09 Ağustos 2000 21:00

Sierra Leone'nin geleceği karanlık

İngiltere destekli hükümetle, elmas yataklarının önemli bir bölümünü ellerinde tutan milisler arasındaki çatışmaların aralıksız sürdüğü ülkede ABD'li günler başlıyor.

Paylaş
Sierra Leone'nin geleceği karanlık
ABD yönetimi, İngiliz emperyalizminin tezgâhladığı darbelere ve kanlı çatışmalara sahne olan Sierra Leone için asker yetiştirerek bölgede söz sahibi olmak için adım attı. ABD Dışişleri Bakanlığı Pentagon, eskiden beri kullandığı bir taktiği bölgede de hayata geçirerek Nijerya ve Gana'da askeri birlikler yetiştirmeye başladı. Temmuz ayının sonunda bu ülkelere gönderilen ABD 'özel' birlikleri tarafından eğitilmekte olan askerlerin, çatışmaların artması durumunda, Sierra Leone'ye müdahale etmesi planlanıyor.
Yıllardır İngiltere'nin sömürgesi olan Sierra Leone'de 'BM'nin barış koruma etkinlikleri' için Bill Clinton yönetimi tarafından 20 milyon dolarlık yardım sağlanıyor. Bu parayla ABD askerlerinin yetiştirdiği askerler silah ve cephane ile donatılacak.
Silahlar da ABD'den
Pentagon Sözcüsü Kenneth Bacon, ABD'li askerlerin Nijerya'da üç Gana'da da bir tugay yetiştireceğini ve bu tugaylara donanım sağlanacağını açıkladı. Bacon, ABD'nin sağladığı paranın bu askerlerin donanımı için harcanacağını açıkça dile getirirken, Nijerya ve Gana'daki ABD'li eğitimcilerin görevinin bir hafta kadar süreceğini, ancak bundan sonra da bölgede kalabileceklerini ifade etti. Pentagon Sözcüsü, "Tüm bunlar Sierra Leone'ye gönderilebilecek Nijeryalı ve Ganalı askerlerin eğitimi için planlanmıştır" dedi.
Elmas ve iktidar savaşı
Sierra Leone'de İngiltere'nin iktidara geçirdiği Ahmet Tejjan Kabbah yönetimi ile sağcı 'Devrimci Birleşik Cephe' milislerinin zengin elmas yataklarının hakimiyeti ve iktidar için yaptıkları çatışmaların şiddetlendiği mayıs ayında İngiltere'nin askeri müdahalesine destek vermeyen, çatışmalara "doğrudan" karışmayacağını, ancak karışanlara destek olacağını açıklayan ABD yönetiminin yeni planını o zaman geliştirdiği anlaşılıyor.
Dünyanın birçok yerinde kendi parasıyla yetiştirdiği ve kendi silahlarla donattığı orduları hakimiyet sağlamak için kullanan ABD emperyalizmi, Sierra Leone'deki elmas savaşlarında söz sahibi olmak için önemli bir adım atmış oldu.
Penfold 'ekolü'
Tarihi, 1960'ta ilan edilen "bağımsızlık"tan önce ve sonra; İngiltere tarafından örgütlenen askeri-sivil darbe ve karşı darbelerle dolu olan ülkede, İngiliz Yüksek Komiserliği adı altında ajanlık faaliyeti yürüten Peter Penfold'un faaliyetleri çoğu zaman belirleyici oldu.
Penfold, 35 yıl boyunca görev yaptığı Etiyopya, Nijerya, Virgin Adaları ve Uganda'da her zaman işçi hareketlerine ve muhalif devrimci örgütlenmelere karşı faaliyetlerden sorumluydu. Penfold, bu ülkelerdeki iç savaşlarda faşist kliklerin ve iktidarların sürekli yanında görev yaptı ve adı en son olarak Sierra Leone'de darbeleri örgütleyen kişi olarak basına yansıdı.
The Sunday Times gazetesi, 'Bir İngiliz Darbesi ve Darbe Ağı' başlıklı bir kroki yayınlarken, İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook, Dışişleri Müsteşarı Tony Loyd, Yüksek İngiliz Komiseri Peter Penfold ve Sierra Leone'deki darbeci General Koroma'yı bu kirli ağın içindeki isimler olarak göstermişti.
ÖNCEKİ HABER

Katil lastik

SONRAKİ HABER

Moskova can pazarına döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...