10 Ağustos 2000 21:00

Yaser Arafat, Hatemi ile görüştü

Camp David Zirvesi'nin ardından Mısır'a üçüncü kez uğrayan ve Kudüs konusunda destek alan Filistin lideri Yaser Arafat, dün İran'a geçti.

Paylaş
Yaser Arafat, Hatemi ile görüştü
Camp David Zirvesi'nin ardından Mısır'a üçüncü kez uğrayan ve Kudüs konusunda destek alan Filistin lideri Yaser Arafat, dün İran'a geçti. Tahran Mehrabad Havaalanı'nda yaptığı açıklamada İsrail ile sürdürülen barış görüşmelerini 'ölü' olarak niteleyen Arafat, "Bağımsız Filistin devleti eski anlaşmalara göre eylül ayında ilan edilecektir" dedi.
Saldırı ile karşı karşıyayız
Arafat ve heyeti, Filistindeki son gelişmeler ve Kudüs kentinin geleceği konusunda İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Dönem Başkanı İran'ın Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ile görüş alışverişinde bulundu. "Siyonistlerin saldırısı ile karşı karşıyayız ve Kudüs'teki kutsal yerler Siyonistlerin zulmü ile yüz yüze" diyen Arafat, İKÖ Dönem Başkanı olarak İran Cumhurbaşkanı Hatemi'nin bu konuda acil bir tepki göstermesini istedi. Temaslarını tamamlayan Arafat'ın bugün Moskova'ya ikinci bir ziyarette bulunması bekleniyor.
Mısır'dan destek
Önceki gün Mısır'ı bir kez daha ziyaret eden Filistin Özerk Yönetimi Lideri, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve ve Dışişleri Bakanı Amr Musa ile bir araya geldi. Musa, görüşmeden sonra, "Mısır'ın, Filistin'in Kudüs siyasetine desteğinin tamamen sağlam ve değişmez olduğunu, herhangi bir dış müdahalenin bu konumu değiştirmeyeceğini" kaydetti.
İsrail ile 22 yıl önce barış anlaşması yapan ilk Arap ülkesi olan ve Ortadoğu barış sürecinde önemli ağırlığı bulunan Mısır'daki son ziyareti öncesinde Arafat, Kudüs'ün geleceği konusunda, Müslüman ve Hıristiyan ülkelerden güçlü destek aldığını söylemişti.
Gazze'de görüşme
Bu arada, Filistin Adalet Bakanı Freih Ebu Meddine, El Fetih Örgütü'nün Gazze'deki merkezinde İsrailli bir heyeti kabul etti. Freih Ebu Meddine, burada "Barış Filistin halkının stratejik seçeneğidir, İsrail halkının da seçeneğinin bu yönde olması gerekmektedir. Bizler Amerika'nın ve İsrail'in baskısı altında zorla empoze edilen bir çözüm istemiyoruz, biz adil bir barıştan yanayız" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

ABD'nin yüzüne bir tokat daha

SONRAKİ HABER

Gizli zamma dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa