12 Ağustos 2000 21:00

Sezer'e imza kuşatması

KHK çerçevesinde geliştirilen ve MGK'yı arkasına alan hükümetin tırmandırdığı kriz, Sezer'in kararnameyi imzalamaya zorlanması çerçevesinde sürdürülüyor.

Paylaş
Sezer'e imza kuşatması
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in memurların işten atılmasını kolaylaştıran KHK'yı iade etmesi, hükümetin de aynı kararnamede ısrar ederek Sezer'le açık bir çatışmaya girmesiyle başlayan kriz devam ediyor. MGK'nın ağırlığını da arkasına alan Ecevit'in dağılan ve dağılma eğilimine giren sistem içi güçleri toparlamak ve başta emekçiler olmak üzere sistem muhaliflerine gözdağı vermeyi hedeflediği için tırmandırdığı gerginlik politikasının bir unsuru olarak, kararnameyi imzalaması için Sezer'e yönelik baskılar sürüyor. Başbakan Bülent Ecevit ve MHP Grup Başkan Vekili Ömer İzgi, Cumhurbaşkanı'nın bir yasa tasarısını veya bir kanun hükmünde kararnameyi (KHK) imzalamadan ikinci kez geri yollama yetkisinin bulunmadığını iddia ettiler.
Başbakanlık Basın Merkezi aracılığıyla açıklama yapan Başbakan Bülent Ecevit, Cumhurbaşkanı ile haftalık görüşmesinin gerçekleşmemesi konusuyla ilgili bazı gerçek dışı haber ve yorumlar yayınlandığını, bu nedenle açıklama yapma zorunluluğu duyduğunu bildirdi. Başbakan Ecevit, açıklamasında şunları kaydetti: "10 Ağustos Perşembe günü yapılması beklenen görüşmenin yapılamayacağı, Sayın Cumhurbaşkanı'nın özel kalemince başbakanlık özel kalem müdürüme bildirildi. Başka bir tarih de belirlenmedi. Ayrıca önümüzdeki haftanın perşembe günü de görüşme olamayacağı bildirildi. Gerekçe olarak Sayın Cumhurbaşkanı'nın o gün yani 17 Ağustos Perşembe günü deprem felekatinin yıldönümüyle ilgili bir programı bulunduğu belirtildi. Yine başka bir tarih belirlenmedi."
'Önemli olan imzalaması'
Ecevit, bu program değişikliğini kendiliğinden açıklamadığını, basın toplantısında bir gazetecinin sorusu üzerine açıkladığını kaydedederek, şöyle devam etti: "Sayın Cumhurbaşkanı'nın bana görüşme önerdiği ama benim kabul etmediğim iddiası da, özel kalem müdürümün Çankaya'ya çağırıldığı yolundaki haber de doğru değildir. Bu konunun, hem de saptırılarak gündemde tutulması bence gereksizdir. Bir kırgınlığım da söz konusu değildir. Önemli olan, gündemdeki kanun hükmünde kararname ikinci kez Sayın Cumhurbaşkanı'na sunulduğunda, Sayın Cumhurbaşkanı'nın izleyeceği tutumdur. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bir yasa tasarısını da, bir KHK'yı da imzalamadan ikinci kez geri yollama yetkisi yoktur. Ancak Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilir. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bundan farklı bir tutum izlemeyeceğini umarım."
MHP: 'İmzalamak zorunda'
MHP Grup Başkanvekili Ömer İzgi, Anayasa'nın, cumhurbaşkanını kanun hükmünde kararnameleri (KHK) ortadan kaldırmak ya da imzalamamakla yetkilendirmediğini, Bakanlar Kurulu'nca değiştirilmeden geri gönderilen kararnamenin cumhurbaşkanı tarafından imzalanmak zorunda olduğunu iddia etti. İzgi, ikinci kez gönderilen KHK'nın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından imzalanmayacağına ihtimal vermediğini, TBMM'nin olağanüstü toplanmasına gerek duyulmayacağını bildirirken, yeniden iade ya da imzalanmama gibi bir durumun sonunda ortaya çıkacak krizde, TBMM'nin olağanüstü toplanarak sorunu çözeceğini bildirdi.
İzgi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, memurların işten çıkarılmasına yeni gerekçeler ekleyen KHK etrafında yaşanan tartışmalara değindi. Basında ve muhalefet partilerinin anlatımında, "hükümetin iki müfettiş raporu ile memurların işine son vermesini sağlayan bir düzenleme" olarak gösterilen kararnameye ilişkin böylesi değerlendirmelerin yanlış olduğunu iddia eden İzgi, kararname ile "esasen mevcut olan meslekten çıkarma biçim ve şekillerine dokunulmaksızın, var olan ihraç sebeplerine yeni bazı sebeplerin eklendiğini" anlattı.
ÖNCEKİ HABER

Ural Dağları'nda rüya görmeye

SONRAKİ HABER

Petkim'de eylem bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...