14 Ağustos 2000 21:00

KFOR fabrika işgal etti

NATO'ya bağlı Kosova işgal gücü KFOR, Mitroviça'daki bir maden işleme tesisini işgal etti. Tesis, emperyalistlerin Kosova'nın yeraltı kaynaklarını denetim altına alma planında ilk adım.

Paylaş
KFOR fabrika işgal etti
Emperyalistler tarafından beş idari bölgeye ayrılan ve 50 bin yabancı askerin konuşlandırıldığı Kosova'da, Sırp işçilerin çalıştığı bir maden fabrikası; İngiliz, Fransız ve Danimarkalı askerler tarafından işgal edildi. Yeraltı kaynakları nedeniyle stratejik bir önemi olan Mitroviça kentinde kurşun madeninin işlendiği fabrikanın "havayı kirlettiğini" öne sürerek fabrikaya el koymaya çalışan yüzlerce Kosova "Barış" Gücü (KFOR) askeri, fabrikadaki işçilerin direnişiyle karşılaştı.
Hava kirliliği bahane
Mitroviça'da yaşayan Sırpların lideri Oliver İvanoviç, Birleşmiş Milletler (BM) Kosova Misyonu UNMIK'in Zvecan maden kompeksine el koymak için fabrikanın hava kirliliğine neden olduğu yönünde asılsız bir gerekçe uydurduklarını dile getirdi.
Dün sabah Kosova'da Sırpların yaşadığı tek kent olan Mitroviça'daki Zvecan maden fabrikasını kuşatan askerler ise, 250 işçinin direnişiyle karşılaştı. Fabrikadan çıkmayı reddeden 40 kadar mühendis de, kendilerini yönetim binasının içine kilitlediler.
'Otorite' gösterisi
KFOR birliklerinin komutanlarından Yarbay Henri Aussavy, Sırp işçilerin, Fransız askerlerine taş attıklarını söyledi. Bölgeye takviye birlik çağırılmasından sonra İngiliz, Fransız ve Danimarkalı birlikleri taşıyan çok sayıda araç, Mitroviça'yı ikiye bölen İber Nehri'nden geçti ve fabrikaya gitti.
Takviye birliklerinin gelmesinden sonra yapılan operasyonla fabrika işgal edildi. İşçiler ve mühendisler zorla dışarı çıkarılırken, KFOR'dan yapılan açıklamada, harekâtın UNMIK'in hava kirliliğinin önlenmesi için fabrikanın geçici süre kapatılması yönünde aldığı karardan sonra düzenlendiği bildirildi.
Sırp işçiler, BM tarafından ortaya atılan gerekçenin asılsız olduğunu ve operasyonun, bölgede, NATO'nun otoritesini göstermek için yapıldığını belirttiler.
Mitroviça'daki BBC sözcüsü, bölge halkının özellikle İngiliz askerlere karşı öfke duyduğunu, İngiliz birliklerinin Sırp azınlığa karşı olumsuz bir tutum izlediğini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Gençler 'yüzde 92' okumuyor

SONRAKİ HABER

Los Angeles'ta idam karşıtı gösteri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa