13 Ağustos 2000 21:00

KHK memuru susturamayacak

Devletin zirvesini de karıştırıp, yeni bir istikrarı sağlama operasyonunun vesilesi yapılan KHK'ya karşı memur sendikalarının tepkisi artıyor.

Paylaş
KHK memuru susturamayacak
Devletin zirvesinde kararname çatlağı büyürken, kamu emekçileri de seslerini kısmak ve işgüvencelerini yok eden KHK'ya karşı tepki gösteriyor. Eğitim-Sen, yarın kitlesel faks eylemi yaparak, "Bu koşullarda insanım, isyan ediyorum" demenin ilk adımını atacak. Eğitim-Sen Genel Basın Yayın Sekreteri Nazım Alkaya, siyasi iktidarın kamu emekçilerinin işgüvencesini ortadan kaldırmaya çalışacağına emekçilerin ve halkın gerçek sorunları ile ilgilenmesini istedi.
Alkaya, Eğitim-Sen Genel Merkezi'nde, dün yaptığı basın toplantısında, ülkedeki gerçek sorunun demokratikleşme, işsizlik ve yoksulluk olduğuna dikkat çekerek, gericilikle mücadele edilmek isteniyorsa öncelikle bu sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti.
Alkaya, KHK'nın geri gönderilmesi sonucunda hükümet kanadında oluşan tepkilerin Türkiye'de "hukukun üstünlüğü" kavramının oluşmadığının göstergesi olduğunu belirterek, "İktidar sahipleri güç ellerindeyken ben ne dersem o olur ya da ben yaptım oldu diyerek hukuku ayaklar altına alırken, iktidarı yitirdikten sonra demokrasi havarisi rolüne bürünmektedirler" dedi. Bunun en büyük örneğinin 312'nci madde konusundaki duyarlılık olduğunu belirten Alkaya, yetkililerin bu uygulamalarının demokrasiye darbe vurduğunu ifade etti.
KHK ile başta yaklaşık 100-200 memurun hedeflendiğinin bildirildiğini, ama Mesut Yılmaz'ın bu sayının 1000'lere vurabileceği açıklamasının ne yapılmak istenildiğinin göstergesi olduğunu belirten Alkaya, iktidarın uygulamayı kendi kadrolaşması için kullanacağının açıkça ifade edildeğini kaydetti.
Alkaya, özelleştirmeye, işsizliğe, eğitimin parasızlaştırılmasına karşı mücadele eden tüm kamu emekçilerinin seslerinin KHK ile kısılmak istendiğine dikkat çekerek, işgüvencesinin ortadan kaldırılmak istendiğini bildirdi. Hükümetin bu uygulamayı yürürlüğe sokması durumunda kamu emekçilerinin sokaklara çıkarak "Bu koşullarda insanım, isyan ediyorum" diyeceklerini belirten Alkaya, bu yönde ilk adımı 15 Ağustos günü yapacakları kitlesel faks eylemiyle atacaklarını söyledi.
ORKAM-SEN: 'KHK geri çekilsin'
KESK'e bağlı ORKAM-SEN Yönetim Kurulu'nun yaptığı yazılı açıklamada, KHK'nın sözde irticayı önlemek amacını, özde ise kamu emekçilerinin kazanımlarını ve örgütlülüğünü yok etmeyi hedeflediği bildirildi. Açıklamada, hükümetin, kamu çalışanlarının sendikal hak ve özgürlükleri için yaptıkları eylem ve etkinlikleri hedeflemekte olduğu ve bu eylemlilikleri yok etmek istediği belirtilerek, bu sayede kamu emekçilerinin "terörist" ilan edeceği ifade edildi. Hükümetin kadrolaşma çalışmalarına dikkat çekilen açıklamada, KHK'nın bu kadrolaşmayı kolaylaştıracağı kaydedildi.
'Tartışmalar kaygı verici'
Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay ve Genel Eğitim Sekreteri Ayhan Çivi de hükümete bir mektup göndererek, KHK tartışmalarının kaygı verici bir boyut kazandığını ve bu tartışmaların ülkemize bir yararı olmayacağını bildirdiler. Mektupda, KHK'nın Anayasa'nın 91'inci maddesine aykırı olduğunu ve yine Anayasa'da 129'uncu maddesinde "memurların savunması alınmadan disiplin cezası verilemez" maddelerini hatırlatarak, yeni düzenlemeyle savunma hakkının ortadan kaldırılacağı kaydedildi.
TBMM'nin hükümete memurların aleyhinde karar almaları için yetki vermediğinin belirtildiği mektupta, memurların somut belgelere göre değil keyfi uygulamalarla ihraç edileceğine dikkat çekildi. Mektupta, gelinen bu aşamadan sonra çıkacak karışıklıklardan hükümetin sorumlu olacağını bildirdiler.
ÖNCEKİ HABER

Çelişkileri ironiyle yansıtan şair

SONRAKİ HABER

Mücadele seferberliği başlatacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...