10 Ağustos 2000 21:00

Çatıdaki çatlak büyüyor

Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanlığı tarafından iade edilen memur kararnamesini Cumhurbaşkanlığı'na tekrar göndereceğini açıkladı.

Paylaş
Çatıdaki çatlak büyüyor
Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanlığı tarafından iade edilen memur kararnamesini Cumhurbaşkanlığı'na tekrar göndereceğini açıkladı.
Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında Başbakanlık Merkez Binası'nda toplanan ve 4 saat 10 dakika süren Bakanlar Kurulu'nda konunun görüşülmesinin ardından bir açıklama yaptı.
Ecevit, Bakanlar Kurulu'nun, memurlarla ilgili kanun hükmündeki kararnamenin daha önce gönderildiği şekilde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunulmasını kararlaştırdığını bildirdi. Ecevit, sert bir üslup kullanarak yaptığı açıklamasında, Cumhurbaşkanı'nın ikinci kez değiştirilmeden kendisine gönderilen bir kanun hükmünde kararnameyi imzalamasının anayasal bir zorunluluk olduğunu söyledi. Ecevit, Sezer'in kararı 'içine sindiremediği' halde Anayasa Mahkemesi'ne başvurabileceğini de duyurdu. Bir gazetecinin sorusu üzerine bazen devlet organları arasında çelişkili görüşler ortaya çıkabileceğini söyleyen Ecevit, Sezer'in kendisiyle görüşme gereği duymadığını, bu yüzden kendisine bir randevu vermediğini aktardı.
'İmzalamak zorunda'
Başbakan Ecevit'in Bakanlar Kurulu toplantısına ara vererek yaptığı basın açıklamasında, "Sayın Cumhurbaşkanı, laik, demokratik cumhuriyeti ve ülke bütünlüğünü koruyucu yaptırımları daha etkili kılmak amacıyla hazırlanan kanun hükmünde kararnameyi geri yollamıştır. Anayasa'nın 6. maddesine göre 'Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa'dan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz.' Sayın Cumhurbaşkanı, görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa'nın 104. maddesinde, Cumhurbaşkanı'na kanunları geri gönderme yetkisi tanınmasına rağmen, KHK'ler için bu yönde bir yetki verilmemiştir. Buna rağmen Sayın Cumhurbaşkanı'nın KHK'yı iade ederek, yasalarla ilgili süreci başlattığı anlaşılmaktadır. Bu durumda Sayın Cumhurbaşkanı'nın ikinci kez ve değiştirilmeden kendisine gönderilen bir KHK'yı imzalaması anayasal bir zorunluluktur" şeklinde konuştu.
İptal davası açabilir
Başbakan Ecevit, Cumhurbaşkanı'nın KHK'yi imzaladıktan sonra, Anayasa'ya şekil veya esas bakımından aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açabileceğini bildirerek, Anayasa ile Cumhurbaşkanına verilen görevler arasında yargı denetimine gitme yetkisinin bulunmasının Cumhurbaşkanlığı makamının yargı yetkisini kullanır hale gelmesini önlemek amaçlı olduğunu söyledi. Ecevit, hükümetin temel amacının, bir yandan ülke bütünlüğünü ve laik demokratik cumhuriyetin temel niteliklerini korumak, öbür yandan da vatandaşların bütün temel hak ve özgürlüklerden yararlanmalarını sağlamak olduğunu savundu.
'Çelişkili görüşler ortaya çıkabilir'
Bir gazetecinin, hükümetin KHK'yı aynen geri göndermesi durumunda devletin zirvesinde kavga görüntüsü verileceğine ilişkin görüşleri belirtmesi üzerine Ecevit, "Bazen devlet organları arasında çelişkili görüşler ortaya çıkabilir. Bunun da yolları Anayasa'da saptanmıştır. Bu yolların en başında da Anayasa Mahkemesi'ne başvuru olanağı ve yetkisi gelir. O şekilde sorun bir çözüme bağlanabilir" diye konuştu.
Amaçları KHK olarak çıkarmak
Bir gazeteci Ecevit'e, TBMM açıldıktan sonra kanun hükmündeki kararnameyi yasa haline getirmeyi düşünüp düşünmediklerini sordu. Başbakan Ecevit, bu soruya, "Şu sırada amacımız, kanun hükmünde kararname olarak çıkmasıdır. Çünkü, rejimle ilgili olumsuz, yıkıcı, bölücü, eylemler son zamanlarda değişik kılıflar altında çoğalma eğilimi içine girmiştir. Onun için süratle, ivedilikle bu KHK'nın çıkarılmasında yarar vardır. Ondan sonra ne yapılacağını ileride düşünürüz" cümleleriyle cevap verdi. Başbakan Ecevit, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile ilgili bu konuda görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine, şunları söyledi: "Perşembe günleri kendisini ziyaret günlerimizdi. Fakat bu Perşembe günü benimle görüşmeyi gerekli görmedi. Önümüzdeki hafta perşembe günü için de gerekli görmedi. Bu durumda şu sırada kendisiyle yüzyüze bir görüşme olanağımız yok. Ama gerekirse elbette olanak da bulunabilir."
Kırgınlığı olmadığını savundu
Bir gazetecinin "Kırgınlık mı var?" şeklindeki sorusuna, "Hayır benim kırgınlığım yok" karşılığını verdi. Gazetecilerin sorularına tekrar tekrar Sezer'in kararnameyi imzalamak zorunda olduğunu söyleyerek cevap veren Ecevit, Cumhurbaşkanı'nın KHK'yı imzalamayı geciktirmesi halinde hükümetin tavrının ne olacağına ilişkin bir başka soruyu yanıtlarken de, "Öyle bir olasılığı düşünmek bile istemiyorum" karşılığını verdi. Ecevit, KHK'nin Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi durumunda iptal olasılığının ne olduğuna ilişkin düşüncesinin sorulması üzerine de, "Anayasa Mahkemesi'nin nasıl karar vereceğini Anayasa Mahkemesi bilir. Şu sırada benim öyle bir telkinde bulunmam bile doğru olmaz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Gizli zamma dava

SONRAKİ HABER

Çukobirlik'te tasfiyeye tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...