13 Ağustos 2000 21:00

Avcılar'da rapor çelişkisi

Avcılar'da, 17 Ağustos depremi ile ilgili olarak, Bayındırlık Bakanlığı ile belediyenin raporları arasında büyük farklılıklar var.

Paylaş
Avcılar'da rapor çelişkisi
Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, 17 Ağustos depreminden sonra TMMOB ile ortaklaşa hazırladıkları hasar tespit ön raporu ile Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın hazırladığı rapordaki rakamlar arasında farklılıklar bulunduğunu bildirdi.
Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Değirmenci, 17 Ağustos depreminde Avcılar'da 28 binanın yıkıldığını, 273 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 630 kişinin de yaralandığını kaydetti. Değirmenci, depremden hemen sonra TMMOB ile birlikte hasar tespit çalışmalarına başladıklarını belirterek, daha sonra bu yetkinin kendilerinden alınarak Bayındırlık Bakanlığı'na devredildiğini hatırlattı. Bu çalışmalar sonucunda, bakanlık ile kendilerinin belirlediği rakamlar arasında ciddi farklılıklar bulunduğuna dikkati çeken Değirmenci, şöyle konuştu: "Bakanlık raporuna göre 264 bina ağır, 517 bina orta, 791 bina da az hasarlı olarak kayıtlara geçti. Bizim hazırladığımız ön raporda ise 455 bina ağır, 491 bina orta ve 1064 bina da az hasarlı. Bu rakamlara göre, belediyemizin tespitleri ile bakanlığın tespitleri arasında ciddi farklılıklar söz konusudur. Belediyemiz ile TMMOB'un yaptığı ortak çalışmalar sonucunda, 'ağır hasarlı' olarak tespit edilen birçok bina, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın raporunda 'orta hasarlı' olarak yer alıyor. Hatta, bizim kayıtlarda ağır, bakanlığın raporunda ise orta hasarlı olarak geçen bir bina, güçlendirme çalışmaları sırasında yan kaydı. Bunun gibi birçok örnek mevcuttur."
Yürütülen çalışmalar
Afet İşleri Genel Müdürlüğü ile gerçekleştirilen koordinasyonda oluşturulan bir ekibin, Avcılar'da yapılan zemin araştırmaları çalışmalarını yürüttüğünü bildiren Değirmenci, bu çerçevede ilçede 200 noktaya yerleştirilen aletlerle yer hareket ölçümlerinin yapıldığını kaydetti. 1988-99 yılları arasında Avcılar'da yapılan 23 bin 600 binadan sadece 795'inin iskânlı olduğunu kaydeden Değirmenci, sözlerini şöyle tamamladı: "Diğerleri de, kaçak göründükleri için gerekli krediyi alamıyorlar. Bakanlık orta hasarlı binalarda oturmanın riskli olduğunu söylemesine rağmen bu binalarda oturan vatandaşlara 2 milyar liralık onarım yardımı ödenmiyor. Oysa depreme hazırlıklı olabilmek için önce binalarımızı hazırlamamız gerekiyor. Olası bir deprem durumunda olacakların hesabını kim verecek." src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Can Yücel anıldı
Şair Can Yücel, ölümünün 1. yıldönümünde Datça'daki mezarı başında anıldı. Bodrum'dan feribotla Datça'ya gelerek Can Yücel'i anma etkinliğine katılan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Ufuk Uras, ünlü şairin mezarı başında yaptığı konuşmada, Can Yücel'in Akdeniz'in mavi suları karşısında dinginlikler içinde ve günebakan çiçekleri arasında bulunduğunu söyledi. Ufuk Uras, şöyle konuştu: "Onun açtığı pencerelerden umutları genç kuşaklara aktarabilirsek, ne mutlu bizlere. Can Yücel gibi dolu dolu, deli dolu yaşanacak bir dünya kurabilirsek, F tipi siyasete, F tipi kafa yapısına karşı başka türlü bir ülke yaratabilirsek, ne mutlu bizlere. Kötülerden daha hızlı koşma yolunda Can Yücel'in açtığı pencerelerden girebilirsek, daha güzel bir dünyaya kavuşabileceğiz.''
Can Yücel'in eşi Güler Yücel de eşinin 'Beni Datça'ya gömün' vasiyetini hatırlatarak, ''Vasiyetini yerine getirdiğimiz için çok mutluyum. Çok sevdiği Datça'daki mahalle muhtarımız Orhan Karadağlı ile dün akşam anısına zeybek havası oynadık. Her zaman kalbimizde yaşayacak" dedi. Can Yücel'i sevenler, daha sonra mezarı başında şiirler okuyarak töreni tamamladı.
ÖNCEKİ HABER

Çukobirlik'te işçiler eyleme başlıyor

SONRAKİ HABER

Çelişkileri ironiyle yansıtan şair

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...