08 Ağustos 2000 21:00

ABD-Chavez gerginliği

Venezüella lideri Hugo Chavez'in Irak'ı ziyaret etme planı ABD yönetiminin tepkisine yol açtı.

Paylaş
ABD-Chavez gerginliği
Venezüella lideri Hugo Chavez'in Irak'ı ziyaret etme planı ABD yönetiminin tepkisine yol açtı. Chavez'in petrol üreticisi 10 ülkeye düzenlediği gezi kapsamında yarın Irak'ta olması bekleniyor.
ABD 'kaygılı'
Gezi ile ilgili olarak bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, "Demokratik yollarla seçilmiş bir ülke liderinin Irak diktatörünü ziyaret etmesi kaygı verici" diye konuştu. Chavez'in Irak'a uygulanan Birleşmiş Milletler (BM) ambargosunu deldiğini ileri süren Boucher, Chavez'in ziyaret öncesinde BM Yaptırımlar Komitesi'ne başvurması gerektiğini söyledi.
Chavez, bu gezi ile önümüzdeki OPEC zirvesi öncesinde ülkesine destek sağlamaya çalışıyor. Irak'a uygulanan ambargo sayesinde dünya petrol fiyatlarının dizginlerini elinde tutan ABD için bu ülkenin yalnız bırakılması stratejik önem taşıyor. Bu nedenle de Irak, ABD'nin "haydut devletler" listesinde kalan tek ülke.
Dış politika konusunda ABD ile gergin bir dönem yaşayan Venezüella liderinin ise Küba lideri Fidel Castro ile de kişisel ilişkilerinin iyi olduğu biliniyor. Chavez daha önce de diğer bir ABD muhalifi olan Libya'yı "katılımcı demokrasinin örnek ülkesi" olarak tanımlamıştı.
Ambargo karşıtları tutuklandı
Öte yandan, bir grup ABD'li, Beyaz Saray yakınlarında 10 yıldır Irak'a uygulanan BM ambargosunu protesto etmek amacıyla bir gösteri düzenledi. Polis, gösteriye katılanlardan 104 kişiyi tutukladı. "Yaptırımlar kitlesel kıyımdır", "Yaptırımlar ülkelerin hayatını sömürüyor" yazılı pankartlar taşıyan 250 kişi, Irak'ın 2 Ağustos 1990'da Kuveyt'i işgal etmesinden sonra uygulanmaya başlayan yaptırımları protesto etmek için Beyaz Saray yakınlarındaki Lafayette Park'ta toplandı.
Pennsylvania Bulvarı'na geçen bir grup gösterici, "Yaptırımlara son" "ABD, petrol için 1.7 milyon Iraklıyı öldürdü" yazılı pankartlar taşıyarak, Beyaz Saray'ın demir parmaklıklarına doğru yürüyüşe geçti, ancak göstericiler polis tarafından durduruldu. Park Polis Sözcüsü Robert MacLean, izinsiz gösteri yaptıkları ve yasak bölgeye girdikleri gerekçesiyle 104 kişiyi tutukladıklarını açıkladı.
Elleri arkalarından bağlanarak karakola götürülen kişilerin, kimliklerini ispat etmeleri ve 50 dolarlık kefalet ücreti ödemeleri durumunda serbest bırakılacakları bildiriliyor.
23 bin sorti
Bu arada, Irak askeri yetkilileri, Amerikan ve İngiliz savaş uçaklarının ülkenin güneyinde oluşturulan uçuşa yasak bölgede önceki gün 30 sorti yaptığını bildirdiler. Resmi haber ajansı INA'ya açıklama yapan yetkililer, Suudi Arabistan ve Kuveyt'teki üslerinden havalanan savaş uçaklarının, Irak'ın karşılık vermesi üzerine bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını belirttiler. 17 Aralık 1998'den bu yana Türkiye, Suudi Arabistan ve Kuveyt'ten havalanan Amerikan ve İngiliz savaş uçaklarının 23 bin 165 sorti yaptıkları kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

Verizon grevi sürüyor

SONRAKİ HABER

Besiçler meclis önündeydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...