12 Ağustos 2000 21:00

Beykozlular güçlerini birleştiriyor

Yıkım korkusuyla yaşayan Rüzgârlıbahçeli emekçiler, evlerine sahip çıkmak amacıyla halk komitesi oluşturdular. Toplantılar düzenleyen komite üyeleri, halkın birbirine sahip çıkması gerektiğini belirterek, mücadele edilmezse Beykoz'un ellerinden alınacağına vurgu yapıyorlar.

Paylaş
Beykozlular güçlerini birleştiriyor
Serpil İlgün
Uzun yıllardır yaşadıkları evlerinden türlü oyunlarla atılmak istenen Beykozlu emekçiler, bu duruma karşı güçlerini birleştiriyor. Beykoz'un adları yıkımlarla gündeme gelen mahalleleri Tokatköy ve Rüzgârlıbahçe'de oluşturulan halk komiteleri, ev, kahve ve sokak toplantıları yaparak semt sakinlerini güçbirliği yapmaya çağırıyor. Konut sorununun yanı sıra yol, su, sağlık merkezi, okul gibi ihtiyaçlar için de mücadele edeceklerini belirten komite üyeleri, "Halkın birbirine sahip çıkmaması, rantçıların işine geliyor. Rantçıların bu oyununu kırmak gerekiyor. Direnmezsek, bir gün buraları bizim elimizden alacaklar" diyorlar.
Devlet politikası
Önceki akşam düzenledikleri sokak toplantısı sonrasında konuştuğumuz Rüzgârlıbahçe sakinleri komitesi üyelerinden Cengiz Kazma, amaçlarının yıllardır yaşadıkları evlerine sahip çıkmak olduğunu söylüyor. 20 bin nüfuslu Rüzgârlıbahçe'de nüfusun yüzde 80'inin, günlerini yıkım korkusuyla geçirdiğini aktaran Cengiz Kazma, işgalcilikle suçlanan emekçilerin, oturdukları yerleri bin bir zorluğa katlanarak satın aldıklarını hatırlatarak, "Yıkılan yerler vatandaşın para karşılığında almış olduğu yerler. Belediyeler her seçim döneminde söz veriyor. 'Yıktırmayacağım, yol, kanalizasyon yaptıracağım' falan diye. Seçimler bitiyor, bir ay sonra polis eşliğinde yıkımlar devam ediyor. Kaygılarımız Beykoz ve Rüzgârlıbahçe'nin elden gitmesidir" diyor.
İşçilik yapan Cengiz Kazma, 11 yıldır oturduğu Rüzgârlıbahçe'deki evinin üç kez yıkıldığını anlatarak, her an yeni bir yıkım yaşayabileceğini söylüyor. Beykozlu emekçiler üzerinde oyunlar oynandığına vurgu yapan Cengiz Kazma, "O kadar çok dolap dönüyor ki burada. Halktan çok şeyi de saklıyorlar. Bir yandan ormanları yok edip villalar dikiyorlar. Bir yandan yok SİT alanı, yok yeşil alan diye emekçileri yıllardır yaşadıkları yerlerden kovmak istiyorlar. Şimdilik bir sükûnet var ama bu insanları yatıştırmak için. 'Yıkım yapmayacağız' diyorlar. Daha öncede bize böyle söylemişlerdi ama bir sabah kalktık daha yüzümüzü yıkamamıştık, baktık dozerler, polisler kapımızda" diyerek, yaklaşık 5 ay önce çalışmalarına başlayan komitenin öncelikli görevinin halkı aydınlatmak olduğunu söylüyor.
Toplantılara katılan mahalle sakinlerinden olumlu tepkiler aldıklarını belirten Cengiz Kazma, kadınların daha çok ilgi gösterdiğini aktarıyor. Kadınların sorunlara erkeklerden daha duyarlı yaklaştığını belirten Cengiz Kazma, aydınlatılmaları durumunda kadınların mücadelenin en önünde yer alacaklarına inanıyor.
Sorunun Beykoz'a has bir sorun olmadığına vurgu yapan Cengiz Kazma, şunları söylüyor: "Halkın birbirine sahip çıkmaması, tamamen yozlaştırılması rantçıların işine geliyor. Biz de rantçıların oyununu kırmak için toplantılar düzenliyoruz. Bir gün mutlaka buraları bizim elimizden alacaklar. Bu devlet politikası, bunun farkındayız."
Geri kalmayacaksın'
Komitenin bir diğer üyesi Saim Ayaz, 20 yıldır Rüzgârlıbahçe'de oturuyor. Ahçılık yapan Ayaz da yıkım yaşamış. İmar affından yararlanan, hatta belediye tarafından tapu alacağı garanti edilen Ayaz, halen tapu alamadığını belirterek, komiteye ilişkin şunları söylüyor: "Komitemizin çalışmalarının faydalı olacağına inanıyorum. Önce ben de pek inanmamış ve 'Bir şey çıkmaz' demiştim ama geldim sıcak ortamda gerçeklerin söylendiğini gördüm. Şimdi ben de çevremi, çocuklarımı aydınlatıyorum. Benden öncekiler de beni böyle aydınlatmış olsaydı, yol gösterseydi, birçok şey böyle olmazdı. En azından bayağı yol kat etmiş olurduk. Muhtarımız da bizimle birlikte. Zaten ailelerimiz bizi hep eleştiriyorlardı 'Bir şey yapmıyorsunuz' diye. Bu yüzden ailelerimiz de seviniyor."
16 yıldır Rüzgarlıbahçe'de oturan inşaat işçisi Paşa Demiral ise "Evim yıkılmadı, ama aynı tedirginliği yaşıyorum. Bugün komşularımın başına gelenlerin, yarın benim başıma gelmeyeceğinin bir garantisi yok. O bilinçle hareket ettiğim için bu komitede yer aldım" diyor. Yollarının halen olmadığını, diğer altyapı hizmetlerinden de yararlanamadıklarını aktaran Demiral, komitelerinin mahallenin çeşitli ihtiyaçları için de mücadele edeceğini ifade ediyor. "Bugün konut, yarın yol sorunu için birlik olacağız. Halkımız fakir ama duyarlıdır. Herkesin sorunu aynı olduğu için komşularımız büyük ilgi gösteriyor. İlişkilerimizi yoğunlaştırmak zorundayız. Mücadele verdiğiniz zaman her şey olur. Mücadelende geri kalmayacaksın. Bugüne kadar bunu yapamadığımız için bu çileleri çektik" diyen Demiral, ev, sokak ve kahve toplantılarının yanı sıra piknikler ve paneller düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Petkim'de eylem bitti

SONRAKİ HABER

Sıra Demokratlar'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...