07 Ağustos 2000 21:00

Tütün tekellerine karşı

   uluslararası konferans

Paylaş
Tütün tekellerine karşı uluslararası konferans
Sigaranın insan sağlığına zararları üzerine bugüne kadar yapılan en büyük konferans, tütün tekellerinin tepkilerine karşın başladı. ABD'nin Chicago kentinde yapılan konferansta, sigaranın yol açtığı rahatsızlıkların tarihin en büyük önlenebilir hastalıklar furyası olduğu ifade edildi. Konferansa toplam 120 ülkeden 4000'in üzerinde sağlık yetkilisi ve doktor katılyor. ABD'nin en büyük sağlık kuruluşları olan Amerikan Tıp Birliği (AMA) ve Amerikan Kanser Toplumu konferansın sponsorluğunu yapıyor.
Dünya Tütün Konferansı'nı organize eden yetkililer, mevcut trendin sürmesi halinde 2030 yılı itibariyle yılda ortalama 10 milyon kişinin sigara ile ilintili hastalıklardan dolayı yaşamını yitireceğini belirtiyorlar. Ölümlerin özellikle sağlık sistemi zayıf olan "gelişmekte olan ülkeler"de yaşanacağı ifade ediliyor.
Ölüm tüccarları
Bir hafta sürmesi beklenen konferansın yardımcı başkanı Dr Thomas Houston, amaçlarının dünya tütün endüstrisini ve reklamlarını engellemek olduğunu söyledi. Amerikan Kanser Toplumu'ndan bir delege ise "Kârı insan yaşamının üzerinde tutan serseri ve ahlaksız sigara endüstrisi olmasa yılda 4 milyon kişinin tütün kullanımından ölmesinin engellenebileceği"ni söyledi. AMA'dan Randolph Smoak da uluslararası tütün şirketlerini "ölüm tüccarları" olarak niteledi. Konferansın bir benzeri 1997 yılında Çin'in başkenti Pekin'de gerçekleştirilmişti.
Çin ve Rusya tütün tekellerinin yeni gözdeleri konumunda. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) geçtiğimiz hafta, tütün tekellerinin sigara karşıtlarını durdurmak amacıyla gizli bir kampanya yürüttüğünü ortaya koymuştu.
ÖNCEKİ HABER

Hamaney'in oyunu sonuç verdi

SONRAKİ HABER

Blair'ın temsilcisi Ortadoğu'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...