08 Ağustos 2000 21:00

Verizon grevi sürüyor

ABD'nin 12 eyaletinde greve giden onbinlerce emekçi, grev noktalarında taleplerini haykırdı. Grev dördüncü gününe girerken sendikaların şartları kabul edilmedi.

Paylaş
Verizon grevi sürüyor
ABD'nin en büyük telefon şirketinde çalışan 85 bini aşkın emekçinin grevi üçüncü gününü geride bıraktı. Verizon telekomünikasyon tekelinin patronları düşük ücret, sendikasızlaştırma, zorunlu mesai, taşeronlaştırma ve işten çıkarma dayatmalarından geri adım atmaya yanaşmazken, grev noktalarında binlerce işçi ve emekçi toplanarak eylemler yapıyor. Grevi kırmak için işletmelere gönderilen müdür ve şefler ise binalara sokulmadı.
ABD'nin doğu kesimindeki 12 eyaletinde bulunan 550 işletme binasının önünde grev noktaları kuran işçiler eylemler düzenliyor. Grevin ilk günü 5000 civarında işçi grev noktalarına gelirken bu rakam bir gün sonra yaklaşık dört kat arttı.
Sendika liderleri ile Verizon temsilcileri arasındaki görüşmeler, başkent Washington'daki L'Enfant Plaza Oteli'nde devam ediyor. Görüşmelerin Verizon'un cep telefonu hizmetlerinde çalışanların sendikalaşmasına izin verilmesi konusunda yoğunlaştığı belirtiliyor. Cep telefonu işletmelerine sendika sokmayan Verizon sendika tarafından geçtiğimiz ay mahkemeye verilmişti.
Görüşmeler sürüyor
Bell Atlantik isimli telekomünikasyon tekelinin GTE Communications isimli başka bir şirketi yutmasıyla oluşan Verizon, gün geçtikçe zor duruma düşüyor; otomatik operatörlerin yetersiz kalması sonucu telefon hizmetlerinde birçok aksaklık baş gösterirken, şirketin yönetici kadrolarında çalışan 30 bin civarında kişi grevcilerin yerini doldurmaya çalışıyor. Grevin etkisini artırmasının önündeki en büyük etken ise şirketin cep telefonu hizmetlerinde çalışan işçilerin tamamına yakınının sendikasız olması ve greve katılmamaları.
Grevdeki işçilerin 72 bininin örgütlü olduğu Amerika İletişim Emekçileri Sendikası (CWA) sözcüleri, Bell Atlantic'in BTE'yi satın almasından sonra gündeme getirilen işçi çıkarma dayatmalarının da sürdüğünü dile getirdiler. Verizon yönetimi, çalışanlarının yüzde 6'sının yerlerinin değiştirileceğini aksi takdirde işten çıkarılacaklarını ilan etmişti.
CWA sözcüsü Jeff Miller, sendikalı işçilerin yıllık maaşlarının 44 bin 400 dolar olduğunu, sendikasız işçilere ise 33 bin dolar verildiğine dikkat çekti.
ABD'nin doğu kesimlerindeki Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Adası, New York, New Jersey, Delaware, Pennsylvania, Maryland, Virginia Batı Virginia, eyaletlerinde bulunan işletmelerde grev noktaları kuran emekçiler, başta Verizon'un merkezinin bulunduğu Philadelphia kenti olmak üzere birçok kentte grevi kırmaya çalışan yönecileri işletmelere sokmadılar.
Bell Atlantic tarafından yutulan GTE'nin temsilcileri toplusözleşme görüşmelerine katılmazken, toplusözleşme dönemi gelen 1200 GTE emekçisinin de greve çıkabileceği belirtiliyor.
Merkezi New York'ta bulunan Verizon tekelinin 95 milyon abonesi ve 260 bin çalışanı bulunuyor. Şirketin cep telefonu abonelerinin sayısı ise 26 milyon. Şirketin cep telefonu hizmetlerini yürüten Verizon Wireless isimli kuruluşun yüzde 55 hissesi Verizon'un elinde, geri kalan kısmı da İngiliz Vodafone Grubu'nun elinde bulunuyor.
New York'ta sabotaj
Bu arada, şirketin New York'taki hatlarına düzenlenen sabotajlar ise şaşkınlık yarattı. New York polisi kentte 73 vaka olduğunu, Manhattan'da 34, Bronx'ta ise 24 sabotaj olayı görüldüğünü belirtti. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, saldırganlar Bronx'ta Verizon şirketine ait bir tamir kamyonunu ateşe verdi ve birçok yerde telefon tellerini kesti. New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani, "Olaylarla ilgili olarak yakalanacak kişilerin yaptıklarından sorumlu tutulacağını ve hapse atılacaklarını" belirtti. Verizon yetkilileri sabotaj eylemlerine karışan kişilerin yakalanmasını sağlayanlara 10'ar bin dolar ödül verileceğini de açıkladı.
ÖNCEKİ HABER

Son darbeyi de belediye vurdu

SONRAKİ HABER

ABD-Chavez gerginliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...