06 Ağustos 2000 21:00

Sincan'da çöp kavgası

Sincan Çadırtepe Çöplüğü'nün açılışı 3 ay ertelenmesine rağmen tartışmalar devam ediyor. DSP Uluç Gürkan, Melih Gökçek için görevini yerine getirmediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunurken, Yenikent Belediyesi çöplüğün kapatılması için Sincan İdare Mahkemesi'ne ikinci davayı açtı.

Paylaş
Sincan'da çöp kavgası
Sibel Hürtaş
Yıllardır katı atık sorununa bir çözüm bulamayan Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bu alanda yaptığı son icraatlar da tepkiyle karşılanıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin 1994 yılından beri projesini sürdürdüğü Sincan Çadırtepe Çöplüğü'nü "Bütçe yok" mazaretlerine sığınarak tamamlamaması, belediyeleri artık kullanılamaz hale gelen ve büyük tehlikeler arz eden Mamak Çöplüğü'ne yönlendirirdi. Son olarak 1 Ağustos'ta açılması düşünülen ancak tepkilerle 3 ay daha uzatılan Sincan Çadırtepe Çöplüğü'nün eksikliklerinin giderilmesi ve tamamlanana kadar buraya belediyelerin çöp dökmemeleri için davalar açıldı.
Dava Yargıtay'da
Sincan ve Yenikent Belediyeleri çöplüğün kullanılmaya başlanmasıyla birlikte "Sincan'ın 2'nci bir Mamak'a dönüşeceği" uyarısında bulunarak, dava açarken, DSP Ankara Milletvekili Uluç Gürkan da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in çöplük sorununa çözüm bulamayarak "görevini yerine" getirmediği gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Gürkan önce Cumhuriyet Başsavcılığı'na Gökçek'in görevini yerine getirmediği gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu'nun 230 ve 240'ıncı maddelerinden suç duyurusunda bulunmuş, buradan görevsizlik kararı verilerek konu Yargıtay'a intikal etmişti. Konuyla ilgili görüştüğümüz Gürkan, Gökçek'e belediyecilik anlamında hemen çözüm bulunması gereken vazgeçilmez bir görevin verildiğini, ancak yerine getirmediğini aktararak dava açtığını söyledi. Mamak Çöplüğü'nün Gökçek'in döneminde ekonomik olarak ömrünü tamamladığını ve Ankara'nın acil çöplük sorununun bulunduğunu söyleyen Gürkan, buna rağmen Mamak Çöplüğü'nün kullandırıldığını ve bunun büyük tehlikelere gebe olduğunu belirtti. Gürkan, normalde çöplüklerin en az 10 yıl kullanılabildiğini, ancak Sincan Çöplüğü'nün en fazla 8 ay kullanılabileceğini söyledi. Sincan Çadırtepe Çöplüğü'nün alternatif bir çöplük olamayacağını kaydeden Gürkan, "Bu görevin kötüye kullanılmasının en büyük göstergesi" dedi. Gürkan, Büyükşehir Belediyesi'nin çöplüğe yatırım yapmamasını "Paramız yok" şeklinde savunmasını da "Yaz şenlikleri gibi popülist işler için sanatçılar geteriyor, trilyonları sokağa atıyorlar. Bu sadece mazerettir" şeklinde değerlendirdi. Gürkan, geri dönüşümlü çöplük projelerini uygulamayan tek ülkenin Türkiye ve İspanya olduğunu hatırlatarak, hâlâ geri kalmış teknolojilerle çöplük alanı yaratmaya çalışan belediyeleri, "Belediyelerin buraları rant alanı olarak kullanmaya çalışmaları"na bağladı.
Belediye istemiyor
Sincan Belediyesi de çöp döküm işleminin durdurulması için Sincan İdare Mahkemesi'ne dava açmaya karar verdi. Sincan Belediye Başkanı Rüstem Altınbaş gazetemize yaptığı açıklamada, "Bir Mamak daha burada olacak" diyerek, çöplüğün büyük tehlikelere gebe olduğuna dikkat çekti. Başta görünüm kirliliği olmak üzere çöplüğün Sincan ve Yenikent Belediyelerini rahatsız ettiğini kaydeden Altınbaş, buraya yatırım yapıldığını ve çöplüğün bitirilmesi gerektiğini söyledi. Altınbaş, çöplüğün altyapısının tamamlanmasını ve tedbirlerin alınmasını istedi. Çöplüğün 110 milyon dolara ihtiyacı olduğunu, ancak kanunen bu parayı Büyükşehir Belediyesi'nin karşılaması gerektiğini belirten Altınbaş, hiç olmazsa kredi alınarak bunun tamamlanabileceğini vurguladı. Yenimahalle ve Etimesgut belediyelerinin de çöp dökmeye başladıklarından beri yollarının bakımsızlaştığını kaydeden Altınbaş, altyapı sisteminin tamamlanmadan buraya çöp dökülmesine izin vermeyeceklerini ve bu yüzden dava açacaklarını kaydetti.
Yenikent'ten ikinci dava
Yenikent Belediyesi de çöplükle ilgili Büyükşehir Belediyesi'ne iki dava açtı. Davalardan ilki Sincan Sulh Hukuk Mahkemesi'ne, ikinci dava ise 26 Temmuz tarihinde Sincan Bölge İdare Mahkemesi'ne açıldı. Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Yenikent Belediye Başkan Vekili Ahmet Ak, 1998 yılında Sincan Çöplüğü açıldığında da İdare Mahkemesi'ne çöp dökümünün durdurulmasına ilişkin dava açtıklarını ve kazandıklarını, bu davadan da bu yönde bir karar çıkmasını beklediklerini kaydetti.
Çöplüğe kapatıldığı 1998 yılından beri hiçbir yatırım yapılmadığını, sadece çöplüğe giden yollarda düzeltmeler yapıldığını söyleyen Ak, Yenimahalle ve Etimesgut belediyelerinin buraya çöp dökmelerini de değerlendirdi. Ahmet Ak, çöplüğün altyapı işlemlerinin tamamlandıktan ve aktarma istasyonları yapıldıktan sonra çöplerin dökülmesini istedi.
ÖNCEKİ HABER

İGDAŞ'ta toplusözleşme ve işçi kıyımı

SONRAKİ HABER

Hamaney'in oyunu sonuç verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...