12 Ağustos 2000 21:00

Rau'ya Solingen mektubu

Almanya'nın Solingen kentindeki evinin 1993 yılında kundaklanması sonucu 5 aile ferdini yitiren Mevlüde Genç, Almanya Cumhurbaşkanı'na bir mektup gönderdi.

Paylaş
Rau'ya Solingen mektubu
Almanya'nın Solingen kentindeki evinin 1993 yılında kundaklanması sonucu 5 aile ferdini yitiren Mevlüde Genç, Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau'ya bir mektup göndererek, 4 ırkçı kundakçıdan birinin erken tahliyesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Mektubunda, bu gelişmeden duyduğu hayal kırıklığını anlatan Mevlüde Genç, "Bu durum bazı kişileri cesaretlendirecektir" dedi. Almanya'da ırkçıların, yabancılar ve yoksullar üzerindeki baskısı ve kanlı saldırıları giderek tırmanıyor.
Mevlüde Genç, Cumhurbaşkanı Rau'un yanı sıra Alman Adalet Bakanı Herta Daeubler-Gmelin ve Kuzey-Ren Vestfalya Eyaleti Adalet Bakanı Jochen Dieckmann'a da gönderdiği mektubunda, "Solingen kundakçılarının vaktinden önce serbest bırakılmaları ile güvenliğimizin yeniden tehdit edilmesinden endişe ediyorum" diye yazdı.
Herta Daeubler-Gmelin ve Jochen Dieckmann, Genç'e gönderdikleri cevabi mesajda, kundakçıların vaktinden önce serbest bırakılmalarından mahkemelerin sorumlu olduğunu belirterek, bu konuda etkili olamayacaklarını söylediler. Cumhurbaşkanı Rau ise meclis tatilinden sonra Genç ailesini ziyaret edeceğini açıkladı. Genç ailesinin oturduğu evi kundaklayan 4 ırkçı, 1995 yılında 5 kişiyi öldürmek suçundan 10 ila 15 yıl hapis cezasına çarptırılmış, aralarından biri iyi hal nedeniyle vaktinden önce serbest bırakılmıştı. Kundaklama olayında Mevlüde Genç, 2 kızını, 2 torununu ve bir yeğenini kaybetmişti.
Katil ırkçı tutuklandı
Öte yandan ülkenin Usedom adasındaki Ahlbeck kasabasında yaklaşık 3 hafta önce evsiz birini öldüren faşist Gunnar Doege, Saksonya-Anhalt eyaletinde tutuklandı. Polisin verdiği bilgiye göre, 24 yaşındaki Gunnar Doege, Genthin kenti yakınlarında 6 arkadaşı ile birlikte bir çiftlik evinden bilgisayar çalmaya kalkışırken yakalandı. Doege, 23 Temmuz'da Ahlbeck'de 3 arkadaşı ile birlikte, sokakta uyuyan 51 yaşındaki evsiz birini döverek öldürmekle suçlanıyor. Tutuklanan diğer 3 ırkçının da itirafta bulundukları ve öldürme olayına gerekçe olarak, "Evsiz barksızların topluma yakışmadıklarını" gösterdikleri bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

McDonald's sendikaya çarptı

SONRAKİ HABER

Gözaltında 1143 ölüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...