12 Ağustos 2000 21:00

Gözaltında 1143 ölüm

Hindistan'da polis tarafından gözaltına alınan insanlardan önemli bir kısmı dışarı canlı çıkamıyor.

Paylaş
Gözaltında 1143 ölüm
Hindistan'da polis tarafından gözaltına alınan insanlardan önemli bir kısmı dışarı canlı çıkamıyor. Son bir yılda tam 1143 kişinin gözaltında öldüğü bu ülkede, hükümet konuyu bir sorun olarak ele almaktan bile uzak.
İnsan Hakları Milli Komisyonu'nun yeni yayınladığı rapora dayanarak parlamentonun dikkatini çekmeye çalışan İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Vidysagar Rao, "1999'da 1143 kişinin gözaltında öldüğünü" belirtti. Rao, parlamentonun alt kanadında yaptığı konuşmada, İnsan Hakları Komitesi'nin, 15 eyalet valisinden, gözaltında ölenlerin yakınlarına tazminat ödemesini istediğini söylerken gözaltına alınan insanların nasıl öldüğü konusunda konuşmaktan kaçındı. İnsan hakları kurallarının karakollardan içeri girmediği ülkelerden biri olan Hindistan'da polis sahip olduğu resmi yetkinin dışına sık sık çıkmaktan çekinmiyor. Hindistan'da geçtiğimiz yıl da 1297 kişi gözaltında öldürülmüştü.
5.5 milyon kişi evsiz
Öte yandan, ülkede haftalardır yağan muson yağmurlarının yol açtığı sellerde en az 5.5 milyon kişinin evsiz kaldığı bildirildi. Hükümet yetkilileri, ülkenin Assam, Bihar ve Bengal eyaletlerini etkisi altına alan sel felaketinin ardından gıda ve ilaç sıkıntısının çekildiğini açıkladı. Başkent Yeni Delhi'deki Kızılhaç Sözcüsü Patrick Fuller, uzun zamandır devam eden muson yağmurlarının kesilmemesi halinde tehlikenin artacağı uyarısında bulundu. Sözcü, evsiz kalan insanların çektiği içme suyu sıkıntısının salgın hastalıklara yol açabileceğini hatırlattı.
ÖNCEKİ HABER

Rau'ya Solingen mektubu

SONRAKİ HABER

AB ILO'yu takmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...