07 Ağustos 2000 21:00

CHP şimdiden karıştı

CHP'de mayıs ayında yapılması beklenen kurultaya hazırlananlar arasında en örgütlü grup Hasan Fehmi Güneş, Fikri Sağlar ve Ercan Karakaş'ın başını çektiği

Paylaş
CHP şimdiden karıştı
Erdal Kara
Siyasi arenanın, en sık kurultay toplayan ve parti içi çekişmenin en yoğun yaşandığı partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) çekişmeli bir kurultaya daha hazırlanıyor.
CHP'nin 2001 yılının Nisan ya da Mayıs ayında yapılması beklenen 11'inci Olağan Kurultayı için parti içindeki çeşitli gruplar şimdiden genel başkanlık yarışını hızlandırdı. Parti içinde şimdilik Altan Öymen, Murat Karayalçın, Deniz Baykal, Ertuğrul Günay, Hurşit Güneş'in başını çektiği gruplar ve partinin birçok ağır topunun ittifak yaparak oluşturduğu sol kanat olmak üzere altı grup kurultaya yönelik faliyet yürütüyor.
Partinin 18 Nisan seçimlerinde büyük oy kaybederek barajın altına düşmesi ile Deniz Baykal sert eleştiriler karşısında genel başkanlıktan çekilmiş ve kavgalara sahne olan bir olağanüstü kurultayda Deniz Baykal taraftarlarının da oyunu alan Altan Öymen genel başkanlığa seçilmişti.
Altan Öymen ve ekibi kurultayın ardından başlattıkları bir yeniden yapılanma programıyla, bir taraftan CHP'nin üye kütüğünü yenilerken bir taraftan da tüzük değişikliği için yurt çapında toplantılar düzenledi. Tüzük değişikliğinin önümüzdeki ay yapılacak bir tüzük kurultayı ile sonuca bağlanması beklenirken, Ercan Karakaş'ın genel başkanlığını yaptığı Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) kurultaya genel merkezin hazırladığı tüzük taslağına alternatif bir taslak sunacak.
Genel merkez yönetimi bu çalışmaları yürütürken 10'uncu kurultayda yenilgiye uğrayan parti içi muhalefet ise çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Öymen geçen ay, basına da açık olan bir toplantıda, parti içinde muhalefet hareketlerinin hızlandığını ve bu durumun partiye zarar verdiğini söyleyerek, parti içi muhalefeti uyarmıştı.
Deniz Baykal siyaset yasaklısı gibi
Seçim sonuçlarının ardından büyük eleştiri alan ve genel başkanlıktan çekilen Deniz Baykal parti içi faliyeti tüm hızıyla sürdürüyor. Baykal, çalışmalarını bir süre öncesine kadar eski Genel Sekreter Adnan Keskin'in bürosunda sürdürüyordu. Ancak parti çevrelerinde Baykal ile Keskin'in yollarının ayrıldığı, hatta bir dönem Baykal'ın en büyük destekçisi olan Adnan Keskin'in son günlerde Baykal aleyhine çalıştığı konuşuluyor.
Baykal taraftarlarının oyları ile genel başkanlığa seçilen, bu yüzden de Baykal'ın emanetçisi olmakla suçlanan Öymen ise beklenenin aksine Deniz Baykal'ın faaliyetlerini engellemeye çalışıyor. Baykal'ın partililerin sünnet, düğün ve nişan törenlerine katılması dahi Genel Merkez Yönetimi'nce hoş karşılanmıyor. Bu yüzden parti çevrelerinde, aylardır CHP Genel Merkezi'ne gitmeyen Baykal'ın fiilen siyaset yasaklısı olduğu şeklinde yorumlar yapılıyor. Ancak Baykal bulduğu her fırsatta CHP yönetimine yeniden talip olduğunu açıklamaktan kaçınmazken, Baykal taraftarlarının oylarına talip olan Ertuğrul Günay ve ekibi, yapılacak Kurultay'da Deniz Baykal'ın aday olmaması gerektiğini söylüyor.
'Sol kanat' birleşti
CHP içinde sol kanat olarak adlandırılan ve Parti Meclisi toplantılarında Genel Merkez Yönetimi'ne en sert eleştirileri yönelten grup ise oldukça yoğun bir faaliyet içerisinde. Öymen'in genel başkanlığa seçildiği olağanüstü kurultayda, Öymen'in en güçlü rakibi olan İçişleri eski Bakanı Hasan Fehmi Güneş, Parti Meclisi'ne en yüksek oyla giren Kültür eski Bakanı Fikri Sağlar, Abdulkadir Ateş ve Ercan Karakaş bu gurubun en önemli isimleri. Ankara'nın İskitler semtinde bir bürosu bulunan ve oldukça örgütlü bir faaliyet yürütün grup, parti aidatları dışında kendi aralarından da aidat topluyor. Kendi içinde bir ittifak oluşturan bu gurubun genel başkan adayı ise henüz belli değil.
CHP eski Genel Başkanı Murat Karayalçın ise şimdilik Altan Öymen'i destekliyor. Bu gruplardan bağımsız olarak faaliyet yürüten Prof. Dr. Hurşit Güneş ise genel başkanlığa aday olduğunu şimdiden açıklayarak il ve ilçe örgütlerini dolaşmaya başladı. CHP'deki asıl çekişmenin kurultayda değil, önümüzdeki aylarda yapılacak ilçe ve il kongrelerinde yaşanması bekleniyor. İlçe kongrelerinde belirlenecek delegeler sonucunda hangi grubun kurultaya güçlü gireceği belli olacak. Bu yüzden gruplar şimdiden ilçe örgütlerinde taban çalışması yapmaya başladı.
ÖNCEKİ HABER

İzmirli emekçi bir öykücü

SONRAKİ HABER

BMS '90 sözleşmesini baz alacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...