10 Ağustos 2000 21:00

Gizli zamma dava

Hukukun Egemenliği Derneği, aylık 150 kilowatsaati geçen elektrik tüketimine yapılan yüzde 50 zammın haksız ve kişilerin kültürel, sağlık ve sosyal yaşamlarında gerilemeye neden olduğunu belirtti.

Paylaş
Gizli zamma dava
Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Erdem Akyüz, aylık 150 kilovatsaati geçen elektrik tüketimine yapılan yüzde 50 zammın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı aleyhine Danıştay'a dava açtı.
Akyüz, Dernek Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, TEDAŞ ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından alınan karar üzerine 150 kilovatsaati geçen elektrik tüketimine yapılan yüzde 50 zammın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle, dün Danıştay'a açtığı davanın gerekçelerini açıkladı.
Zam herkesi etkiliyor
Türkiye genelinde 17 milyon konutun elektrik abonesi olduğunu belirten Akyüz, "Her bir konutun 4 kişilik bir aileden oluştuğu kabul edildiği takdirde bu uygulamanın ve getirilen gizli zammın tüm Türkiye ve tüm Türk halkını ilgilendirdiği görülecektir" diye konuştu. Bu uygulamanın abonelerin çok az bir kısmını etkileyeceği konusunun tamamen hatalı ve kişileri yanıltmaya yönelik olduğunu ifade eden Akyüz, "Ayda elektrik tüketimi 150 kilovatsaati geçen kesim, Türkiye'nin belkemiğini oluşturuyor" dedi.
Akyüz, sözlerine şöyle devam etti: "100 metrekare bir evde günde ortalama 4 saatten 100 vatlık 6 ambul harcaması 87, buzdolabı 50 ve günde ortalama 7 saat çalışan bir televizyon 23 kilovatsaat elektrik tüketiyor. Ailenin ütü, çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi, bulaşık makinesi ve şofben kullandığı da göz önüne alınırsa, elektrik tüketiminin 150 kilovatsaatin üstüne çıkması kaçınılmazdır. Getirilen gizli zammın, iddia edildiğinin aksine, lüks yaşayan bir azınlığı değil, ortalama ve dar gelirli bir aileyi etkileyeceği açık bir şekilde görülecektir."
Haksız ve yersiz iddialar
Zammın sosyal yaşamları gerileteceğini ifade eden Akyüz, "Eğer söylenmek istenen şey, bir ailenin buzdolabı, çamaşır makinesi gibi zorunlu gereksinim aletlerini kullanmaması, geceleri televizyon seyretmeden, kitap okumadan erkenden yatıp lamba yakmayıp, ütü, fırın kullanmaması ise bunu da açık bir şekilde söylemek gerekir. Getirilen yeni zam haksız olduğu gibi, kişilerin kültürel, sağlık ve sosyal yaşamlarında gerilemeye ve çağdaş ölçülerin altında bir yaşam sürmelerine neden olucu niteliktedir" diye konuştu.
Akyüz, bu zammın, "enerjide darboğaza girildiği için" yapıldığı söylemlerinin ise haksız ve yersiz olduğunu kaydetti. TEDAŞ'ın özel sektörden 200 trilyon lira ve kamu sektöründen de 400 trilyon lirayı aşan alacağı bulunduğunu söyleyen Akyüz, "Tahsil edilemeyen bu alacağın orta gelirli, dar gelirli bir vatandaşın sırtına yüklenmesinin hiçbir haklı ve adil yönü olamaz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Yaser Arafat, Hatemi ile görüştü

SONRAKİ HABER

Çatıdaki çatlak büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...