14 Ağustos 2000 21:00

Meksika lideri çocuk emeği sömürüyor

Meksika Devlet Başkanı Vicente Fox'a ait çiftlikte 14 yaşın altında çocukların çalıştırıldığı ortaya çıktı.

Paylaş
Meksika lideri çocuk emeği sömürüyor
Meksika Devlet Başkanı Vicente Fox'a ait çiftlikte 14 yaşın altında çocukların çalıştırıldığı ortaya çıktı. Reforma gazetesinde çıkan bir habere göre, aksi yöndeki çalışma yasalarına karşın çocuklar patates, soğan ekimi gibi işlerde çalıştırılıyor.
11 yaşında
Fox'un tarım eyaleti Guanajuato'nun San Cristobal kentindeki çiftliğinde çalışan 30 kadar çocuk, 65 pezo (yaklaşık 4 milyon 200 bin TL) yevmiye alıyor. Reforma'nın haberine göre, çocuklar sabah saat 05.30'da bir kamyonla alınıyor. Saat 7'den 16'ya kadar çalışıyorlar. Arada sadece 1 saat yemek molası veriliyor. Gazeteye konuşan 12 yaşındaki Jose, 13 yaşındaki Juan ve 11 yaşındaki Sanjuana, sezonluk işçi olarak çalıştırıldıklarını belirtiyor. Çocukların önemli bir kısmı, para kazanabilmek amacıyla eğitimlerini de yarım bırakmışlar. Çocukların bakımıyla görevlendirilen 20 yaşındaki Mario ise düşük ücret ve ağır çalışma koşullarından şikâyet ediyor. Mario, "Para yemeğe ancak yetiyor ve çalıştığınız her günün parasını alamıyorsunuz" diyor.
Meksika çalışma yasaları 14 yaşından küçüklerin çalışmasını yasaklıyor, 14-16 yaş arasındakilerin de günde en fazla 6 saat çalışmasına izin veriyor. Ülkenin bu konudaki Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmesinde de imzası bulunuyor. Ancak özellikle yoksulluğun fazla olduğu eyaletlerde çocukların kötü koşullarda çalıştırıldığı biliniyor.
2 Temmuz tarihinde yapılan seçimlerde 70 yıllık Kurumsal Devrimci Parti iktidarını sona erdiren Fox, yolsuzluk ve kanunsuzluklarla mücadele etme sözü vermişti.
ÖNCEKİ HABER

Los Angeles'ta idam karşıtı gösteri

SONRAKİ HABER

Köylülerden çevre kirliliği protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...