11 Ağustos 2000 21:00

Kazıklıyol mahkûm oldu

Yargı, Büyükdere'deki Kazıklıyol'da gereken önlemleri almayan ve bir kişinin ölümüne neden olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni suçlu buldu. Böylece, yıllardır tartışılan Kazıklıyol hakkında ilk mahkûmiyet kararıverilmiş oldu.

Paylaş
Kazıklıyol mahkûm oldu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sarıyer Büyükdere'deki Kazıklıyol'un hatalı inşası nedeniyle mahkûm oldu. Belediyenin mahkûmiyetiyle ilgili karar, Büyükdere'de Kazıklıyol'da yaklaşık 4.5 yıl önce denize uçan otomobilin ölen sürücüsü Ömer Sak'ın ailesinin açtığı davada alındı. İstanbul 5. İdare Mahkemesi, yolun yapım ve işletmesinden sorumlu belediyeyi yüzde 100 kusurlu bularak 8.8 milyar lira tazminat ödemesini kararlaştırdı.
Davacı lehine davayı sonuçlandıran mahkeme, kararında, Anayasa'nın 125. maddesine göre işlem ve eylemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü olan idarenin, kamu hizmetlerinin geç ve kötü işlemesinden de sorumlu olduğunu hatırlattı.
Sorumlu idare
Mahkeme kararında, bilirkişinin raporuna da işaret edilerek, "Şayet kaza yüksek hızdan kaynaklansaydı aracın gidiş yönüne göre sağ tarafa değil, yolun diğer tarafına, geliş yönü istikametine savrulması gerektiği, bu nedenle kazanın sürücünün bu kesimde denize uçması hatasından değil, aracın denize uçmasını engelleyecek teknik önlemleri almayan idarenin kusurundan kaynaklandığı yönünde görüş bildirilmiştir" ifadesine yer verildi.
Tazminat ödenecek
Raporun teknik yönden çözümleyici bulunduğu anlatılan kararda, "Böylelikle, tamamıyla yolun yapım ve işletilmesinden sorumlu olan idarenin tümüyle kusurundan kaynaklanan zararı tazmin etmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır" denildi.
Kararda idarenin, Şaban ve Nurten Sak'a 3'er milyar lira manevi tazminat, babaya 1 milyar 600, anneye 1 milyar lira destekten yoksun kalma tazminatı, 200 milyon lira da cenaze masrafı olmak üzere toplam 8 milyar 800 milyon lira tazminat ödemesi öngörülüyor.
Kaza nasıl olmuştu?
Sarıyer Çetin Emeç Caddesi üzerinden Çayırbaşı yönüne giden Ömer Sak yönetimindeki 34 RCP 09 plakalı otomobil, 3 Mart 1996 tarihinde Kazıklıyol'da yolun hafif virajlı ve kaygan olması nedeniyle direksiyon hakimiyetinin yitirilmesi üzerine denize uçmuştu. 26 yaşındaki Ömer Sak'ın ölümüyle sonuçlanan kazadan sonra, babası Şaban ve annesi Nurten Sak, İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nde belediyeyi dava etmişti. Dava dilekçesinde, Ömer Sak'ın otomobilini Kazıklıyol'un hatalı inşası nedeniyle denize uçtuğu belirtilerek, idarenin hizmet kusuru bulunduğu savunuldu. Bu nedenle, idareden, yani İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Daire Başkanlığı Yapı İşleri Daire Müdürlüğü'nden, Sak ailesine toplam 8.9 milyar lira maddi ve manevi tazminat ödenmesi istendi. Belediyenin avukatı ise, yoldaki trafik işaretleri ve hız kurallarına uyulması halinde kazanın olmayacağı görüşünü dile getirerek, sürücü hatası bulunduğunu iddia etmişti.
ÖNCEKİ HABER

Dokuz sendika baraj sınırında

SONRAKİ HABER

McDonald's sendikaya çarptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...