10 Ağustos 2000 21:00

Seçim cinayetleri

Teksas Valisi George Bush, 140. kez verdiği emirle iki kişiyi daha ölüme gönderdi. Üst üste onayladığı infazları seçim kampanyasının bir parçası olarak değerlendiren Bush, idam yanlılarının oylarına oynuyor.

Paylaş
Seçim cinayetleri
ABD'de Teksas Valisi ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı George W. Bush'un verdiği onayla iki kişi daha idam edildi. Öldürülenlerden birisinin zekâ özürlü olması nedeniyle kamuoyundan ve Avrupa'dan yükselen yoğun tepkiler Bush tarafından dikkate alınmadı.
36 yaşındaki siyah mahkûm Brian Roberson ve 33 yaşındaki zekâ özürlü İspanyol mahkûm Oliver Cruz, Huntsville Cezaevi'nde önceki gün yarım saat arayla zehirli iğneyle idam edildi.
1986 yılında yaşlı bir çifti öldürmekten hüküm giyen Roberson, infaza götürülürken gardiyanlara direnerek, idamından "ırkçı beyaz yönetimi sorumlu tuttuğunu" söyledi. İdam edileceği odadan dışarıya gülümseyen Robertson, kendisini sorgulamış olan polislere, "İstediğinizi alamadınız" şeklinde seslendi.
'Ceza kavramıyla bağdaşmaz'
Zekâ düzeyinin 10 yaşında bir çocuğun zekâ düzeyine eşit olduğu belirtilen ve 1988 yılında Hava Kuvvetleri'nde görevli bir kadın askere tecavüz ederek öldürmekten ölüm cezasına mahkûm edilen Cruz ise idama ağlayarak gitti. Cruz, "Hata yaptım. Hiç kimseyi suçlamıyorum. O insanı geri getirmek için yapacağım veya söyleyeceğim bir şey yok. Ne kadar pişman olduğumu ailesine anlatmak için yapacak ya da söyleyecek hiçbir şeyim yok. 12 yıl önce işlediğim bu suçtan utanç duyuyorum. Hz. İsa beni affetsin" dedi.
İşlediği suçu kabul eden, ancak davranışının nedenini alkol ve uyuşturucuya bağlayan Cruz'a ABD'deki birçok kitle örgütünden, Avrupa Birliği'nden, Avrupa Konseyi'nden, Fransız ve İsveçli hükümet yetkililerinden destek gelmişti. Son günlerde ise Huntsville Cezaevi önüde toplanan yüzlerce kişi idama karşı eylemler yaptı.
Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi'nin yanı sıra ABD Barolar Birliği ve çok sayıda insan hakları grubu, Cruz'un idam edilmemesi için ABD Yüksek Mahkemesi ve Bush'a çağrıda bulunmuştu. Cruz'un avukatı Jeffrey Pokorak, bir çocuğun zekâsına sahip olan müvekkilinin idamının ceza kavramıyla bağdaşmadığını vurgulayarak Teksas eyaletinin bu infazla ahlaken suç işlediğine dikkat çekti.
'Başkanlığı hak etmiyor'
Teksas eyaletindeki idam karşıtlarının oluşturduğu birliğin başkanı Dave Atwood da, Cruz'un idamından Bush'u sorumlu tutarak, "Teksas'taki idam makinesinin gönüllü bir dişlisi olan Bush, ABD başkanlığını hak edecek ahlaki nitelikler taşımıyor" dedi. Cruz'un ölüm cezasının ertelenmesi yönündeki talebini ele alan Yüksek Mahkeme, 3'e karşı 6 oyla talebi reddetmişti. Cruz'un idamını 30 gün erteleme yetkisi olan Vali Bush ise böyle bu yetki kullanmadı. Bush'un seçim kampanyasında öne çıkardığı "Sevecen muhafazakâr"lık sloganının içinin boş olduğu böylece anlaşılmış oldu.
Bush'un Teksas Valisi olduğu 1995 yılından bu yana eyalette tam 140 ölüm cezası infaz edildi. Bush'un seçimdeki rakibi Al Gore da idam cezalarının infaz edilmesi gerektiğini savunuyor. ABD'de 38 eyalette zekâ özürlüler idam edilmezken, Teksas bu eyaletler arasında yer almıyor.
Aynı günde iki infazın yapılmasıyla, Teksas eyaletinde bu yıl idam edilenlerin sayısı 28'e ulaştı. İdam cezasının Teksas'ta 1982'de yeniden uygulamaya konulmasından sonra bu eyalette 227 kişi idam edildi.
ÖNCEKİ HABER

Açlığın büyük yolculuğu

SONRAKİ HABER

ABD'nin yüzüne bir tokat daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa