08 Ağustos 2000 21:00

Besiçler meclis önündeydi

İran'ın dini lideni Hamaney'in Basın Yasasını Düzeltme Tasarısı'nı engellemesinin ardından Cumhurbaşkanı Hatemi yanlıları ile mollalar arasında gerilim sürüyor.

Paylaş
Besiçler meclis önündeydi
İran'ın dini lideni Ayetullah Ali Hamaney'in Basın Yasasını Düzeltme Tasarısı'nı engellemesinin ardından Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi yanlıları ile mollalar arasında gerilim sürüyor. İran'da muhafazakâr grupların, dini lidere hakaret edildiği iddiasıyla Meclis önünde düzenlediği gösteriler dün de devam etti.
Hamaney'e bağlı Öğrenci Besici (Gönüllüleri) tarafından önceki gün Meclis önünde başlatılan oturma eylemi, sabah saatlerine kadar devam etti. Göstericilere, geleneksel Tahran Pazarı'ndaki muhafazakâr tüccar dernekleri ve bazı devlet dairelerindeki İslami derneklerin temsilcileri de katıldı. Ayetullah Humeyni ve Ayetullah Hamaney'in posterlerini taşıyan ve 'şehit olmaya hazır olduklarını' göstermek için beyaz kefen giyen 1500 kadar gösterici, "Amerikan yanlısı milletvekilleri meclisten atılmalı", "Münafıklara mecliste yer yok" şeklinde sloganlar attı.
Merkezi New York'ta bulunan "Gazetecileri Koruma Komitesi" (CPJ), İran'da basın özgürlüğüne katkıda bulunacak yasa tasarısının Hameney tarafından engellenmesini şiddetle protesto etti. Ali Hameney'i sert şekilde eleştiren CPJ İcra Direktörü Ann Cooper, "kararın, basın özgürlüğünden nefret eden bir liderin baskıcı eylemi olduğunu" söyledi. CPJ, geçen mart ayında yayınladığı listede Ali Hameney'i "basın düşmanı 10 lider" arasında saymıştı. İran'da geçen ocak ayından bu yana 22 gazete ve derginin kapatıldığı biliniyor.
ÖNCEKİ HABER

ABD-Chavez gerginliği

SONRAKİ HABER

YİD soygun modelidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...