fiyatı minumumda tutmayı yeğledi" dedi.
Fiyat hemen düştü
Fiyat konusunda bir açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Faruk Yücel ise, Fiskobirlik'in fiyatını açıklamasının ardından, piyasada 305 dolar olan fındığın alivre satışlarının 270 dolara düştüğünü söyledi. Yücel, Fiskobirlik'in arkasında finans desteği olmadığına dikkati çekerek, mümkün olduğunca peşin ödeme yapılmaması halinde bu fiyatın daha da aşağı inebileceğini vurguladı. Fındığın büyük bölümünün ihraç edildiğini, üretimi açısından Türkiye'nin tekel konumunda olduğunu hatırlatan Yücel, "Her yıl fiyatlar dolar bazında açıklanırdı. Önceki yıl 2.40 dolar olan fındık fiyatı, bu yıl 1.70 dolara düştü. Kışın don, yazın da aşırı sıcaklar nedeniyle, rekolte de 100 bin tondan fazla azalma var. Üretici, hem rekoltedeki azalmadan hem de fiyattaki düşüşten iki kez mağdur oldu" dedi.
Türkiye'nin 270-340 dolardan ihraç ettiği fındığı, Belçikalı, İsviçreli çikolata üreticilerinin 660 dolardan aldığını, aradaki fiyat farkının Alman ve İtalyan tüccarlara gittiğini anlatan Yücel, fındıktan Türk üretici ve tüccarının daha fazla kazanması için, ihracatta kg başına 2.40 dolar fon konulmasını, bu fondan üreticilere prim ödenmesini önerdi. Fındığın kâr dahil fiyatının 1 milyon 337 bin lira düzeyinde açıklanmasının makul olacağını vurgulayan Yücel, Fiskobirlik'in arkasında para desteği olmadığı için, bu yıl tüccarın 700 bin liradan alım yapabileceğini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Denizaltında gergin bekleyiş

SONRAKİ HABER

Sayman: KHK Meclis iradesine aykırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...