09 Ağustos 2000 21:00

Cemal Çakmak'ın tedavisi engelleniyor

Cemal Çakmak, Ulucanlar ve Burdur Cezaevi'ne yönelik saldırılarda ağır yaralandı. Çakmak, şu an felç olma tehlikesi içinde ve tedavisi için tahliye olması gerekiyor.

Paylaş
Cemal Çakmak'ın tedavisi engelleniyor
Ulucanlar ve Burdur Cezaevi'nde gördüğü işkenceler sonucu ağır sağlık sorunları yaşayan Cemal Çakmak'ın ailesi, bir an önce gerekli sağlık tedbirlerinin alınmasını istedi. Tutuklu yakınları ve Çakmak'ın ailesi, dün saat 11.00'de İHD İstanbul Şubesi'nde basın açıklaması yaparak tutuklu yakınlarına yapılan saldırıları protesto etti. Çakmak'ın sağlık durumu hakkında bilgi verilen Çakmak'ın kardeşi Güler Çakmak, ağabeyinin 1992'de gözaltına alınarak ağır işkence gördüğünü ve burada sağ gözünü kaybettiğini söyledi. İşkenceler nedeniyle açlık grevi yapan ağabeyinin bir süre sonra Ulucanlar Cezaevi'ne götürüldüğünü kaydeden Güler Çakmak, burada gerçekleştirilen katliamda Cemal Çakmak'ın alnına ve bacaklarına kurşun sıkıldığını ve ölü zannedilerek Burdur Cezaevi'ne sevk edildiğini söyledi.
Cemal Çakmak'ın sağ olduğunun fark edilmesi sonrası tedaviye alındığını, ancak vücudunda halen metal parçaların bulunduğunu kaydeden Güler Çakmak, ağabeyinde uyuşma ve felç durumunun bulunduğunu, başına aldığı darbeler nedeniyle oluşan damar tıkanıklığı sonucunda da beynine yeterli oksijenin gitmediğini vurguladı. Son olarak Burdur'da gerçekleştirilen saldırı sonrası Cemal Çakmak'ın bacağının kırıldığını ve vücudunda ağır darp izlerinin olduğunu dile getiren Güler Çakmak, şu an Bursa Cezaevi'nde bulunan ağabeyinin sağlık durumunun günden güne kötüleştiğini belirtti. Güler Çakmak, ağabeyinin başına gelecek her türlü sonuçtan Adalet Bakanı'nın ve devletin sorumlu olacağını belirtti. Cemal Çakmak'ın babası Hüseyin Çakmak ise oğlunun zaten cezaevinde bulunduğunu ve burada yapılan işkencelerle ikinci bir cezaya maruz bırakıldığını anlatarak, devletin bu tutumdan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Hüseyin Çakmak, içeride ölüm derecesinde işkence ve saldırılara maruz bırakılan oğlunun bir an önce tedavisinin yapılmasını istedi.
Ailesi, Cemal Çakmak'a gerekli tedavinin yapılabilmesi için bir de imza kampanyası başlattıklarını açıkladılar.
Ailelere gözaltında kelepçe takıldı
Açıklamada, Demokratik Haklar Platformu adına söz alan Gürsel Eroğlu, tutuklu yakınlarının Boğaz Köprüsü'nde gerçekleştirdikleri eylem sonrası karşı karşıya kaldıkları işkence ve kötü muameleye ilişkin açıklama yaptı. Siyasal düşünceleri nedeniyle cezaevine koyulanların, ikinci bir ceza olarak yok etme ve hücre ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Eroğlu, Cemal Çakmak'ın bu duruma bir örnek olduğunu kaydetti. Ergün Bütüner ve Birsen Dermanlı isimli tutukluların da ölüm sınırında olduğunu hatırlatan Eroğlu, Boğaz Köprüsü'nde yapılan eylem sonrası tutuklu yakınlarının da işkenceye maruz bırakıldıklarını dile getirdi. Eroğlu, 19 tutuklu yakınının Ortaköy Karakolu'nda bileklerine kelepçe takılarak bekletildiklerini, yasadışı olarak 30 saat gözaltında tutulduklarını ve pek çok hakaret ve saldırıya maruz kaldıklarını aktardı.
Tutuklu yakını Zekiye Çakmak, bu sürede kendilerine kelepçe taktıklarını dile getirdi.
Başka bir tutuklu yakını Halise Ateş ise polisin kendilerine saldırırken "Sizi vuracağız" dediğini belirtti. İnsanların yerlerde sürüklendiğini kaydeden Ateş, gözaltında 18 yaşından küçük çocuklara bile kelepçe takıldığını anlattı.
ÖNCEKİ HABER

Çukobirlik'te tasfiye başladı

SONRAKİ HABER

Bu kış da çadırdalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...