11 Ağustos 2000 21:00

Polis müdürü kullanılan copları 'unuttu'

15 günde bir düzenli olarak Diyarbakır'ın birçok mahallesinde "huzur toplantıları" düzenleyen Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü son "huzur" veren toplantısını Huzurevleri semtinde gerçekleştirdi.

Paylaş
Polis müdürü kullanılan copları 'unuttu'
15 günde bir düzenli olarak Diyarbakır'ın birçok mahallesinde "huzur toplantıları" düzenleyen Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü son "huzur" veren toplantısını Huzurevleri semtinde gerçekleştirdi. Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı Selami Mazlum, Asayiş Şube Müdür Vekili Cemalettin Duran, Terör Ekipler Amiri Orhan Yurdayarar ve Huzurevleri Karakolu Amiri Yaşar Güler'in katıldığı toplantıda konuşan Emniyet müdür Yardımcısı Selami Mazlum, polisin son 4 yıldır vatandaşa cop kaldırmadığını iddia etti.
Böylelikle 4 yıl öncesine kadar "bölücü örgüt yandaşları" dışındaki sade vatandaşa da cop kaldırıldığını itiraf etmiş oldu.
Bu gerçek bir tarafa Mazlum, 1999 Aralık ayından bu yana polisin vatandaşa cop kaldırdığı dahası kemiklerini kırdığı ve gözaltı eylemlerinin yaşandığı şu olayları "unutmuş" gözüküyor: HADEP ve Demokrasi Platformu'nun insan hakları haftasıyla ilgili basın açıklamasına izin verilmemesi üzerine, Dağkapı'dan Ofis'teki HADEP İl Merkezi'ne doğru yürüyüşe geçen 1000 kişilik kitleye polisin saldırması ve cop kullanması, Demokrasi Platformu üyesi sendika ve kitle örgütü temsilcilerinin ise daha eylem başlamadan gözaltına alınması... 19 Şubat 2000 akşamı bir operasyonla gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı Feridun Çelik'in serbest bırakılması için 21 Şubat 2000'de gösteri yapmak isteyen 2500 kişi Büyükşehir Belediyesi önünde toplanamaması sırasında Lise Caddesi'nden belediye önüne gelen 100 kişilik gruba polisin müdahale etmesi... 22 Şubat günü yine aynı yerde gösteri yapmak isteyen irili ufaklı birçok gösterici grubuna polisin müdahale etmesi ve çok sayıda gözaltı ve yaralının olması... 23 Şubat günü yapılan eylemde de yine aynı manzaraların yaşanması...
Yaşlı-çocuk demeden...
28 Şubat günü serbest bırakılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik, Bingöl Belediye Başkanı Feyzullah Karaaslan ve Siirt Belediye Başkanı Selim Özalp'ı cezaevi çıkışında karşılayan ve HADEP merkez ilçe binasına kadar belediye başkanlarının bulunduğu araca eşlik eden 3000 kişiye polisin Emek Caddesi üzerinde müdahale etmesiyle çocuk ve yaşlılar dahil herkesin coplardan nasibini alması... 20 Mart akşamı Ali Paşa Mahallesi'nde ateş yakıp Newroz'u kutlamak isteyen halkı polisin cop kullanarak dağıtmak istemesi... Play-Off grubu final maçı ardından meydanda toplanan yüzlerce taraftarı dağıtmak için cop kullanılması... Geçtiğimiz günlerde F tipi cezaevi uygulamasını protesto etmek için HADEP Gençlik Kolları'nın yapmak istediği basın açıklamasına müdahale eden polisin cop kullanılarak katılımcıları dağıtması vb...
ÖNCEKİ HABER

Petkim'de kıyıma karşı direniş

SONRAKİ HABER

TAYAD'lılar polisin tutumunu kınadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...