22 Ağustos 2011 03:19

Antep’te şoför ve muavinler açlık grevinde

Gaziantep Otogarında, Seç Turizm ve Ben Turizm’de çalışan şoför ve muavinler haklarını almak için eylem başlattı. Geriye dönük sigortaları ve tazminat alacakları için eylem başlatan yaklaşık 30 işçi açlık grevi yapıyor. Aralarında 20 yıldan fazla süredir bu firmalarda şoförlük ve muavinlik yapanlar

Antep’te şoför ve muavinler açlık grevinde
Paylaş
Abdullah Çiloğlan

Aylardır bu sorunlarla ve patronun kendileri üzerinde uyguladığı baskılarla uğraştıklarını belirten işçiler bunun için yaklaşık 100 işçinin bu iki firma hakkında dava açtığını söyledi.  İşçiler sorunlarına bir an önce çözüm bulmak için eyleme geçtiklerini ve son olarak da açlık grevine başladıklarını söyleyerek haklarını alana kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

YASA ÇIKMADAN GASPLAR BAŞLADI

AKP Hükümetinin kıdem tazminatını yok etmeyi amaçlayan yasa hazırlığı daha yasa çıkmadan etkisini göstermeye başladı. Ben Turizm ve Seç Turizm çalışanlarının anlattıkları, patronların yasasının çıkmasını bekleyecek kadar bile sabretmediklerini ortaya koyuyor. 7.5 yıl Ben Turizm’de şoför olarak çalıştığını belirten Turgay Salman çalıştığı süre içerisinde sigortasının eksik yatırıldığını ve eksik yatırılan sigorta primleri ile kıdem tazminatını istediğini belirterek,“Bu durum herkeste böyle. Zaten muavinlerin sigortası hiç yok. Şimdi hükümet bu kıdem tazminatı ile ilgili yasayı çıkarmaya hazırlanıyor. Ben Turizm patronu da yasa çıkmadan çalışanların geçmiş döneme ait kıdem tazminatlarından kurtulmak, geçmişteki pisliklerinin üstünü örtmek için bize kağıt imzalatmak istedi. Kağıtlarda bütün haklarımızı alarak işten ayrıldığımız yazıyordu. Bunun dışında bir de boş senet imzalatmak istediler. Biz bu kağıtları imzalamayınca da işten attılar” diye anlatıyor yaşadıklarını.

İşçilerin haberi olmadan adlarına bankadan maaş kartları çıkarıldığını ancak bu maaş kartlarının kendilerine verilmediğini, başka kişilerin bu maaş kartlarını kullandığını da anlatan Turgay Salman “Bankadan araştırdığımda benim adıma olan banka kartıyla başka kişilerin defalarca işlem yaptığını öğrendim. Bu kişilerin banka kartımı ne amaçla kullandığını bilmiyorum. Beklide bizim kartımızı kullanarak dolandırıcılık yapıyorlardır” dedi.

8 YIL SİGORTASIZ

8 yıl Ben Turizm’de sigortasız çalıştığını belirten Arif Büyükçelebi isimli muavin, patronun kendisiyle konuştuğunu, geriye dönük haklarını vereceklerini söylediklerini anlatarak, “Bana 20 bin lira vereceklerini söylediler. Ben de notere gidip haklarıma aldığıma dair kağıt imzaladım. Ayrıca bana 4 tane de açık senet imzalattılar. Fakat bana sadece 6 bin 500 lira verdiler. 22 saatlik yola gidiyorum. Gidiş geliş 44 saat ediyor. Sadece bir saat mola veriyoruz. Bunun karşılığında aldığım para 40 TL. Firma kendi amblemi olan gömleği bize parayla satıyor. Bir gömlek 15 lira, kravat 5 lira. Almak istemezsek parasını harcırahlarımızdan kesiyorlar. Bizim sigortamızı yapmıyorlar ama yolda yolcuların en ufak bir şeyi kaybolduğunda bizim ücretimizden kesiyorlar. Örneğin, müşterinin paketi kayboluyor ve müşteri değerinin 400 TL olduğunu söylüyor. O parayı bizden kesiyorlar. Bu da bizim 10 defa para almadan yola gidip gelmemiz demek” diye konuşuyor.

Ali Küçük adlı işçi de 6 yıl Seç Turizm’de sigortasız çalışmış. Sigorta istediğindeyse eski sabıkalı olduğu gerekçesiyle işten çıkarmışlar. İşten çıkarıldığı dönemde eşinin doğum yapmak üzere olduğunu anlatan Ali Küçük, “Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Kendisini gasp etmiyoruz, haraç almıyoruz” diyor. 21 yıldır Seç Turizm’de şoförlük yaptığını belirten Hilmi Yılmaz da, daha önce kendisine bir defa kağıt üzerinde çıkış-giriş yaptırıldığını, tazminat hakkının yok edildiğini ve bunun için kendisine hiçbir şey verilmediğini anlatarak, “2010’un 10. ayında bana yine çıkış imzalatmak istediler. Ben hakkımı almadığım için imzalamadım. İşten çıkardılar. Ben de dava açtım. Bu sefer de aynı firmada çalışan oğluma benim aleyhime yalancı şahitlik yapması için baskı yaptılar. Oğlum şahitlik yapmayı kabul etmedi. Oğluma da haklarını aldığına dair kağıt imzalatmak istediler ama o da imzalamadı. Bunu üzerine onu da işten çıkardılar” diyerek haklarını almak istediklerini ve bunun için sonuna kadar mücadele edeceklerini ve açlık grevini sürdüreceklerini söylüyor. (Gaziantep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Okulunuz kaç yıldızlı?

SONRAKİ HABER

Onların elleri hep diken yarası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa