09 Ağustos 2000 21:00

Çukobirlik'te tasfiye başladı

"Tarım reformu" kapsamında tarımsal birliklerin tasfiyesine başlandı. İlk tasfiye Çukobirlik'te gerçekleştirilirken, 1940 işçiye de bir aylık ücretsiz izin verildi.

Paylaş
Çukobirlik'te tasfiye başladı
Hükümetin "tarım reformu" kapsamında uygulamaya koyduğu birlik ve kooperatiflerin "yeniden yapılandırılması" çerçevesinde ilk olarak Çukobirlik tasfiye edilmeye başlandı. Çukobirlik Genel Müdürü Yakup Şahin ve Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, Çukobirlik'in bünyesindeki iplik-dokuma ve boya-basma işletmelerinin kapatıldığını açıklarken, 1940 işçinin de dünden itibaren bir aylık ücretsiz izne çıkartıldığını bildirdiler.
"Tarım reformu" kapsamında tarımsal birliklerin tasfiyesine başlandı. İlk tasfiye Çukobirlik'te gerçekleştirildi. Dün Çukobirlik'te bir basın toplantısı yapan Genel Müdür Yakup Şahin ve Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, birliğin bünyesindeki iplik-dokuma ve boya-basma işletmelerini kapattıklarını açıklarken, 1940 işçiye de bir aylık ücretsiz izin verdiklerini söylediler. Bunun sonucunda ne olacak sorularına ise yetkililer, "Burasının anonim şirket olması bekleniyor" dediler. Basın toplantısında ilk konuşmayı yapan Şahin, yeni yasa ile artık birliklerin ve kooperatiflerin devletin sırtında "yük", ekonomide "kara delik" olamayacağını söyleyerek, kendi yağı ile kavrulabilen birliklerin ayakta kalabileceğini, zarar edenlerin ise kapısına kilit vurulacağını belirtti.
Bakanla görüşülecek
Şahin, bugün Tarım Bakanı ile bir görüşmeleri olacağını ve Çukobirlik'e son şeklini vereceklerini söyledi.
Şahin, konuşmasında, Çukobirlik'in fabrikalarının kapatılmasını da gerekçelendirerek, özelleştirme gerçekleştirildiği zaman birliğin kâra geçeceğini iddia etti. Şahin, şu görüşleri savundu:
"İplik fabrikasının kuruma maliyeti aylık ortalama 660 milyon lira. Bir işçi günde 30 kilogram üretim yapıyor ve 1 kilogram üretimin maliyeti 845 bin lira. Buna karşın özel sektörde bir işçi günde 46 kilogram üretim yapmakta, 1 kilogram üretimin maliyeti 146 bin lira olmaktadır. Dokuma fabrikamızın kuruma maliyeti ise aylık ortalama yine 660 milyon liradır. Bir işçi günde 800 metre üretim yapıyor ve 1 metre üretimin maliyeti 31 bin 700 lirayı buluyor. Özel sektörde ise bir işçinin günlük üretimi 1580 metreyi bulmakta, 1 metre üretim içerisindeki maliyet payı ise 4750 lira olmaktadır."
Şahin, konuşmasında, işletmenin zarar etmesini ise sürekli işçilere yıkmaya çalıştı. Özel sektörde benzer işletmelerde çalışan işçi sayısının 1200 ve 1250 iken kendilerinde bu sayının 2064 olduğunu belirten Şahin, yaş ortalamasının ise kendilerinde 40, diğer işletmelerde 29 olduğunu söyledi.
Göreve geldiklerinden itibaren başarılı çalışmalar yürüttüklerini de ileri süren Şahin, verimi yüzde yüz artırmalarına rağmen, Boya-Basma Fabrikası'nda Ağustos 1999-Temuz 2000 arası zararın 209 milyar lira, İplik-Dokuma Fabrikası'nda ise yine aynı dönemde zararın aylık 765 milyar lira olduğunu bildirdi.
Bunları ortaya koyarken önyargılı olmadıklarını ve hiçbir çalışanı suçlamadıklarını da iddia eden Şahin; Çukobirlik'te sistemin böyle kurulduğunu, şimdi bu şartlarda Çukobirlik'in serbest piyasada rakipleriyle nasıl rakebet edeceğini, nasıl kâr edeceğini sorduklarını söyledi.
Dünya Bankası'ndan kredi istenecek
Bu yasa tasarısının olumlu olmadığını da itiraf eden Şahin, "Yasaları biz koymuyoruz, birliklere ilişkin bu soruları sizin yasaları koyanlara sormalısınız" diyerek borç batağından kredi alarak kurtulacaklarını ileri sürdü. Dünya Bankası'nın zarar eden kurumlara kredi vermediğini, ancak kâr eden kuruluşlara para verdiğini hatırlatan Şahin, işletmenin zarar etmediğini ispatlayarak kredi alacaklarını belirtti. Şahin, Dünya Bankası'ndan yetkililerin gelerek inceleme yaptıklarını doğrularken, bunların işletmeleri kontrol amacıyla geldiklerini söyledi. Ayrıca Çukobirlik'in şu an 144 trilyon 136 milyar lira borcu olduğu da bildirdi.
Yeni kampanya
Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk ise, peşin alım yapacaklarını iddia etti. Bu yıl 150 ton pamuk alacaklarını söyleyen Öztürk, bunun peşin olacağı sözünü verdi. 150 ton pamuğun maliyetinin 50 trilyon lira olmasını beklediklerini ifade eden Öztürk, Tarım Bakanlığı'na pamuk taban fiyatı önerisinde bulunacaklarını kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Moskova can pazarına döndü

SONRAKİ HABER

Cemal Çakmak'ın tedavisi engelleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...