14 Ağustos 2000 21:00

Patlamanın sesi uzaktan hoş geliyor!

"Turizm patlaması", "Turist rekoru" türünden "sevinçli" haberler, turizm bölgelerinde farklı yaşanıyor. Binlerce esnaf, vergisini bile ödeyemiyor, icralık oluyor. Turizm işçileri ise, düşük ücretle ve sosyal güvnece olmadan çalıştırılıyorlar.

Paylaş
Patlamanın sesi uzaktan hoş geliyor!
Sait Değer
"Turizm patlama yaptı" haberleri, turistik bölgelerdeki esnaf ve işçiler için hiçbir şey ifade etmiyor. Alanya'da 15 bin esnaf icralık oldu. İcra dosyaları trilyonları aştı. Binlerce esnaf, işlerine kilit vurmak zorunda kaldı. İcra Müdürlüğü'nde bulunan bazı dosyaların bedelinin trilyonları geçtiği belirtiliyor. Bu durum turizm sektöründe çalışan işçileri de oldukça kötü etkiledi. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan işçiler, işsiz kaldılar.
Alanya esnafı, turist sayısında artış olduğunu, ancak uygulanan yöntem nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söylüyor. Turistlerin istedikleri gibi gezemediğini, alışveriş yapamadığını söyleyen esnaf, büyük otellerin, tatil köylerinin anlaşmalı getirdiği turistlerin sürekli kontrol altında tutulduğunu belirtiyor.
Esnaf kan ağlıyor
Alanya Otelciler, Pansiyoncular, Lokantacılar, Kafeteryacılar ve Turistik Eşya Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, turistlere her türlü ihtiyaçları otelde karşılamalarının şart koşulduğunu belirterek, küçük esnafın bu nedenle yok olduğunu dile getiriyor.
Görsel ve yazılı basında çıkan "turizm patlaması" haberlerinin boş umut dağıttığını anlatan Değirmenci, "Durum hiç de öyle değil. Piyasada dönen para yok, alışveriş yok. Şu anda 14 bin küçük esnaf var. Esnaf vergisini ödemekte dahi güçlük çekiyor. Alanya genelinde vergi tahsilatı yüzde 57. yerel yönetimler de esnafı çok sıkıyor" diyor.
Alanya İcra Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre de son bir yıl içinde icralık olan esnaf sayısı 15 bin civarında. İcra dosyalarını koyacak yer kalmadığı ifade ediliyor.
Doluluk var, ama...
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRBAB) Alanya Temsilcisi Bilal Korkmaz ise, Alanya'daki turistik tesislerin dolululk oranının yüzde yüz olduğunu, ancak turizme yeterli derecede hizmet verilmediğini söyledi.
TÜRBAB temsilcisi Korkmaz, büyük tesisler ve rehberlerin sıkıntı yarattığını belirterek, rehberlerin belli yerlerde alışveriş yaptırdığını dile getirdi. Korkmaz, TÜRSAB olarak rehberleri uyardıklarını da sözlerine ekledi.
Altyapı yok
Alanya'da dericilik yapan Kadir Aslan ise, devletin altyapı yatırımı yapmamasından yakınarak, "Devlet, turizmi kendi başına altın yumurtlayan tavuk olarak gördü. Ama bu tavukla ilgilenmedi, aç bıraktı. Yalnız başına rantçıların arasına giren bu tavuk şimdi kan kaybediyor" dedi. Alanya turizmini ağır yaralı bir hastaya benzeten Aslan, yapılan tek şeyin rantçılara peşkeş olduğunu düşünüyor. Esnaf Yavuz Öztaş da, belediyenin sürekli işyerlerini mühürlemesinden yakınarak, bu yüzden kira parasını bile kazanamadıklarını söyledi.
İşçiler zor durumda
Turizm sektöründe en büyük sıkıntıyı ise kuşkusuz işçiler çekiyor. Çok zor şartlar altında çalışan turizm işçilerinin aldığı para çoğu zaman karınlarını doyurmaya bile yetmiyor. Tezgâhtarlar yaptıkları satıştan yüzde 7 prim alıyor, ancak satış olmadığında parasız kalıyorlar.
Bu sektörde çalışan binlerce işçinin hiçbir sosyal güvencesi de yok. Yaşanan ekonomik sıkıntılar en önce onları vuruyor ve işsizlik ile karşı karşıya kalıyorlar. İşsizliğin getirdiği bir başka sorun da ücretlerin düşmesi oluyor.
ÖNCEKİ HABER

İstanbul belediyelerinde grev

SONRAKİ HABER

Denizaltında gergin bekleyiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...