13 Ağustos 2000 21:00

Bu ay 5.5 katrilyon rantiyeye akacak

Hükümet ağustos ayında tam 5 katrilyon 584 trilyon 300 milyar lira iç borç geri ödemesi gerçekleştirecek. Bu borcu ödeyebilmek için de 3 katrilyon liraya yakın dört yeni iç borçlanma ihalesi düzenleyecek.

Paylaş
Bu ay 5.5 katrilyon rantiyeye akacak
Hükümetin, "Çok iyi gidiyor" diyerek savunduğu IMF programı nedeniyle memurdan, işçiden, çiftçiden, esnaftan kesilen katrilyonlarca liralık kaynak her ay borç ödemelerine gidiyor. Bu ay da hükümet tam 5 katrilyon 584 trilyon 300 milyar lira borç ödeyecek. Ödenecek bu miktarın 2 katrilyon 649 trilyonunun 900 milyarını ana para, 2 katrilyon 934 trilyon 400 milyarını da faiz oluşturuyor.
Memurun zorunlu tasarrufunu ödemeyen, çiftçinin taban fiyatını geçtiğimiz yıldan daha düşük açıklayan hükümet, bütün bunları "enflasyondan kurtulmak" amacıyla yaptığını iddia ediyor. Buna karşın aynı hükümet her ay IMF'nin yol açtığı borçları ödeyebilmek için katrilyonlarca liralık kaynağı yerli ve yabancı kredi firmalarına, bankalara aktarıyor. Üstelik bu borçları ödeyebilmek için de yine borç alıyor. Milli gelirinin yüzde 60.1'ine ulaşan borç stoğu bulunan Türkiye, bu ay borç ödemelerinde rekor kıracak. Tam 5 katrilyon 584 trilyon 300 milyar lira borç ödenecek. Bu paranın 2 katrilyon 934 trilyon 400 milyar lirası ise sadece faizi tutuyor. İşte hükümet bunu ödeyebildiği zaman programın iyiye gittiğini savunuyor.
Bir günde rekor ödeme
Borç ödemelerinin asıl çarpıcı yanını ise tekrar borçlanma oluşturuyor. Çünkü hükümet bu ayki borcu kapatabilmek için 14 Ağustos (bugün), 15 Ağustos ve 22 Ağustos tarihlerinde toplam dört borçlanma ihalesi gerçekleştirecek. Yani borcu borçla kapatmaya çalışacak. Böylece ağustos ayında toplam borçlanma miktarı 2 katrilyon 688 trilyon lira ile 3 katrilyon 288 trilyon lirayı bulacak. Bu ay hükümetin bir diğer rekoru ise 23 Ağustos günü tam 4 katrilyon 248 trilyon 600 milyar liralık borç ödemesi yapması olacak.
Kaynak tüketici kredilerine akacak
Bu borç sarmalı, hükümetin tek hedef olarak koyduğu enflasyonu artıracak. Çünkü 15 gün gibi kısa bir sürede 5.5 katrilyon liralık kaynak piyasaya sürüldüğü zaman bu para uzmanların tahminine göre bankaların tüketici kredilerine akacak. Borsa'nın üç aydır düşük seyretmesi, faizlerin de yine IMF programı nedeniyle belli bir seviyeye çekilmesi tüketici kredilerine yönelişi hızlandırdı. Nitekim ithal oto da bir yıllık talep doldu. Ve yoğun bir tüketici kredisi talebi var. Bankalar da iç borçlanma ihalelerinden kazandıkları kaynağı büyük oranda bu kredilere aktaracak. Sonuçta enflasyonun yükselmesine neden olan ithalat patlaması sürmüş olacak.
ÖNCEKİ HABER

Sıra Demokratlar'da

SONRAKİ HABER

Kayıt çilesi başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...