07 Ağustos 2000 21:00

İşte cezaevi gerçeği

Ulucanlar Katliamı'nda bacağına çivi çakıldı. Burdur'daki saldırıda kalaslarla dövüldü. Adı; Cemal Çakmak. Haftada en az bir kez geçici felç yaşıyor. Tedavi edilmiyor.

Paylaş
İşte cezaevi gerçeği
Beyda Yıldız
Ulucanlar Cezaevi'nde gerçekleştirilen katliamın ardından Yozgat'a gönderilen Cemal Çakmak, yaşadığı anlaşıldığında koma halindeydi. İdam hükümlüsü Çakmak, yaralı bir sürgün olarak birçok cezaevi gezdi. Ancak gittiği her cezaevi onun için yeni bir ölümcül hastalık, yeni bir derin yara anlamı taşıdı.
Ulucanlar hatırası!
İdam hükümlüsü Cemal Çakmak (34), cezaevine girdiği 1992 yılından beri vücudundaki ölümcül hastalıklarla boğuşuyor. 10 kişinin öldürüldüğü Ulucanlar Cezaevi katliamında iki özel tim tarafından kan kusturulana kadar kalbine özel bir teknikle vurulan Çakmak, sonunda kan kustu ve öldü sanıldı. 'Cesedi' Yozgat'a gönderilen Çakmak, yaşadığı anlaşıldığında koma halindeydi.
Ulucanlar Cezaevi kendisine ölümcül bir hastalık bıraktı: Geçici felç. Çakmak'ın beyni yeteri kadar oksijen alamıyor ve gereken kan basıncı sağlanamıyor. Bu nedenle Çakmak, haftada bir iki kez geçici felç yaşıyor. Çakmak'ın aynı zamanda Ulucanlar Cezaevi'ndeki saldırıda bacağına çivi çakılmıştı. Aylar sonra bu çivi alındı. Ancak Çakmak'ın bacağındaki ağrılar hâlâ devam ediyor. Ulucanlar Cezaevi'nde Çakmak'ın ayrıca kafa ve alın derisi penseyle çekildi. Ve kalaslarla ölesiye dövüldü. İşkence gördü.
Bu da Burdur anısı!
Yozgat'tan Burdur Cezaevi'ne nakledilmesi ise vücudunda yeni yaralar açılması anlamı taşıdı. Buraya getirildikten aylar sonra iş makineleri ile yapılan saldırının şahidi oldu. Burada arkadaşları gibi kalaslarla öldüresiye dövüldü. Saldırının üzerinden zaman geçmesine rağmen daha yeni yeni yürümeye başladı Çakmak. Çakmak'ın aynı zamanda sol gözünde tespit edilmeyen bir rahatsızlık var.
Sol gözündeki rahatsızlığın sağ gözünü de etkilemesi nedeniyle Çakmak iki gözünü de kaybetmek üzere. Çakmak'ın maruz kaldığı saldırılardan dolayı kaburgalarında kırık var.
Bugüne kadar sadece bir kez hastaneye götürülen Çakmak için bu denli hastalıkları olmasına rağmen hiçbir rapor verilmedi. Hatta Çakmak bir keresinde aspirin verilerek koğuşuna gönderildi. Bir kez beyin tomografisi çekildi. Ancak Çakmak'a bu da iletilmedi. Çakmak Burdur'daki saldırıdan sonra Bursa Cezaevi'ne nakledildi.
Bakanlık kör sağır
Geçtiğimiz hafta kardeşi ile görüşen Yüksel Çakmak, kardeşinin yürürken aksadığını söyledi. Kardeşinin ayaklarında ezikler olduğunu belirten Yüksel Çakmak, kardeşinin tedaviye ihtiyacı olduğunu söyledi. Anne Zekiye Çakmak ile baba Hüseyin Çakmak ise Adalet Bakanlığı'na geçtiğimiz aylarda başvurarak çocuklarının tedavi edilmesini ve yakın bir cezaevine sevkini isteyen dilekçeler göndermiş.
Ancak bu başvurular olumsuz yanıtlanmış. Cemal Çakmak'ın ailesi çocuklarına ikinci bir cezanın verildiği görüşünü taşıyor.
ÖNCEKİ HABER

Tütüncülük olmazsa Adıyaman da olmaz

SONRAKİ HABER

Tecavüzde santim hesabı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa