08 Ağustos 2000 21:00

TİS'te hedef, gerçekleşen enflasyon

Metal ve tekstil sektörlerinin merkezi Bursa'da, aralarında grup sözleşmeleri de bulunan metal ve tekstil işkollarındaki toplu iş sözleşmeleri, toplam 28 bin 565 işçiyi kapsıyor.

Paylaş
TİS'te hedef, gerçekleşen enflasyon
Metal sanayi ve tekstil sektörünün merkezi konumundaki Bursa'da, aralarında grup sözleşmeleri de bulunan metal ve tekstil işkollarındaki toplu iş sözleşmeleri, toplam 28 bin 565 işçiyi kapsıyor.
Metal işkolunda, Madeni Eşya Sanayicileri Sendikası (MESS) ile grup ve işyeri bazında yapılacak sözleşmelerde, Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası 16 bin 996, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası 1075, Hak-İş'e bağlı Özçelik-İş Sendikası da 380 işçi adına toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bulunacak.
Tekstil işkolunda da, Tekstil İşverenleri Sendikası ile grup ve işyeri bazında yapılacak sözleşmelerde, Türk-İş'e bağlı TEKSİF Sendikası 8759, DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası da 1355 işçi adına masaya oturacak.
TEKSİF Sendikası Pilot Şube Başkanı Vedat Coşaner, yaptığı açıklamada, 1 Eylül itibariyle geçerli olacak toplu iş sözleşme görüşmelerinin, hükümetin yüzde 25'lik enflasyon hedefi nedeniyle zorlu geçeceğini belirterek, hedeflenenin yerine gerçekleşen enflasyon oranında zam talep edeceklerini bildirdi.
Coşaner, hükümet ile büyük sermaye gruplarının, toplu iş sözleşmelerinde verilecek zam oranının düşük tutulması konusunda anlaştıklarını ifade ederek, "Kime göre yüzde 25... 150 milyon alana mı, 600 milyon alanı mı?" diye konuştu. İşçilerin, işgüvencesi başta olmak üzere kazanılmış sosyal haklar konusunda kesinlikle geri adım atmayacaklarını belirten Coşaner, görüşmelerin masa başında sonuçlanmasını umduklarını kaydetti.
Türk Metal Sendikası ile MESS arasında yürütülen toplu iş sözleşme görüşmeleri, Türk otomotiv sektörünün devleri konumundaki TOFAŞ ve OYAK Renault'nun işçilerini de kapsıyor. TOFAŞ'ta örgütlü Türk Metal Bursa Şube Başkanı Sabri Özdemir, hükümetin dayattığı yüzde 25'lik zam oranını kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Özdemir, gerçekleşen Temmuz ayı enflasyon rakamlarını hatırlatarak, "Enflasyon tahminlerinin tutmayacağı ortada. İşçiden daha fazla fedakârlık bekleyemezler" diye konuştu. Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Selçuk Göktaş da, enflasyonla mücadele ve istikrar programının ortaya çıkardığı faturanın çalışanlara kesildiğini belirterek, işçi sendikalarının güçbirliği yapmalarını istedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Ormanlar ihmal kurbanı
Türkiye'de ocak-temmuz ayları arasındaki orman yangınlarının yaklaşık yarısı, ihmal ve dikkatsizlik sonucu meydana geldi. En çok orman alanının tahrip olmasına yol açan yangınlar ise "elektrik hatları'' ve ''söndürülmeden atılan sigara izmariti''nden çıktı.
Orman Bakanlığı'nın yangın raporlarına dayanılarak yapılan değerlendirmeye göre, ocak-temmuz ayları arasında 1118 orman yangını meydana geldi ve 15 bin 645 hektar orman alanı kül oldu. Geçen yılın aynı döneminde ise 914 orman yangını sonucu 1511 hektarlık orman alanı zarar görmüştü. Buna göre, 7 aylık süre içinde yok olan orman alanları, geçen yıla göre yaklaşık 10 kat artış gösterdi. Yangınlarda 9161 hektar normal koru, 1641 hektar bozuk koru, 1531 hektar normal baltalık, 1495 hektar bozuk baltalık, 180 hektar makilik, 1635 hektar ağaçlandırma sahası zarar gördü.
İhmal ve dikkatsizlik
Yedi aylık süre içinde çıkan yangınların yaklaşık yarısı ''ihmal ve dikkatsizlik'' sonucu meydana geldi. 552 yangın sonucu 6232 hektar orman alanı kül oldu. Bu yangınların 83'ü çoban ateşi, 77'si sigara, 59'u anız, 39'u piknik ateşinden kaynaklanıyor. İhmal ve dikkatsizlik sonucu çıkan ve kaybedilen alan açısından en fazla dikkati çeken neden ise ''söndürülmeden atılan sigara izmariti''. Sigara izmariti sonucu 1037 hektar orman alanı yok oldu. Yangınların 196'sı da ''kasıt'' sonucu meydana gelirken, 2092 hektar orman alanı zarar gördü. Bu yangınlardan 50'si ''kundaklama'', 16'sı ''tarla açma'' ve 130'u ise diğer nedenlerden kaynaklandı. Kundaklama sonucu 203, tarla açma sonucu ise 378 bin 58 hektar orman tahrip oldu.
Elektrik hatları yakıyor
88 orman yangını ise ''kaza'' sonucu meydana geldi. Toplam 6370 hektar alanın zarar gördüğü yangınlardan 4'ü ''lokomotif'', 77'si ''elektrik hattı'', 5'i ''trafik'' 2'si diğer nedenlerden çıktı. Elektrik hattından kaynaklanan yangınlar sonucu toplam 4272 hektar orman alanı zarar gördü. 309 yangının nedeni bilinmiyor. Bu yangınlarda toplam 3116 hektar orman kül oldu. 17 yangın ise ''doğal'' nedenlerden kaynaklandı. Yıldırım sonucu çıkan yangınlarda yaklaşık 15 hektar orman alanı zarar gördü.
ÖNCEKİ HABER

DİSK: Türk-İş yönetimi yerini belirlesin!

SONRAKİ HABER

Stüdyo müzisyenliğinden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...