13 Ağustos 2000 21:00

Sıra Demokratlar'da

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin protestolarla geçen Philadelphia kongresinin ardından, Demokratlar da Los Angeles'ta toplanıyor.

Paylaş
Sıra Demokratlar'da
ABD'de Cumhuriyetçiler'in seçim öncesi kongrelerini tamamlamalarının ardından, bu kez de Demokratlar kozlarını oynuyor. Demokrat Parti'nin Los Angeles'da bugün başlayan şov-kongrelerine kapitalizm karşıtı örgütler eşlik ediyor.
Geçtiğimiz yıl Seatle'da yapılan WTO Zirvesi'ni alt üst eden, Cumhuriyetçiler'in kongerisinin yapıldığı Philadelphia kentini dev bir miting alanına döndüren örgütlerin çağrısıyla harekete geçen onbinlerce kişi, Los Angeles'a gelmeye başladı.
4 ton gübre
Kente yığılan 20 bin çevik kuvvet polisi, Demokrat Partili delegelerin kaldığı beş yıldızlı Wilshire Grand Hotel'in önüne 4 ton hayvan dışkısı dökülmesini engelleyemedi. 40 bin delege, lobici ve gazetecinin geldiği kentte polis 'göstericilere karşı önlem almak' gerekçesiyle tam bir provokasyon ortamı yarattı. Silah olarak kullanılabilecekleri bahanesiyle posta kutuları, gazete rafları ve ağaçlar yerlerinden söküldü.
Los Angeles'da ilk gösteriyi hayvan hakları savunucuları düzenledi. Pembe bir kostüm giyerek domuz kılığına giren bir hayvan hakları savunucusu, kullandığı kamyonun kasasında bulunan gübreyi otelin girişine döktü. Polis, göstericiyi olay yerinde hemen tutuklarken, kamyona da el konuldu. Otelin önünde toplanan 10 kadar hayvan hakları savunucusu da bu sırada "Et cinayettir" sloganı attı. Otel çalışanları, yüksekliği 2 metreye ulaşan gübre yığınını iki saatlik çalışmadan sonra temizleyebildi.
Demokrat Parti kongresi öncesinde düzenlenen diğer gösterilerde de kürtaj karşıtları ve göçmen hakları savunucuları, kentin iki ayrı yerinde protesto yürüyüşü düzenledikten sonra dağıldılar. Yarından itibaren daha büyük gösterilerin düzenlenmesi bekleniyor.
Gövde gösterisi
Kongrede Demokrat Parti, ABD Başkan Yardımcısı Al Gore'un adaylığını resmen ilan edecek. Gore ve yardımcılığına seçtiği Senatör Joseph Lieberman'ın, Demokrat Parti delegelerince partinin başkan ve başkan yardımcısı olarak resmen görevlendirileceği 4 günlük kongre sırasında, aralarında ABD Başkanı Bill Clinton'ın da yer alacağı konuşmacılar, Gore için oy isteyecek.
Kongrede Clinton ve Gore'un seçmene ''Ekonomik istikrar ancak Gore'u seçerseniz sürer" mesajı verecekleri belirtiliyor.
Gore'un ayrıca, sosyal adalet ve çevre konularına özel bir ağırlık vermesi beklenirken, Demokrat partililerin, Cumhuriyetçi başkan adayı George W. Bush'un "bir avuç zengin beyazın temsilcisi" olduğu temasını işleyeceği belirtiliyor. Clinton'ı, Monica Lewinsky skandalından dolayı eleştirmesiyle tanınan Lieberman'ın da ahlaki değerler ve birlik temalarına ağırlık vermesi bekleniyor.
Mühim konuşmacılar!
Kongrenin bu akşamki önemli konuşmacısının Clinton olması bekleniyor. New York eyaletinden senato üyeliği seçimine katılacak olan Hillary Clinton da aynı akşam kongreye hitap edecek. İkinci gece ise Gore'un önseçimlerde elediği eski Senatör Bill Bradley'in yanı sıra eski Başkan John F. Kennedy'nin kızı Caroline Kennedy Schlossberg de konuşmacılar arasında yer alacak. Üçüncü gecenin konuşmacısı Lieberman olacak.
Gore ise kapanış gecesinde başkan adaylığını kabul ettiğini açıklayacak. Kongrenin konuşmacıları arasında ünlü sinema oyuncusu ve şarkıcı Barbra Streisand'ın da yer alması bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Beykozlular güçlerini birleştiriyor

SONRAKİ HABER

Bu ay 5.5 katrilyon rantiyeye akacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...