09 Ağustos 2000 21:00

Belediyelerde grev provası

Belediye işçileri dün İstanbul ve Antalya'da işbırakarak 15 Ağustos'ta başlayacak grevler öncesinde yerel yönetimleri son kez uyardı.

Paylaş
Belediyelerde grev provası
İstanbul belediyelerinde çalışan Belediye-İş Sendikası üyesi binlerce işçi toplusözleşmelerdeki taleplerinin yerine getirilmesi için dün bir günlük bırakma eylemi yaptı. 15 Ağustos'ta greve gitme kararı alan Belediye-İş İstanbul Şubeleri grev öncesi belediye yöneticilerini son kez uyardı. İşçiler sabah saat 10.00'dan itibaren Aksaray Metro önünde toplanmaya başladı. "Belediye işçisi köle değildir", "Çalışmak ve ücret almak hakkımız" taleplerinin yazılı olduğu önlükler giyen işçiler, "Söz bitti, sıra eylemde", "Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Yasaşın sınıf dayanışması", "Sefalete teslim olmayacağız", "Söz bitti sıra eylemde", "İşçiler burada, Gürtuna nerede", "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla greve gitmeye hazır olduklarını haykırdılar. Eyleme işçilerin eşleri ve çoçukları da katılarak destek verdi. Belediye-İş Sendikası'nın tüm şubeleri eyleme kitlesel şekilde katıldı. Sayıları on bini aşan işçiler saat 11.00'den itibaren düzenli kortejler oluşturarak Aksaray Metro önünden Büyükşehir Belediyesi'ne doğru yürümeye başladılar. Polis, işçilerin Vatan Caddesi üzerinden yürümelerine izin vermeyince, işçiler tramvay yolundan yürüdü. Oldukça coşkulu olduğu gözlenen eylem boyunca işçiler hükümet ve belediye yönetimlerini attıkları sloganlarla uyardılar.
'Ölümüne mücadele edeceğiz'
Büyükşehir önünde toplanan binlerce işçiye seslenen Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul, konuşmasına, "Sizlerin başkanlığını yapmak dünyanın en büyük onurudur" diyerek başladı. Hükümetin izlediği politikalara değinen Yurdakul, işçiler ve sendikalar olarak antidemokratik uygulamaların kalkmasını istediklerini söyleyerek, " 'Belediye işçisinin grevini iptal ederiz' diyenler bizi asla alıkoyamazlar" dedi. Hükümet, patronlar ve belediye yöneticilerinin işçilere yüzde 25 zam dayattığını belirten Yurdakul şöyle konuştu: "Müteahhit arkadaşlarınıza milyarlarca lira aktarırken, 190 milyon lira kazanan işçiye 'Yok' diyorsunuz. Enflasyonu düşürmek adına önünüze IMF reçetesini koydular. İlk karar da işçilerin ücretlerinin düşük tutulması. Demokratik ülkelerde insanlar devlete değil, devlet insanlara hizmet eder. TC devleti bir padişahlık değil. Suyun başını tutanlar milyarlarca dolar hortumlarken, reçetelerin sonu halk için hep hüsran olmuştur. Pembe tablolar çiziliyor, 'Memer sıkalım' deniyor. 55 milyon insan sefalet içinde yaşıyor."
'Grev davulları kulaklarını patlatır!'
Medyayı da eleştiren Yurdakul, belediye işçisinin ortalama 190 milyon lira ücret aldığını belirtti. Grev aşamasına belediye başkanlarının uzlaşmaz tutumundan dolayı geldiklerini ifade eden Yurdakul, 15 Ağustos'ta İstanbul, İzmir ve Antalya'da aynı anda greve çıkacaklarını belirtti. Hükümet ve yerel yönetimleri sert bir dille uyaran Yurdakul, "Bu sesi duymazsanız, grev davullarının sesiyle kulaklarınızı patlatacağız. Bu mücadelenin sonunda ölüm varsa, ölümüne kadar mücadele edeceğiz" dedi.
Yurdakul'un konuşmasının ardından sona eren yürüyüşe, TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu ve sendika yöneticileri, Türk-İş 1.Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Genel-İş 2. Bölge Başkanı Mehmet Karagöz ile bölgeye bağlı şube yönetici ve işyeri temsilcileri, Deri-İş Başkan Vekili Musa Servi, Türk-İş'e bağlı çeşitli sendikaların şube başkanları ile işten atılan İGDAŞ işçileri, sendikalı oldukları için işten atılan Tamteks ve Sümerbank işçileri, grevleri bugün 1. yılını dolduran Kimya Teknik işçileri, KESK İstanbul Şubeler Platformu destek verdi. Eyleme işçilerin aileleri de kalabalık bir şekilde katıldı. Bu arada, Aksaray Metro önündeki toplanma sırasında, bir grup, imzalı el ilanları dağıtarak F tipi cezaevlerini protesto etmek istedi. Olayda Alınterimiz Gazetesi Muhabiri Ayça Taşkaya gözaltına alındı.
ÖNCEKİ HABER

KHK, Bakanlar Kurulu'na havale

SONRAKİ HABER

Açlığın büyük yolculuğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...