10 Ağustos 2000 21:00

ABD'nin yüzüne bir tokat daha

Venezüella Devlet Başkanı Chavez, ABD'nin tehditlerine karşın Irak'a giderek Saddam Hüseyin ile görüştü.

Paylaş
ABD'nin yüzüne bir tokat daha
Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez Irak'a gitti. İran'daki resmi temaslarını tamamlamasının ardından dün Irak'a geçen Chavez, başkent Bağdat'ın 190 kilometre kuzeydoğusundaki Munzuriye sınır kentinde, başta Irak Devlet Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan olmak üzere, çok sayıda bakan tarafından karşılandı. Karşılamada, Irak Petrol Bakanı Amer Raşid de hazır bulundu. Böylece Chavez, 1991'deki Körfez Savaşı'ndan beri Irak'ı ziyaret eden ilk devlet başkanı unvanını aldı.
Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Irak lideri ve Irak halkının sevgili dostu" olarak tanımlanan Chavez'in ziyaretinin "ABD'nin yüzüne inen bir tokat" olduğu söylendi. Bakanlık, bunun ABD'nin uluslararası arenada kabul edilmeyen davranışlarına bir yanıt olduğunu belirtti. Venezüella Dışişleri Bakanı Jose Vicente Rangel de ABD'nin tepkilerine karşı çıkarak, Devlet Başkanı'nın "seyahat özgürlüğü" olduğunu ifade etti.
'Aptalca'
Irak basınında dün çıkan haberlerde Chavez'den, ziyaretinden vazgeçmemesi ve ABD'nin eleştirilerini "aptalca" bulduğunu açıklamasından dolayı övgüyle söz edildi.
Venezüella Devlet Başkanı'nın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) ülkelerine yaptığı ziyaret programına 1990'dan beri uluslararası ambargo uygulanan Irak'ı da alması, ABD'nin tepkisine yol açmıştı. Irak'a uygulanan ambargoyu dünya petrol fiyatlarını denetlemenin bir aracı olarak kullanan ABD, onbinlerce insanın açlık ve tıbbi yetersizliklenden ölmesine yol açan yaptırımların başını çekiyor.
Chavez'in, OPEC ülkelerine yaptığı ziyaretler, eylül ayında petrol ülkelerini bir araya getirmesi planlanan zirveye hazırlık amacını taşıyor. Zirvenin, Venezüella'nın başkenti Caracas'ta düzenlenmesi öngörülüyor.
ÖNCEKİ HABER

Seçim cinayetleri

SONRAKİ HABER

Yaser Arafat, Hatemi ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa